Τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ για τουρκική παραβατικότητα-Συνάντηση Δένδια με Πομπέο (video)

Στο κέντρο της ευρώπης μετατίθενται οι εξελίξεις με τις επαφές του Νίκου Δένδια στη Βιέννη αλλά και την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με αντικείμενο την παραβατικότητα της Άγκυρας. «Ανησυχητικές οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, πριν από τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Πρόσφατα, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε καταγγείλει την μετατροπή από την Τουρκία της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, ως «νεότερο κρίκο σε μία αλυσίδα προκλήσεων» σημειώνοντας πως «απλά η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος της Ευρώπης».

Ενόψει της συνάντησης Δένδια – Πομπέο, Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές ζήτησαν κοινό μέτωπο με την ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ενώ επιστολή στήριξης των ελληνικών θέσεων και καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας έστειλαν στον αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, εκπρόσωποι της ελληνικής και της εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ενώ αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του.

Στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ανέφερε στο μεταξύ:
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Καγκελάριος μίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο Ερντογάν και ότι ασφαλώς μίλησε για την ανησυχητική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η θέση μας έχει αναφερθεί εδώ επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες και είναι σαφής: αυτές οι εντάσεις προκαλούν ανησυχία. Το σημαντικό είναι η αποκλιμάκωση και το να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω όξυνση. Σημαντικό είναι τα δύο κράτη να μπουν σε απευθείας συνομιλία, στην οποία θα συζητήσουν πράγματι μεταξύ τους τα διαφιλονικούμενα θέματά τους του Δικαίου της Θάλασσας.

Στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών θα συζητηθεί το ζήτημα της Τουρκίας και της ανατολικής Μεσογείου που αναμένεται να θέσει η Ελλάδα, αλλά «η σύγκληση του Συμβουλίου έγινε για τη Λευκορωσία», εξήγησε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, κα Αντεμπάρ.

Όπως αναφέρουν πηγές της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι η ΕΕ στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου. Παράλληλα, καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και κάλεσε για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή των προκλήσεων. Επιπροσθέτως, ο κ. Μισέλ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές επεσήμανε ότι «η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη». Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι «τα ζητήματα λύνονται μέσω του διαλόγου».

Όσον αφορά τις συνομιλίες του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν ότι η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας γι’ αυτή τη συνάντηση, μόλις μία ημέρα μετά τη σαφή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που καλούσε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις δραστηριότητες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα. Αντίληψη η οποία αντικατοπτρίζεται και στην ξεκάθαρη ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή διπλωματία, όπως προσέθεταν, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σε νέο μήνυμμά του τονίζει: Η Τουρκία ούτε σέβεται ούτε κανόνες διεθνούς δικαίου ούτε και προσαρμόζεται με τη σύγχρονη εποχή.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες, τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τους οποίους ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και συσκέψεις με τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και τον αρχηγό των όπλων Κων/νο Φλώρο.

Η τουρκική παραβατικότητα αποτελεί κίνδυνο για όλες της χώρες της περιοχής μας, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, διεμήνυσε την Πέμπτη από το Ισραήλ, ο Νίκος Δένδιας, στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό ομόλογό το κ. Ασκενάζι.

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, αλλά και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς και με Αμερικανούς Γερουσιαστές. Στη συνομιλία του με τον Αμερικανό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, συζήτησαν για την τουρκική παραβατικότητα και τη διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας. Επίσης, συνομίλησε με τον γερουσιαστή των ΗΠΑ Κρις βαν Χόλεν για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τσαβούσογλου: Αποστολή επιστολών προς ΕΕ για την Ανατ. Μεσόγειο

‘Oπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απέστειλε την Πέμπτη, στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ και τον ύπατο εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζοζέπ Μπορέλ, σειρά επιστολών για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με τις θέσεις της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την παραπάνω πηγή, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε λεγόμενη θαλάσσια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και του Λιβάνου, και καταδεικνύει την απροθυμία της Ελλάδας να ξεκινήσει έναν έντιμο διάλογο με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν πρέπει να υποφέρουν περαιτέρω λόγω των ιδιοτροπιών της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων». Τέλος, κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε «άδικη απόφαση που θα μπορούσε να ληφθεί εναντίον της Τουρκίας, η οποία έχει αποδείξει τις καλές της προθέσεις μέχρι τώρα πολλές φορές».

Ερντογάν: Η κυρία Μέρκελ υπέδειξε διαδικασία αποκλιμάκωσης κι εμείς συμφωνήσαμε

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή προκαλείται από την Ελλάδα, απευθυνόμενος στα μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, και κάλεσε την Αθήνα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας. Ανακοίνωσε στην ομιλία του για τη 19η επέτειο από την ίδρυση του κόμματός του, τις επικείμενες τηλεφωνικές συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν, ο οποίος επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε επιρρίψει στην Αθήνα την ευθύνη, για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, τονίζοντας ότι η Άγκυρα δεν επιδιώκει οποιεσδήποτε περιπέτειες στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι η λύση στη διένεξη σχετικά με τις ενεργειακές έρευνες θα έρθει μέσα από τη διαπραγμάτευση.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, Ελλάδα και Γαλλία έστειλαν έμπρακτο μήνυμα στην Άγκυρα με κοινή ναυτική άσκηση εντός της παράνομης τουρκικής navtex που δέσμευσε η Τουρκία για έρευνες με το Oruc Reis. Το σκάφος βρίσκεται και πάλι εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παρακολουθείται διαρκώς από το Πολεμικό Ναυτικό.

Πηγή:ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη, Γιώργος Σιδέρης, Λίνα Μπεθάνη, Αριάνα Φερεντίνου, Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος