Επίσκεψη Μητσοτάκη – Πομπέο στη Βάση της Σούδας (live)

Κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού θεωρείται η επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Κρήτη, την ώρα που η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο βρίσκεται από χθες στα Χανιά όπου φιλοξενήθηκε στην πατρική οικία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτήν την ώρα πραγματοποιούν επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βάσης της Σούδας και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Αμέσως μετά, στις 12.15  θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις συναντήσεις των δύο ανδρών, συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις από το ert.gr. Απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ1.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων του Αμερικανού αξιωματούχου η ενεργειακή και η αμυντική συνεργασία, αλλά και η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Ουάσιγκτον να δίνει έμφαση στον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, για τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρίσκεται στην Ελλάδα για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο.

«Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται κοινές απόψεις αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο και επαναβεβαίωσαν τις πεποιθήσεις τους πως τα ζητήματα οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων πρέπει να λύνονται ειρηνικά και σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», αλλά και την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του σχήματος “3+1”, (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες),  «η οποία μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή», επισημαίνεται σε κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ.

“Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών αντανακλά τον κομβικό ρόλο που παίζει η Σούδα για τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή”, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα έναν πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια και ζωτικό εταίρο στην ενίσχυση της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή. Έχουμε δεσμευτεί να υποστηρίξουμε την ασφάλεια, την ευημερία και τη συνεχή δημοκρατία της Ελλάδας” ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχετική ανακοίνωσή του.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα δεύτερο ενισχυμένο ναύσταθμο στη Σούδα, εξέφρασε χθες ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. «Αυτός είναι ένας ειλημμένος στόχος της κυβέρνησης. Υπάρχει στο σχεδιασμό μας, και γιατί το επιβάλλουν οι συγκυρίες, και γιατί πρέπει η χώρα μας να έχει παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση και ενίσχυση του Ναυστάθμου στη Κρήτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στις 13.15, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πομπέο θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είναι ο δεύτερος Αμερικανός πολιτικός μετά τον Τζορτζ Μπους που φιλοξενείται στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη. Τη δεκαετία του ‘90 ο Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος φιλοξενήθηκε δύο φορές από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στις 17:00, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Σε όλη την περιοχή τηρούνται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ τον Αμερικανό Υπουργό συνοδεύουν περίπου 300 άτομα -προσωπικό ασφαλείας- που βρίσκονται στα Χανιά εδώ και λίγες ημέρες.

Aντιδράσεις για την επίσκεψη Πομπέο

H αντιπολίτευση ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση εστιάζοντας στον χαρακτηρισμό “ιστορική” που υπήρχε στο κοινό ανακοινωθέν για τη συμφωνία των Πρεσπών και λίγες ώρες αργότερα απαλείφθηκε.

Η κυβέρνηση απέδωσε σε αβλεψία που διορθώθηκε, την έκδοση ορθής επανάληψης, στο κοινό ανακοινωθέν με τις ΗΠΑ.

Δεν έχει προηγούμενο ο διασυρμός της ΝΔ και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη με την «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι “η ορθή επανάληψη του ανακοινωθέντος Ελλάδας – ΗΠΑ δεν παραγράφει τη μνημειώδη αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών ως “ιστορική”.

“Η ιστορική υποκρισία και η διπροσωπία και στα εθνικά θέματα, τους χαρακτηρίζει. Με αυτές τις δήθεν ορθές επαναλήψεις, απλά αυτογελοιοποιούνται” σχολίασε το ΚΙΝ.ΑΛ.

Για κυβερνητικό τραγέλαφο κάνει λόγο το ΚΚΕ, σχολιάζοντας: “Ο εθνικισμός, στον οποίο επένδυσε ως αντιπολίτευση η ΝΔ, συνάντησε τελικά τον κοσμοπολιτισμό του ΣΥΡΙΖΑ, για χάρη και μόνο των αμερικανοΝΑΤΟϊκών κι ευρωενωσιακών συμφερόντων που επέβαλαν τη συγκεκριμένη Συμφωνία”.

Όταν στα χαρτιά (που οι ίδιοι γράφουν) δεν ξέρουν τι γράφουν (από αβλεψία όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται) φανταζόμαστε τι θα μπορούσαν οι ίδιοι να υπογράψουν πάλι από “αβλεψία” για να παραμείνουν στις καρέκλες τους!”, ανέφερε η Ελληνική Λύση.

Η “λαθροχειρία” του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν το αναγκαίο συνεπακόλουθο της εξαπάτησης του κ. Μητσοτάκη τώρα που μετεκλογικά τα κυβερνητικά πλέον στελέχη της ΝΔ άφησαν τις περικεφαλαίες τους στην άκρη”, αναφέρει το ΜΕΡΑ25.

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος