Συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης (video)

Η κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι το αντικείμενο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τις δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας τους τελευταίους μήνες καθώς και μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της, όπως η επέκταση του επιδόματος σε εργαζομένους σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους και την τρίμηνη παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, λέγοντας ότι «κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει», παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να γίνει θεματοφύλακας της δημόσια υγείας ενώ άσκησε κριτική στις προτάσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015 κι όσο λίπασμα κι αν θέλετε να του ρίξετε δεν θα πετάξει πάλι βλαστάρι».
Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τα αντανακλαστικά και τις επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού στο σύνολό του στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, επικαλούμενος το Θουκυδίδη είπε ότι «κάνουμε την πατρίδα μας σχολείο για τους άλλους ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις».

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις επιλογές της όσον αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή, επιρρίπτοντας ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό για την βαθιά ύφεση που θα πλήξει τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι αυτοί που σήμερα η κυβέρνηση αποκαλεί ήρωες τους θεωρούσατε περιττούς δημόσιους υπάλληλους, τους είχατε καταδικάσει σε τριτοκοσμικές αμοιβές. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην μη πληρωμή υπερωριών στο προσωπικό και για το ζήτημα των τεστ αναρωτήθηκε τι έγινε για να βγούμε με ασφάλεια από την καραντίνα. Αναρωτήθηκε αν είναι αβλεψία ή σκοπιμότητα και είπε ότι η χώρα μας είναι τελευταία σε τεστ σε όλη την Ευρώπη και η μοναδική χώρα που προσπερνάμε είναι η Βουλγαρία.
Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε επίσης γιατί να ανοίξουν Γυμνάσια και οι δυο τάξεις του Λυκείου. Στο θέμα που διχάζει την επιστημονική κοινότητα εσείς παίρνεται μια απόφαση που ενέχει ρίσκο και κινδύνους.Τα σχολεία τα ανοίγετε για να δρέψετε δάφνες νικητή που έχετε συνηθίσει. Για να δείξετε ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα που δεν θα έρθει. Αναρωτήθηκε γιατί τον Μάρτιο τα σχολεία ήταν υγειονομικές βόμβες και τώρα δεν είναι. Γιατί τώρα η μάσκα που ήταν αχρείαστη είναι τώρα επιβεβλημένη και θα επιβάλλονται και πρόστιμα. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση μίλησε με υπεροψία για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για εμπροσθοβαρή και οριζόντια στήριξη της εργασίας. Όλους αυτούς που έχετε αφήσει στην τύχη τους. Στα αιτήματα το Νότου για χρηματοδότηση εσείς απαντάτε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα; Για την ύφεση είπε ότι αν είναι στο 4% όπως είπε ο κ. Στουρνάρας του το χαρίζει. Αν είναι όμως παραπάνω τότε θα έχει την υπογραφή του.

Τη «μεγάλη ευθύνη» της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις «που θα μας κρατήσουν ασφαλείς» στη φάση της άρσης των μέτρων επισήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στη Βουλή, ενώ χαρακτήρισε «αποσπασματικά και ανεπαρκή» τα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κάλεσε την κυβέρνηση «να μην καταργήσει στην πράξη με τη γραφειοκρατία της τον κ. Τσιόδρα και την επιστημονική επιτροπή» και επισήμανε πως δεν πρέπει να υιοθετηθούν «λογικές τύπου Τζόνσον» περί ανοσίας της αγέλης.Για την επαναλειτουργία των σχολείων είπε ότι αποτελεί ρίσκο το άνοιγμα τους. Φροντίστε τουλάχιστον να δοθούν τα χρήματα στις σχολικές επιτροπές για να εξασφαλίσουν τα προστατευτικά μέσα που είναι αναγκαία».
Σε ό,τι αφορά τις μάσκες σημείωσε πως από τη στιγμή που οι μάσκες γίνονται υποχρεωτικές πρέπει να υπάρξει διατίμηση γιατί αλλιώς θα υπάρξει αισχροκέρδεια. «Πρέπει να παρέχονται δωρεάν σε δημόσιους χώρους, σε δημόσιες υπηρεσίες και στα σούπερ μάρκετ», είπε.

Την ανάγκη να σταθεί η κρατική ευθύνη «στο ύψος των περιστάσεων» και να αξιοποιηθεί ο χρόνος που κερδήθηκε μέχρι σήμερα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την ομιλία του στη Βουλή, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά «η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη εν όψει ενός πιθανού νέου κύματος πανδημίας το επόμενο διάστημα».

Αναστολή των πλειστηριασμών για έναν χρόνο και όχι για τρεις μήνες που προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ συμφώνησε με την εκτίμηση του πρωθυπουργού πως «λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν» και διερωτήθηκε πώς θα γλιτώσει τον πλειστηριασμό κάποιος που σήμερα αδυνατεί να καταβάλει τη δόση του δανείου του.

Ζοφερές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έκανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα της Βουλής, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ότι «ο λόγος σας αντιπροσωπεύει τον θρίαμβο της προπαγάνδας επί της αλήθειας, θυμίζει ανοιχτή συγκέντρωση προεκλογικής περιόδου».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος