Στ. Κασσελάκης: Η επενδυτική βαθμίδα είναι μεγάλο κατόρθωμα για την χώρα

«Μια μεγάλη προοδευτική κυβέρνηση, ανεξάρτητη, όπως είμαστε εμείς, θα μπορέσει να πατάξει την τεράστια διαπλοκή και τη σπατάλη που υπάρχει», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο Οικονομικό-Επιχειρηματικό Συνέδριο της ”Ναυτεμπορικής” με τίτλο ”Ανα-βαθμίζοντας την Ελλάδα” που πραγματοποιείται στο Ζάππειο.

Σημείωσε παράλληλα ότι «η χώρα χρειάζεται ένα κοινωνικό κράτος, ένα παρεμβατικό κράτος στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα και ένα πλήρως αποδοτικό κράτος που θα έχει διαύγεια…».

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Κασσελάκη:

Καλημέρα σε όλους σας.

Ευχαριστώ πάρα πολύ τη Ναυτεμπορική για την πρόσκληση να μιλήσω μαζί σας σήμερα. Προφανώς η Ναυτεμπορική είναι κοντά στην καρδιά μου, ως άνθρωπος της ναυτιλίας και άνθρωπος των αγορών.

Έχω περάσει, 35 χρονών είμαι τώρα, έχω περάσει 20 χρόνια μελετώντας οικονομικά, δουλεύοντας στις χρηματαγορές, δουλεύοντας μέσα στις δύσκολες αγορές των πρώτων υλών της ναυτιλίας, των φορτηγών καραβιών, των δεξαμενόπλοιων και σε άλλους τομείς της αγοράς και της ναυτιλίας.

Φέτος η ζωή μου πήρε μία άλλη πορεία. Και εδώ, στο όμορφο Ζάππειο που είμαστε, θέλω να σας μοιραστώ όχι τόσο πολύ την ξύλινη γλώσσα για το πώς η Ελλάδα είναι ξαφνικά παράδεισος ή τη ξύλινη γλώσσα για το πώς η Ελλάδα είναι εφιάλτης. Ούτε το ένα ισχύει, ούτε το άλλο ισχύει. Αλλά να σας πω λίγο τη δική μου εμπειρία από την Ελλάδα, ως απόδημος Έλληνας, που πλέον ζει εδώ με την τιμή που μου έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και μετά με την τιμή που μου έκαναν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να με εκλέξουν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναβαθμίζοντας την Ελλάδα. Πού επικεντρώνεστε; Επικεντρώνεστε στο “αναβαθμίζοντας”. Ξέρετε πού δεν επικεντρώνεστε μάλλον; Στο “Ελλάδα”. Γιατί; Ποια είναι η Ελλάδα;

Είναι η Ελλάδα όλων εμάς εδώ μέσα; Είναι η Ελλάδα της Αθήνας και της Αττικής με τις πολύ μεγάλες κοινωνικές ανισότητες; Με τους ταξικούς διαχωρισμούς; Με την πολύ μικρή κοινωνική ανέλιξη; Με τις ουρές στα νοσοκομεία;

Μίλησε ο υπουργός για τους εμβολιασμένους και τα ψηφιακά ραντεβού. Σεβαστό. Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στον Covid, κατά κεφαλήν; Το ξεχνάμε αυτό; Ότι έχουμε από τις πιο υψηλές ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία; 40% από τις δαπάνες της χώρας στην υγεία δεν είναι δημόσιες, είναι ιδιωτικές.

Για τα νοσοκομεία τώρα; Το ΕΣΥ που καταρρέει; Τους μήνες που χρειάζονται για να κλείσουν ραντεβού; Ψηφιακά ραντεβού δεν υπάρχουν εκεί; Μόνο για τα εμβόλια;

Λέω, καλά τα ψηφιακά ραντεβού για τα εμβόλια, αλλά να βλέπουμε και τις δύο μεριές.

Επενδυτική βαθμίδα, ανέφερε ο υπουργός. Ευπρόσδεκτη, είναι όντως μεγάλο κατόρθωμα για τη χώρα. Αλλά η ίδια ανάλυση της Standard & Poor’s έλεγε για το πόσο ευάλωτη και μη εξωστρεφής είναι η χώρα.

Για το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Και ναι, για το τεράστιο μαξιλάρι που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή. Το οποίο είναι ο λόγος που έχουμε τη επενδυτική βαθμίδα. Και τώρα η ερώτηση είναι πώς το αξιοποιούμε για να μπορούμε να έχουμε κοινωνική βαθμίδα για όλους τους Έλληνες.

Αναφέρθηκε στο energy hub ο υπουργός. Έξω από την Αλεξανδρούπολη υπάρχει με το LNG επένδυση εκεί πέρα, 10 χιλιόμετρα νομίζω είναι έξω από την Αλεξανδρούπολη.

Στον Βόλο που πάει να γίνει, στη Μαγνησία, για ποιο λόγο να είναι λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από οικισμό; Είναι σωστό αυτό; Πρέπει να επενδύουμε σε παλιές τεχνολογίες ή πρέπει να επενδύουμε στις ανανεώσιμες πηγές του μέλλοντος και επιτέλους ο Έλληνας να μπορεί να καταναλώσει την ενέργεια που παράγει;

Η Ελλάδα είναι η Θεσσαλονίκη, μια πόλη όπου έχει από το λιγότερο πράσινο σε όλη την Ευρώπη. Και αντί να γίνει η Καλαμαριά ένας πράσινος φορέας, ένα πράσινο πάρκο, τι γίνεται; Πάει να γίνει, συγγνώμη για την έκφραση, ένα μικρό Μαϊάμι εκεί. Αυτή είναι η προτεραιότητα; Πάλι real estate και ξένοι επενδυτές και golden visas αντί να δώσουμε λίγο πράσινο στη Θεσσαλονίκη; Στους νέους για να μείνουν εκεί;

Είναι Ελλάδα ο Βόλος; Όπως ξέρετε, έχω πάει πολλές φορές στη Θεσσαλία και όταν έρχεται κόσμος πάνω μου -και σε αυτό αναφέρθηκα στην τροχιά που έχει πάρει η ζωή μου, έχω φύγει από το κοστούμι και την τράπεζα και τη ναυτιλία και πλέον πάω στις λάσπες, συναντάω τον κόσμο. Τρεις στους τέσσερις δεν έχουν πάρει αποζημίωση και έρχονται πάνω μου και κλαίνε. Κλαίνε. Και δεν έχουν ένα χέρι να τους βοηθήσει να ξελασπώσουν τη ζωή τους. Έχει παγώσει ο χρόνος για εκείνους.

Αυτή είναι η Ελλάδα – παράδεισος. Είναι Ελλάδα ο δήμαρχος του Βόλου ο οποίος βγάζει τη μισαλλοδοξία του δημόσια; Και μετά νομίζετε ότι θα έρθουν απόδημοι να γυρίσουν στη χώρα; Ξέρετε τι ένδειξη είναι για τη χώρα; Λέμε για brain gain, είδα και τον κύριο Μητσοτάκη στο Λονδίνο με τους απόδημους εκεί πέρα που δουλεύουν και σε τράπεζες, καταλαβαίνω αυτή την εμπειρία, την έχω ζήσει. Πραγματικά πιστεύετε ότι σε μία χώρα όπου αυτή η μισαλλοδοξία είναι φανερή, όπου ο νεποτισμός και η οικογενειοκρατία είναι παντού, όπου οι Ανεξάρτητες Αρχές δέχονται τεράστια πίεση, ο κύριος Ράμμος, το είδατε, η Ολομέλεια άλλαξε μέσα σε μια μέρα.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι γίνεται με τις υποκλοπές. Ο κύριος Βορίδης παριστάνει ότι είναι φυσιολογικό να σε παρακολουθεί κάποιος, όταν όλοι ξέρουμε ποιος είναι αυτός ο κάποιος; Νομίζετε ότι θα έρθουν οι απόδημοι στην Ελλάδα όταν αυτή είναι η ποιότητα της δημοκρατίας μας;

Είναι Ελλάδα το Κιλκίς; Μία μικρή πόλη η οποία έχει χάσει πάνω από 10% του πληθυσμού της τα τελευταία χρόνια. Πώς θα σταθεί στα πόδια του Κιλκίς ή η Κοζάνη;

Η Λήμνος χωρίς αναισθησιολόγο. Σου λένε, κάνε προκηρύξεις, δώσε ένα bonus, κάποια κίνητρα. Πού είναι οι προκηρύξεις; Επενδυτική βαθμίδα έχουμε, σωστά; Πού είναι επιτέλους να δουλέψει η δημόσια Υγεία; Αλλά ασχολούμαστε με την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων αντί να φτιάξουμε τα πανεπιστήμια και να επενδύσουμε σε αυτά;

Πού είναι οι νοσηλευτές, οι διασώστες, οι τραυματιοφορείς; Όλοι λένε ότι υποφέρουν και ότι οι απολαβές τους δεν έχουν αυξηθεί. Είναι εξοντωμένοι. Δεν μπορούν να πάρουνε ρεπό.

Οι άνθρωποι με αναπηρία που, ναι, δήθεν υπάρχει πρόσβαση αλλά δεν υπάρχει πρόσβαση στην πρόσβαση. Δεν έχουν αυτονομία στην χώρα μας.

Ξέρετε, η Ελλάδα είναι όλα αυτά. Και μπορώ να συνεχίσω και να σας λέω. Και δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για νούμερα. Θα σας δώσω και νούμερα τώρα. Αλλά πρέπει να μιλάμε για τον άνθρωπο. Τον συνάνθρωπο μας. Τον συμπολίτη μας. Η Ελλάδα είναι οι Έλληνες. Είναι όλοι οι Έλληνες, εντός και εκτός. Και με αυτούς τους όρους πρέπει να μιλάμε για αναβάθμιση.

Χωρίς ανθρωποκεντρική πολιτική δεν κάνουμε πολιτική. Κάνουμε μια αναμάσηση χρηματοοικονομικών αριθμών. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι στο επίκεντρο.

Εμείς κάναμε, ως ΣΥΡΙΖΑ, 17 αναπτυξιακά συνέδρια όταν ήμασταν κυβέρνηση. Πάρα πολύ επιτυχημένα. Ο Αλέξης Τσίπρας τα δημοσιοποίησε επίσης και στο gov.gr. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε και άλλα τέτοια αναπτυξιακά προ-συνέδρια, ως κόμμα, και θα έχουμε πολλά να σας πούμε πάνω σε αυτό.

Το στοίχημα το μεγάλο για τη χώρα μας είναι η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προφανώς. Σύγκλιση παντού. Και ας αρχίσουμε πρώτα από όλα από τα μεγέθη της ανάπτυξης. Η Ελλάδα, τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό επενδύσεων προς ΑΕΠ: 13,7%. Απόκλιση 8,8% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 8,7% από την Ευρωζώνη. Έχουμε ένα ετήσιο επενδυτικό κενό 18 δισ.

Η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ιδιωτικές επενδύσεις. 7,4% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 14%.

Εξαγωγές -μιλήσατε πριν, κύριε υπουργέ. Έχουμε απόκλιση 6% του ΑΕΠ από την Ευρωζώνη στις εξαγωγές. Δηλαδή, είμαστε πίσω 15 δισ. σε σχέση με τον μέσο όρο που θα έπρεπε να είχαμε.

Να μιλήσουμε τώρα λίγο και για τους μισθούς; Το εισόδημα; Θεωρείται η Ελλάδα χώρα υψηλών απολαβών; Προφανώς όχι. Με το εισόδημά μας αγοράζουμε το 68% του όγκου των ίδιων ειδών σε σχέση με τον μέσο Ευρωπαίο. Στο κατά κεφαλήν του ΑΕΠ, σε όρους αγοραστικής δύναμης, η Ελλάδα είναι στο 68% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε στη θέση 24 από τους 27, με απόκλιση 32% από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τι κάνουμε; Καταργούμε όλα τα Ρωσικά δικαιώματα στην Ελλάδα.

Στα μεγέθη της γενικής κυβέρνησης για σύγκλιση. Δαπάνες για Υγεία: Αρνητική απόκλιση της Ελλάδας, 1,5% του ΑΕΠ από την Ευρωζώνη. Χρειαζόμαστε 3 δισ. ακόμα για σύγκλιση στην Υγεία.

Δαπάνες για Παιδεία: Αρνητική απόκλιση 0,7% από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειαζόμαστε 1,25 δισ. για σύγκλιση.

Δαπάνες για οικογένεια και παιδί: Αρνητική απόκλιση 0,8% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,7 δισ. για σύγκλιση.

Δαπάνες για ασθένεια και την αναπηρία: Αρνητική απόκλιση 1,3% του ΑΕΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειαζόμαστε 2,7 δισ. για σύγκλιση.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία στάθμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη στεγαστική πολιτική, σχεδόν 90%. Κύριε Ναύαρχε, είστε εντάξει, τι γίνεται; Παράπονα από τους ανταγωνιστές μας εκεί πέρα; Στεγαστική πολιτική: 90% των νέων μέχρι 29 ετών ζούνε ακόμα με τους γονείς τους. Δεν είναι δυνατόν να είμαι εγώ 35 χρονών αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης και η πλειοψηφία των συνομήλικών μου να ζουν ακόμα με τους γονείς τους. Πώς θα αρχίσουνε οι οικογένειες, πώς θα κάνουν ιδιωτική πρωτοβουλία; Πρέπει το θέμα της στέγασης να λυθεί για τα επόμενα 50 χρόνια, για γενιές.

Στους φόρους κεφαλαίου συγχρόνως έχουμε 0,2% του ΑΕΠ λιγότερο από τις χώρες της ευρωζώνης. Καλό το constrast. Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει σε 2η μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία-στενότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με κάλυψη πρωτογενών πλεονασμάτων 7,5% του ΑΕΠ στην πενταετία 2021-2026.

Μπορείτε να δείτε τα νούμερα για τους φειδωλούς, όπως είναι Γερμανία και Ολλανδία σε σχέση με μας, αλλά ακόμα και η ισχυρή Γαλλία μαζί με τους φειδωλούς έχουνε δεσμευτεί σε πολύ χαλαρούς στόχους. Η Ισπανία, που βρίσκεται σε παρόμοια επίπεδα με τη Γαλλία στο χρέος, έχουνε πρωτογενή ελλείμματα στα οποία έχουνε δεσμευτεί. Η Μελόνι υποχώρησε σε σχέση με όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά και βάζει.. στόχους με τελικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2% για το 2026.

Εμείς έπρεπε να είχαμε χρησιμοποιήσει την πρόταση του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου για μείωση 10% του χρέους μέσα σε 15 χρόνια, δηλαδή 2,4 δισ. το χρόνο, το οποίο θα ήταν ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1% με 1,5%, αντί αυτού που έχουμε συμφωνήσει τώρα.

Ταμείο Ανάκαμψης: Ο ίδιος ο υπουργός, όχι εσείς, νομίζω ο αναπληρωτής υπουργός, έκανε την παραδοχή ότι είναι για τις μεγάλες επιχειρήσεις, επειδή έχουν καλύτερη πρόσβαση στις τράπεζες. Δηλαδή, αντί να λύσουμε το πρόβλημα για τις μικρομεσαίες και για τις τράπεζες και με πιστώσεις, τι κάνουμε; Αυτό που λένε στα αγγλικά double-down στο πρόβλημα, μεγαλώνουμε τη διάκριση μεταξύ μικρομεσαίων και μεγάλων. Η απορροφητικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μισή από την προβλεπόμενη. Και από τις πρώτες 100 εταιρείες που λαμβάνουν αυτά τα χρήματα, η μεγάλη πλειοψηφία είναι μεγάλες ή πολύ μεγάλες εταιρείες.

Και συγχρόνως, η κυβέρνηση πάει να βάλει ένα ανήκουστο οριζόντιο μέτρο στις ατομικές επιχειρήσεις, στους ελεύθερους επαγγελματίες, με τελείως αυθαίρετα κριτήρια. Όλοι οι φορείς λένε ότι αυτό είναι άδικο, όλοι. Δηλαδή θα κλείσουμε μικρές εταιρείες, να χρηματοδοτούμε πολύ μεγάλες εταιρείες. Χωρίς να χτίσουμε κοινωνικό κράτος πρόνοιας, με την Υγεία και την Παιδεία να ρημάζει.

Αυτό, αγαπητοί φίλοι, αγαπητές φίλες, δεν είναι ο τρόπος που αναβαθμίζεις την Ελλάδα, δεν είναι. Κι επιτέλους, μία μεγάλη προοδευτική κυβέρνηση, ανεξάρτητη, όπως είμαστε εμείς, θα μπορέσει να πατάξει την τεράστια διαπλοκή που υπάρχει και τη σπατάλη που υπάρχει.

Η χώρα χρειάζεται ένα κοινωνικό κράτος, ένα παρεμβατικό κράτος στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα. Και ένα πλήρως αποδοτικό κράτος που θα έχει διαύγεια. Και διαύγεια στη διαύγεια έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε Έλληνας που μεγαλώνει εδώ ή που θέλει να γυρίσει εδώ να ζήσει τη δική του κοινωνική ανέλιξη, να ζήσει το δικό του ελληνικό όνειρο.

Κάθε μέρα που ξυπνάμε επιλέγουμε τι Έλληνες είμαστε. Επιλέγουμε αν είμαστε οι αμαρτίες του παρελθόντος μας, αν θα υποκύψουμε στον ραγιαδισμό ή αν θα γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία θα έχει ενσυναίσθηση και ανθρωπιά μέσα της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά σας παροτρύνουμε να επιλέξουμε τη δεύτερη πορεία.

Ευχαριστώ πολύ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος