Σλοβενία – Σύνοδος Κορυφής: Ελληνογαλλική συμφωνία και τουρκικές προκλήσεις στην ατζέντα Μητσοτάκη

Για τη συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας σχετικά με την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια, αλλά και τον αντίκτυπο της στις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο πρόκειται να ενημερώσει απόψε τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια του δείπνου εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών.

Στο πλαίσιο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, που λαμβάνει χώρα στο Μπρντο της Σλοβενίας,  αναμένεται να πραγματοποιηθεί  στρατηγική συζήτηση για τον ρόλο της Ένωσης στη διεθνή σκηνή υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν, της εταιρικής σχέσης ασφάλειας AUKUS και της εξέλιξης των σχέσεων της Ε.Ε. με την Κίνα.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ( ΕΛΚ).

Στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, που είναι προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και την πεποίθηση ότι χρειάζεται να σταλεί σαφές μήνυμα στήριξης στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Κατά τη Σύνοδο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την Ένωση και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Η ατζέντα για τα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι χωρισμένη σε δύο συνεδρίες:

Στην πρώτη συνεδρία, θα συμμετέχουν οι φορείς της περιοχής. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Παγκόσμια Τράπεζα, θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους, με επίκεντρο το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στη δεύτερη συνεδρία, στην οποία θα μετέχουν οι ηγέτες της Ε.Ε. και των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων, θα εξεταστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και ο τρόπος περαιτέρω εμβάθυνσης του πολιτικού διαλόγου, της συνεργασίας, της διασφάλισης της σταθερότητας της περιοχής και της ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας.

EΡΤ1 -Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος