Συνάντηση Δένδια – Λαβρόφ στη Ρωσία το μεσημέρι

Συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, θα έχει τη Δευτέρα το μεσημέρι στο Σότσι της Ρωσίας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο κ. Δένδιας θα επισκεφθεί και την Ανάπα, ιστορικό κέντρο του ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας.

Διαβάστε επίσης: Τι λέει το ρωσικό ΥΠΕΞ για τη συνάντηση Λαβρόφ – Δένδια στο Σότσι τη Δευτέρα

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις, την ώρα που οριστικοποιούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες για την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι σαμποτάρει τις διμερείς συνομιλίες, αποκαλώντας μάλιστα τη χώρα μας επεκτατική δύναμη.

«Λένε για την Τουρκία ότι είναι “επεκτατική”. Ας κοιτάξουν την ιστορία, ας κοιτάξουν το τι έχει γίνει από το 1821 μέχρι σήμερα. Ας κοιτάξουν τον χάρτη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Χ. Ακάρ προέβη και σε ανιστόρητες αναφορές για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των τουλάχιστον 350.000 Ελλήνων του Πόντου που εξολοθρεύθηκαν από τον τουρκικό εθνικισμό.

«Η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας» σημείωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στις αναφορές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο, λέγοντας ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι η μοναδική νόμιμη και βιώσιμη λύση.

Μήνυμα για την αποτρεπτική ισχύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εξέπεμψε από τα Χανιά όπου παρέστη για τις εκδηλώσεις μνήμης 80 χρόνια μετά τη Μάχη της Κρήτης, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως ικανές να αρθούν στο ύψος της περίστασης και να διασφαλίσουν στο ακέραιο και το απόλυτο τα εθνικά μας δίκαια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έφθασε στο σημείο να κάνει αναπαραγωγή ενός tweet της αυτοαποκαλούμενης Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης,  στο οποίο ασκείται κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή στην επικοινωνία του με μαθητές νηπιαγωγείου στο μειονοτικό χωριό της Πάχνης αναφέρθηκε σε  Ελληνόπουλα.

«Καταδικάζουμε τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος την Τρίτη 18 Μαΐου κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το κρατικό νηπιαγωγείο του χωριού Πασεβίκ, με τους δασκάλους και τους μαθητές, αποκάλεσε το χωριό «Πομακοχώρια» και την τουρκική μειονότητα ως “Ελληνόπουλα”».

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος