Στα κατεχόμενα ο Τούρκος πρόεδρος τη Δευτέρα – «Δεν είναι η πατρίδα σου Ερντογάν»: Το βίντεο της Κύπρου για την Αμμόχωστο

Λίγες ώρες απέμειναν για τη νέα προκλητική «φιέστα» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια. Το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η Άγκυρα διαστρεβλώνει προκλητικά την πραγματικότητα. Αφορμή, η επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ, με την οποία ζητά την αποστρατικοποίηση των νησιών. Την παραμονή της σχεδιαζόμενης «φιέστας» Ερντογάν στα κατεχόμενα για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο Νίκος Δένδιας έστειλε το μήνυμα πως η μόνη λύση στο Κυπριακό, είναι η ενοποίηση του νησιού.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέβασε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την σημείωση: «Δεν είναι η πατρίδα σου Ερντογάν».

Στο βίντεο παρουσιάζει πώς τα Βαρώσια από κοσμοπολίτικο θέρετρο μετατράπηκε σε πόλη φάντασμα και παραμένει κλειστή για τους νόμιμους κατοίκους του.

«Η Αμμόχωστος ήταν μια ζωηρή και κοσμοπολίτικη πόλη γεμάτη ιστορία και πολιτισμό. Το καλοκαίρι του 1974 ο τουρκικός στρατός εισέβαλε παράνομα στην Κύπρο αναγκάζοντας τον πληθυσμό να εγκαταλείψει τα σπίτια των προγόνων του, μετατρέποντας τα Βαρώσια σε πόλη φάντασμα» αναφέρεται στο βίντεο.

To κυπριακό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι σημειώθηκαν υπερπτήσεις 2 τουρκικών F-16 πάνω από το Παραλίμνι το απόγευμα της Κυριακής.

Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις της Τουρκίας σε Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο. Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην αραβική εφημερίδα Asharq Al Aswat, ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά την εθνική θέση.

«Δεν υπάρχει λύση δυο κρατών. Υπάρχει πρόταση δυο κρατών από τους Τούρκους, η οποία δεν αποτελεί λύση. Η λύση στο Κυπριακό είναι η ενοποίηση του νησιού. Όλα τα άλλα δεν συνιστούν λύση. Είναι αντίθετα με το Διεθνές Δίκαιο» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Κύπρος: Λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι της Δευτέρας ο Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα

Την ώρα που στα κατεχόμενα θα είναι ο Τούρκος πρόεδρος, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα βρίσκεται Δευτέρα και Τρίτη στη Λευκωσία και μια μέρα αργότερα φτάνει στη Μεγαλόνησο και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, που προηγουμένως θα έχει επισκεφθεί και το Ισραήλ.

«Η Κυβέρνηση προβαίνει σε διαβήματα προς πάσα κατεύθυνση τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Μονίμων Μελών ή μη Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με στόχο να αποτραπεί η οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάριος Πελεκάνος.

Ο Νίκος Δένδιας μάλιστα επισήμανε ότι έγινε προσπάθεια για να σπάσει ο πάγος στο τετ α τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν, αλλά αν οι προκλήσεις συνεχίζονται από την τουρκική πλευρά τότε αυτό δεν αρκεί.

«Εάν η ρητορική στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τότε η συμπεριφορά του Προέδρου Ερντογάν δεν έχει κανένα νόημα» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και δημιουργία προπετάσματος καπνού ώστε να καλύψει τις δικές της παραβιάσεις διαρκείας του Διεθνούς Δικαίου έκανε λόγο, σε αυστηρή ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, ο οποίος με προκλητικό τρόπο έθετε θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών.

«Έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα της (casus belli), παραβιάζει την εθνική κυριαρχία και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, κατέχει παράνομα εδάφη άλλων κρατών» υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών.

Με έναν από τους μεγαλύτερους αποβατικούς στόλους απέναντι στα ελληνικά νησιά η Τουρκία απαιτεί από την Ελλάδα να παραιτηθεί από το στοιχειώδες δικαίωμα της αυτοάμυνας, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Αφαίρεσαν την επιγραφή «Ελληνικόν Γυμνάσιον» από το οίκημα στον δημοτικό κήπο της Αμμοχώστου

Πηγή: ΕΡΤ / Γιώργος Σιδέρης, Κατερίνα Φρύσσα, Νίκος Μελέτης, Μανιάνα Καλογεράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος