Στ. Πέτσας: Δεν χρειάζεται καθολικό lockdown αλλά περιορισμός κινήσεων-Η χθεσινή συμφωνία για ΑΟΖ πρόκριμα και για άλλες (video)

Παρακολουθούμε από την αρχή της άρσης του lockdown, την εξέλιξη της πανδημίας. Η πορεία είναι φυσιολογική. Το “Ρ0” είναι πολύ χαμηλότερο απ’ όταν είμασταν σε καραντίνα, ανέφερε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, σημειώνοντας ότι μπορεί να μην χρειάζεται το καθολικό lockdown, αλλά ένας περιορισμός κινήσεων εντός γεωγραφικών ορίων. Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και μέτρα που μπορεί να συνδυάζουν τα παραπάνω με περιορισμό της κυκλοφορίας.

Επιπλέον τόνισε ότι “φτάσαμε ως εδώ γιατί δείξαμε ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα. Οι επαγγελματίες του κλάδου εστίασης είναι σύμμαχοί μας στην εικόνα που δείχνει η χώρα μας στο εξωτερικό. Όσον αφορά την πιθανή παρουσίαση κρουσμάτων σε τουριστικές περιοχές από το εξωτερικό, είπε ότι “η στρατηγική που θα εφαρμόσουμε για τα τεστ θα είναι τέτοια ώστε να έχουμε πολύ μεγάλη κάλυψη”.

“Από το τέλος Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Μαΐου έχουν περάσει τρεις μήνες. Τα κρούσματα είναι ακόμη σχετικά περιορισμένα. Χρειάζεται σωστή ιχνηλάτηση στο εσωτερικό και δειγματοληψία από τους επισκέπτες του εξωτερικού”, είπε και πρόσθεσε ότι το Σαββατοκύριακο έγιναν 259 έλεγχοι σε καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και επιβλήθηκαν πρόστιμα.
Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει επιπλέον μέτρα και μετά τις 15 Ιουνίου για τον τουρισμό και για όλη την οικονομία, “ώστε να παραμείνει στη θέση του ο κάθε εργαζόμενος και να έχουμε δυναμική επανεκκίνηση”.

Αναφερόμενος στην ιστορική συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η χθεσινή οριοθέτηση είναι πολύ σημαντική, είναι η πρώτη που γίνεται με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που είναι πρόκριμα και για άλλες συμφωνίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά με την Αγιά Σοφιά, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι είναι “ένα τεράστιο ζήτημα που δεν είναι διμερές, είναι παγκόσμιο, γιατί είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς” και πως “οποιαδήποτε κίνηση της τουρκικής ηγεσίας θα επιφέρει ένα ψυχικό χάσμα ανάμεσα στην Τουρκία και το χριστιανικό κόσμο”.
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας, υπογράμμισε ότι “άλλο ζήτημα είναι να είσαι προκλητικός και άλλο να είσαι ισχυρός, διευκρινίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει συναντηθεί δύο φορές με την τουρκική ηγεσία και πως οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να ανοιχτοί σε ειδικά σε περιόδους κρίσεως, αλλά πρέπει να το επιθυμεί και η άλλη πλευρά.

Πηγή: ΕΡΤ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ