Στ. Πέτσας: Δίκαιη κατανομή προσφύγων ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης (video)

Προσφυγικό, Συρία, τουρκικές παραβιάσεις και Brexit ήταν μερικά από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει έμπρακτα τις χώρες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες πιέσεις μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι συμφώνησε και η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Von der Leyen- ότι πρέπει να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα, η αναμόρφωση του συστήματος του Δουβλίνου και η λειτουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού ασύλου.

Ο. κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου Β, για την περίπτωση που ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με ροές, οι οποίες δεν είναι διαχειρίσιμες. Έστειλε, ταυτόχρονα, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους οικονομικούς μετανάστες, που δεν δικαιούνται άσυλο, ότι εάν δώσουν τα λεφτά τους σε διακινητές – ελπίζοντας πως θα περάσουν μόνιμα στην Ευρώπη- στο τέλος θα τα χάσουν. Διότι, ακόμα και εάν έρθουν στην Ελλάδα, εφόσον δεν δικαιούνται άσυλο, θα γυρίσουν πίσω στην Τουρκία. Θέλουμε να ξέρουν, δηλαδή, ότι δεν μπορούν πια να έρχονται εδώ και να κάνουν αίτηση ασύλου, με την ελπίδα ότι θα παραμείνουν στη χώρα μας για πάντα, όπως συνέβαινε με την προηγούμενη Κυβέρνηση, επεσήμανε ο Στέλιος Πέτσας.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, υπήρξε ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης και έκκληση για οριστική κατάπαυση του πυρός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, ενώ  υπενθύμισε ότι αναφορικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός κατάφερε να ενσωματωθούν στο κείμενο των συμπερασμάτων οι θέσεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς βρίσκεται ήδη στη Βουλή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο “Επενδύω στην Ελλάδα”, και συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το νομοσχέδιο για τους ‘Ελληνες του Εξωτερικού, αναφέρθηκε παράλληλα ο κύριος Πέτσας.

Κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση είναι ο σεβασμός της συνταγματικής αρχής για την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων εκλογέων όπου κι αν διαμένουν, τόνισε και πρόσθεσε ότι εδώ και δεκαετίες το πολιτικό σύστημα δεν κατάφερε να κάνει πράξη το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους.

“Ελπίζουμε απόψε αυτό να γίνει πράξη μετά την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Θα πρόκειται για μια ιστορική στιγμή και η κορυφαία πράξη συναινέσης του πολιτικού συστήματος”, επεσήμανε παράλληλα.

Για το θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες με τις συλλήψεις ανηλίκων, κατά την προβολή κινηματογραφικής ταινίας και στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ο κ. Πέτσας σημείωσε: Σε όλη την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η προηγούμενη κυβέρνηση επένδυσε σε ένα προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν υπάρχει, νεοφιλελεύθερο, αναχρονιστικό, ακροδεξιό. Αυτό κατέρρευσε το βράδυ της 7ης Ιουλίου, όταν οι πολίτες έδωσαν εντολή διακυβέρνησης στη ΝΔ με πολύ ισχυρό ποσοστό 40%. Αυτό που βλέπουμε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επενδύει στο ίδιο προφίλ, θα έχει την ίδια κατάληξη. Έπαιξε η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν της έκατσε το τζόκερ. Η αστυνομία κάνει τη δουλειά της. Αν ο νόμος που φέρει και την υπογραφή του κ. Ραγκούση πρέπει να επανεξεταστεί, είναι κάτι που θα αποφασιστεί από τη Βουλή.

Για την υπόθεση Novartis, o κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε ότι η συζήτηση γίνεται στο επίπεδο της Βουλής. Θα δούμε τι είπε και πως θα τα αξιολογήσει η αρμόδια επιτροπή.

Σχετικά με το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής για το τι έγινε το α’ εξάμηνο του 2015, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει ανοικτές όλες τις επιλογές και συμπλήρωσε: Θα δούμε τι θα γίνει στην πορεία. Το νέο στοιχείο την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι θα γράψει βιβλίο με διευθύνσεις και ονόματα. Το περιμένουμε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν το «όχι» των Γάλλων στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής δυσκολεύει το «erga omnes» που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Πέτσας ανέφερε: Εμείς είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανιών. Βάλαμε την υπογραφή μας σε μια συμφωνία, η τήρηση της οποίας εξαρτάται από τη βούληση άλλων. Αυτή η πτυχή αποδεικνύει γιατί αυτή η συμφωνία είναι επιζήμια, όπως έχουμε πει εξ αρχής.

ΕΡΤ-Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη-Μανώλης Σταυρουλάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος