Στ. Κασσελάκης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: «Η ηθική μας παρουσία είναι 47 βουλευτές» – Σπόντες προς τους «11», παρών και ο Αλ. Τσίπρας

«Η ηθική μας παρουσία είναι 47 βουλευτές» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης ομιλία του προς την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο των αποχωρήσεων των «11».

«Αυτή είναι η πραγματικότητα που εμείς καλούμαστε τώρα να αναστρέψουμε. Και μην ανησυχείτε που είμαστε πλέον 36 Βουλευτές. Η ηθική μας Κοινοβουλευτική Παρουσία είναι και θα είναι 47 Βουλευτές – διότι αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός. Το ότι μερικοί δεν σεβάστηκαν τον Κώδικα Δεοντολογίας που συνυπέγραψαν για να παραδώσουν τις έδρες τους», εξήγησε ο κ. Κασσελάκης.

Υποστήριξε ότι οι πολίτες θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ένα ανοιχτό, αποδοτικό κοινωνικό κόμμα, που δε θα είναι δέσμιο σε κανένα μηχανισμό, για να βελτιώσει τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του». Σημείωσε ότι «αυτό το κόμμα είμαστε μόνο εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σήμερα και για πάντα». «Είμαστε μεν συρρικνωμένοι», είπε, «αλλά είμαστε και πιο ενωμένοι από ποτέ, και με έναν λαό που περιμένει να ακούσει την εναλλακτική μας πρόταση, γιατί αυτό που ζει δεν του αξίζει και δεν του αρκεί».

Στην αρχή της ομιλίας του ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού για τον οποίο κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

«Είναι μια βαριά μέρα σήμερα. Γιατί αν για όλη την Ελλάδα ο Βασίλης Βασιλικός ήταν ο συγγραφέας που συνομίλησε με την Ιστορία και τη Δημοκρατία, για εμάς ήταν κάτι ακόμα: Ο σύντροφός μας. Ο άνθρωπος που κόσμησε την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το 2019. Ο βουλευτής που κόσμησε το ελληνικό κοινοβούλιο την περίοδο 2019 – 2023 με το ήθος και την προσωπικότητά του. Μία προσωπικότητα που έχουν λίγοι. Αυτοί που μπορούν να γίνουν καταγραφείς του αιώνα τους. Να μετατρέψουν το ιστορικό δράμα της χώρας τους σε παγκόσμιο γεγονός», είπε.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην «πανίσχυρη προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας», σχολίασε πως «κατάφερε να κολλήσει στον ΣΥΡΙΖΑ πολλές ρετσινιές και προκαταλήψεις όλα αυτά τα χρόνια», αλλά μετά τις «κωλοτούμπες» του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του, οι Έλληνες αρχίζουν να κατανοούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «η Αριστερά της ευθύνης, η πατριωτική Αριστερά, η σύγχρονη Αριστερά, η κυβερνητική Αριστερά». 

«Είμαστε μεν συρρικνωμένοι, αλλά είμαστε και πιο ενωμένοι από ποτέ. Και με έναν λαό που περιμένει να ακούσει την εναλλακτική μας πρόταση, γιατί αυτό που ζει δεν του αξίζει και δεν του αρκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες ευρωεκλογές, είπε πως «δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης», αλλά «απαιτεί απαντήσεις για πιθανά συνταγματικά κωλύματα, για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, καθώς και ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύσουν από ενδεχόμενη νόθευση το εκλογικό αποτέλεσμα και θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της διαδικασίας».

Με αφορμή, επίσης, τη χτεσινή Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό, αναφέρθηκε στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «τάσσεται σταθερά υπέρ της ειρήνης, στη βάση δύο κρατών που συμβιώνουν με ασφάλεια και για τους δυο λαούς», ενώ καταδίκασε και την «άρνηση της κυβέρνησης» να ψηφίσει στον ΟΗΕ υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, που «όχι μόνο εξέθεσε διεθνώς τη χώρα, αλλά πλέον γυρνά ως μπούμερανγκ εναντίον της».

Όσον αφορά το θέμα της ακύρωσης της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε λόγο για «προσβλητική συμπεριφορά» του Ρίσι Σούνακ και του καταλόγισε «περισσή αλαζονεία». Ωστόσο, επισήμανε πως «δεν προσφέρεται όμως το ζήτημα για αντιπερισπασμό και για παιχνίδια αλλαγής ατζέντας» και ότι «δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να αλλάζει από το 2019 που εξελέγη, την εθνική θέση για επιστροφή των Γλυπτών με αυθαίρετες διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο, για δανεισμό τους κι όχι οριστική επιστροφή στην Ελλάδα».

«Δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του», διαμήνυσε, ενώ ανακοίνωσε πως πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει στους πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας, να αποστείλουν «κοινή επιστολή με την εθνική μας θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προς τις επιτροπές Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Εμείς επιμένουμε στην πρότασή μας για τη συγκρότηση μιας διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, αλλά και μιας διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου με τη συμμετοχή της UNESCO για το ζήτημα», είπε.

Καταιγισμός από αντιλαϊκά νομοσχέδια της ΝΔ

Συνεχίζοντας, ο Στ. Κασσελάκης κάλεσε τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να παραγάγουν πολιτική το επόμενο διάστημα, «απέναντι σ’ έναν καταιγισμό από παρακμιακές και αντιλαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας».

Σε πρώτο χρόνο, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, λέγοντας πως «η κυβερνητική πρόταση οδηγεί σε υπερχρέωση και αύξηση του ιδιωτικού δανεισμού, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και για τα νοικοκυριά και για την επιχειρηματικότητα». Παρέπεμψε μάλιστα, και στη σχετική πολιτική πρόταση που είχε καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από το 2021, κυρίως σχετικά με την αναβάθμιση του ρόλου της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

«Η πρόταση μας πρέπει να συνίσταται στο ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αγοράζει από τα funds πακέτα κόκκινων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με έκδοση ομολόγου με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και με χρηματοδότηση από την αγορά», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πρωτοβουλία για το φορολογικό, σχολίασε πως «πρόκειται για αδιαμφισβήτητη ομολογία αποτυχίας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για ένα οριζόντιο φορολογικό χαράτσι, σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη», «ένα μεγάλο χτύπημα σε αδύναμους και ευάλωτους, που συγχρόνως αφήνει εκτός φορολόγησης τα υπερκέρδη, όπως έκανε η ΝΔ με τα μερίσματα και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία».

Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε ως «εκδίκηση Μητσοτάκη στους επιστήμονες», την πρωτοβουλία για μεταφορά του Αστεροσκοπείου υπό την Πολιτική Προστασία.

Τέλος, αναφέρθηκε εκτενώς στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, συνοψίζοντας ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι: «Ταμείο Ανάκαμψης για τους λίγους και ισχυρούς. Φοροεπιδρομή και τεράστιος ΦΠΑ για τους πολλούς και αδύναμους».

Μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι το προσχέδιο δεν περιλαμβάνει κανένα έκτακτο μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας/αισχροκέρδειας, καμία έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια, ούτε ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης μισθών και συντάξεων.

«Έχουμε δουλειές χαμηλής παραγωγικότητας, χαμηλής προστιθέμενης αξίας, χαμηλής εργασιακής σταθερότητας και υψηλών εργάσιμων ωρών», είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατέληξε τονίζοντας πως «διαψεύδεται το μακροοικονομικό/αναπτυξιακό αφήγημα της ΝΔ, το οποίο στηρίζεται στην αύξηση των εξαγωγών, στην αύξηση των επενδύσεων και στο Ταμείο Ανάκαμψης».

Γενικά, κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να επικεντρώσουν το έργο τους σε τέσσερις κεντρικούς άξονες: «Φορολογική Δικαιοσύνη», «διαβίωση του πολίτη», «ασφάλεια του πολίτη» και «στεγαστική πολιτική».

Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόζει μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, όχι μια ΙΧ εξωτερική πολιτική

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Με αφορμή την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, η οποία «έχει προκαλέσει τους μύδρους του κ. Σαμαρά», διαμήνυσε στον πρωθυπουργό ότι «οφείλει να προασπίζεται και να προωθεί τα συμφέροντα της χώρας και όχι τις εσωκομματικές του ισορροπίες».

«Οφείλει να εφαρμόζει μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, όχι μια ΙΧ εξωτερική πολιτική στη βάση του δόγματος του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου, που έρχεται σε αντίθεση με πάγιες θέσεις της ελληνικής διπλωματίας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σαφής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία, στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων».

Ο Στ. Κασσελάκης δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και εδώ στον Αλ. Τσίπρα, που «ως πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής είχε εγκαθιδρύσει τη στρατηγική διαλόγου με σαφείς κόκκινες γραμμές», ενώ τόνισε πως η ΝΔ «αποδεικνύεται συστηματικά κατώτερη των περιστάσεων» και πως δεν έχει συνεκτική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος απέναντι στην Τουρκία.

«Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί, κυβέρνηση και ΝΔ, αντιμετωπίζουν την Τουρκία με όρους εσωκομματικούς» υπογράμμισε, κατηγορώντας επίσης τον κ. Μητσοτάκη ότι επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ο πατριωτισμός αποτελεί ξένη λέξη για τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι «ουδέποτε απολογήθηκε».

«Είμαστε η σύγχρονη πατριωτική αριστερά, ενώ ο ίδιος φτάνει μέχρι του σημείου να μιλάει για… υποχωρήσεις πριν καν ξεκινήσει ο διάλογος!», σημείωσε.

«Το κεντρικό ερώτημα που έχουμε μπροστά μας, είναι το πώς και το σε ποιο πλαίσιο θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες. Ένα θέμα το οποίο αποφεύγει συστηματικά η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως «εξαιτίας των εμπειριών του παρελθόντος, κρατάμε μικρό καλάθι».

 «Θα απαντήσουμε με προτάσεις στέρεες στις αγωνίες της κοινωνίας. Όλοι μαζί – μία γροθιά. Έχουμε πέσει πολλές φορές. Όμως να θυμάστε: Έχουμε σηκωθεί περισσότερες», κατέληξε ο Στ. Κασσελάκης. 

Στ. Κασσελάκης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: «Η ηθική μας παρουσία είναι 47 βουλευτές» – Σπόντες προς τους «11», παρών και ο Αλ. Τσίπρας
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στην ομιλία βρέθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έγινε δεκτός με πολλά χαμόγελα και θερμές χειραψίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος