Σήμερα η ψήφιση του προϋπολογισμού – Διαξιφισμοί στη Βουλή

Τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού, σήμερα, στη Βουλή, με τους πολιτικούς αρχηγούς να τοποθετούνται για την πορεία της οικονομίας, μετά τη λήξη του προγράμματος. Στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους με αιχμή την οικονομία, τα ζητήματα διαφθοράς, το Πόθεν Έσχες και τις offshore. Πρόκειται για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό και σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία νέα περίοδο οικονομικής σταθερότητας, τονίζει η κυβέρνηση. Για τσουνάμι νέων φόρων μιλά η αντιπολίτευση.

Αχτσιόγλου προς Κ. Μητσοτάκη: Η νομοθέτηση του κατώτατου μισθού για τους νέους στα 430 ευρώ, το 2012, δεν ήταν φιλοδώρημα

To εφάπαξ επίδομα των 400 ευρώ για 55.000 νέους υπερασπίστηκε από το βήμα της Βουλής η Έφη Αχτσιόγλου εν μέσω χειροκροτημάτων αλλά και αποδοκιμασιών. «Είπε ο κ. Μητσοτάκης τα 400 ευρώ ‘φιλοδώρημα’. Αλλά το 2012, με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ο υποκατώτατος μισθός, ο κατώτατος μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών μειώθηκε στα 430 ευρώ καθαρά. Και είναι τα 400 ευρώ εφάπαξ ενίσχυση, φιλοδώρημα για τον κ. Μητσοτάκη αλλά τα 430 ευρώ μισθός νομοθετημένος για τους νέους δεν ήταν φιλοδώρημα! Ήταν πράξη λογική», είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

Στην ομιλία της η υπουργός είπε ότι τις επόμενες ημέρες έρχεται βελτιωμένη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, 120 δόσεων. Υπογράμμισε ότι το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης σήμερα έχει σταθεί στα πόδια του και το 2018 θα έχει πλεόνασμα 860 εκατομμυρίων ευρώ, όχι από νομοτέλεια αλλά επειδή μπήκαν κανόνες.

Κάλεσε επίσης τη Νέα Δημοκρατία να αναλογιστεί ποιον εξυπηρετεί το ερώτημα που αναδείχθηκε στο συνέδριό της, δηλαδή αν θα πρέπει οι εργαζόμενοι να μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και στους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς. «Είναι πλέον εντελώς προφανές και ξεκάθαρο ποιον εξυπηρετεί η δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων για το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», σημείωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Αν κάτι αλλάζει σε αυτή τη χώρα είναι γιατί παρά την υλοποίηση ενός σκληρού προγράμματος σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, η κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί σε όλους τους τόνους ότι θα εξαντλεί κάθε περιθώριο που αφήνει η οικονομία για να βελτιώνεται η ζωή και η καθημερινότητα των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων», είπε και πρόσθεσε ότι έμπρακτη απόδειξη αυτού είναι η διανομή του κοινωνικού μερίσματος που το πήραν περισσότερες από 3,5 εκατομμύρια οικογένειες, η οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν περισσότερα από 55.000 νέα παιδιά, η αύξηση του οικογενειακού επιδόματος για περισσότερες από 650.000 οικογένειες στη χώρα, ο ενισχυμένος κοινωνικός προϋπολογισμός που θα ψηφίσει σήμερα η Βουλή.

«Είναι ο τελευταίος μνημονιακός προυπολογισμός» τόνισε μιλώντας επισημαίνοντας παράλληλα ότι κλείνει η γ’ αξιολόγηση, γιατί «αυτή η κυβέρνηση απέδειξε πως όταν δεν της βάζουν εμπόδια από την άλλη πλευρά μπορεί να κλείνει εγκαίρως την διαπραγμάτευση και μάλιστα με θετικά αποτελέσματα».

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση για την δέσμευση τους σε υψηλά πρωτογενές πλεονάσματα και την αύξηση της ανεργίας.

Νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι «Παρά τις περί αντιθέτου προβλέψεις είμαστε ακόμη εδώ. Κάθε σχέδιο υπονόμευσης της αντιπολίτευσης έχει πέσει στο κενό. Θα ψηφίσουμε σήμερα τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό, αφού τον Αύγουστο ολοκληρώνεται με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα» και σημείωσε πως κυβέρνηση και ΝΔ, «δεν είναι παρά δυο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι», που «ευτυχώς δεν έχουν τίποτα κοινό», αφού «από την μία πλευρά, η ΝΔ υποστηρίζει την ασυδοσία και την αυθαιρεσία, και το τετράπτυχο, απολύσεις, ξεπούλημα, καταστροφή του κοινωνικού κράτους και μειώσεις μισθών, και από την άλλη, η κυβέρνηση έχει ως κεντρικό στόχο την εργασία και την αναδιανομή».

Σκληρή γλώσσα προς την αντιπολίτευση χρησιμοποίησε και υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση «ποτέ δεν διεκδίκησε την πατρότητα των μνημονιακών προγραμμάτων» τόνισε ότι τώρα ανοίγει η συζήτηση πάνω σε προγραμματικές προτάσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Αντιπαράθεση Σκουρλέτη-Παφίλη

Με αφορμή την διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στο Περιφερειακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Αττική, σημειώθηκε φραστική αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Σκουρλέτη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη.

Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε το ΚΚΕ, ότι στόχος του δεν ήταν να κάνει μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αλλά να ακυρώσει μια συζήτηση διαλόγου.

«Σας ενοχλεί ο διάλογος, αλλά δεν είναι φιέστα να μαζεύεις ξενόφερτα πούλμαν με φοιτητές; Πέστε μου μια φορά που το κάνατε αυτό με την κυβέρνηση Σαμαρά; Χρωστάτε απαντήσεις, όχι σε εμάς, αλλά στον κόσμο της εργασίας, που δεν βρήκατε τίποτα να τους πείτε για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων που υπογράφηκαν για πρώτη φορά. Αυτός ο ολισθηρός δρόμος απομονώνει μια πλευρά της Αριστεράς».

«Χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος, διαστημικό, να φέρνεις τη νύχτα σαν τον κλέφτη, τροπολογία για να καταργείς την απεργία και να έχεις στείλει με τις πολιτικές σου στο Καιάδα τον κόσμο, να κατηγορείς αυτούς που προσπαθούν και υπερασπίζονται τα συμφέροντά του όταν κάνει μια διαμαρτυρία» αντέτεινε ο κ. Παφίλης και πρόσθεσε: «Οι διαμαρτυρίες μας είναι συμβολικές. Σας ενοχλεί γιατί πέφτουν τα φύλλα συκής. Εμείς δεν μασάμε από τέτοιες επιθέσεις ακραίες, που έχουμε φάει και επί ΝΔ. Και δεν κάνουμε πίσω. Και θα αντιπαλέψουμε οποιαδήποτε κυβέρνηση στέκεται απέναντι στους εργαζόμενους».

Από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης επέμεινε ότι το ΚΚΕ πρέπει να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως αν είναι θετικά τα μέτρα για την προστασία των συμβασιούχων, η επέκταση για τα βαρέα και ανθυγιεινά και η απλή αναλογική.

«Όλος ο ελληνικός λαός γνωρίζει πως οτιδήποτε ανακουφίζει τον ελληνικό λαό και το φέρνει η κυβέρνηση, το στηρίζουμε, αλλά παράλληλα αποκαλύπτουμε και την κοροϊδία» ανταπάντησε ο κ. Παφίλης, τονίζοντας παράλληλα, ότι το ΚΚΕ το ίδιο έκανε και για το νομοσχέδιο με την απλή αναλογική, που την στήριξε, όπως είπε, «έστω και νόθα».

Νίκος Παππάς: Ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει επιστροφή στο παλιό «κακό παρελθόν»

Δριμεία επίθεση στη ΝΔ ότι δεν αντέχει να βλέπει ότι κλείνουν οι πληγές των πολιτικών που εφάρμοσε και πως «έπαιξε» όλα τα υπάρχοντα της πάνω στο πλοίο της αριστερής παρένθεσης, που βυθίστηκε αύτανδρο, εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

“Ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει επιστροφή στο παλιό «κακό παρελθόν» των προηγούμενων κυβερνήσεων”, είπε χαρακτηριστικά και συμβούλευσε τη ΝΔ να κατανοήσει ότι όσο παραμένει σφιχταγκαλιασμένη με τις ακροδεξιές και ακραία νεοφιλελεύθερες απόψεις του success story, ο λαός θα την αποδοκιμάζει.

Ο κ. Παππάς δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η θέση του συνεδρίου της ΝΔ για προαιρετική κοινωνική ασφάλιση θα την κυνηγάει όλο το επόμενο διάστημα και δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον «πιο αποτυχημένο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης που πέρασε ποτέ».

«Ο ελληνικός λαός βρίσκεται μπροστά σε πολύ καθαρές επιλογές. Ή θα επιστρέψει στην πραγματικότητα του παρελθόντος που τα ελλείμματα και η αδιαφάνεια ήταν ο κανόνας, ή θα επιλέξει δυνάμεις που παράγουν ελλείμματα και ανεργία ή θα συνεχίσει να βαδίζει στον δρόμο της ανάκαμψης» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Τόνισε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και κατατίθεται το νομοσχέδιο για τα ραδιόφωνα, για το οποίο κανείς δεν θα πρέπει να ανησυχεί γιατί οι χωρητικότητες είναι πολύ μεγάλες.
«Η μεταμνημονιακή Ελλάδα που ξαναστέκεται στα πόδια της θα έχει την σφραγίδα της αριστερής μακροχρόνιας διακυβέρνησης», κατέληξε ο υπουργός.

Οι εισηγητές των κομμάτων

Είναι ένας προϋπολογισμός με δημοσιονομικούς περιορισμούς, όμως είναι κοινωνικά δίκαιος και αναπτυξιακός. Πιστεύουμε ότι ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας και δίνει μια σημαντική δυνατότητα να σχεδιάσουμε την ασφαλή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τη κρίση» επισήμανε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας. «Ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή για διαφάνεια. Και αυτή η μάχη θα δοθεί μεταξύ της μεγάλης προοδευτικής παράταξης και μιας νεοφιλελεύθερης δεξιάς παράταξης, την πιο ακραία που γνώρισε μεταπολιτευτικά η χώρα» τόνισε και κατέληξε: «Μόνο καθαρά χέρια και μάτια τίμια μπορούν να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον της χώρας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση είναι ανερμάτιστη και ενώ παριστάνει, δήθεν, ότι είναι φιλοεργατική, μοιράζοντας φιλοδωρήματα ελεημοσύνης, την ίδια ώρα προχωρά σε αφαίμαξη του ελληνικού λαού».
«Σας μένει πια μόνο το τελευταίο σας ιδεολόγημα για δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Αλλά, ούτε καθαρή είναι ούτε έξοδος. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν περνά τα τρία βασικά κριτήρια. Δεν υπηρετεί τα δημόσια οικονομικά, δεν είναι δίκαιος και δεν είναι αναπτυξιακός» υποστήριξε ο κ. Δένδιας.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει τη φοροκεντρική πολιτική της που υπονομεύει την ανάπτυξη και την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Τα πλεονάσματα δεν θα προέλθουν από την ανάπτυξη, αλλά από την αφαίμαξη του ελληνικού λαού» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.

Για άδικο, αντιλαϊκό ταξικό προϋπολογισμό που παίρνει από τους πολλούς για να δώσει στους λίγους έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασοπουλος.

«Είναι ένας προϋπολογισμός copy paste με αυτούς των “γερμανοτσολιάδων”, όπως εσείς οι ίδιοι καταγγέλλατε, όταν ήσασταν αντιπολίτευση, χωρίς ίχνος ανάπτυξης» ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.

«Είναι ο πιο αντιαναπτυξιακός και φοροεισπρακτικός προϋπολογισμός, από τη μεταπολίτευση και μετά. Το μόνο που κάνει είναι η διαχείριση της μιζέριας» τόνισε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι ικανή να ρυθμίσει ούτε τα ρέστα και τα κέρματα που προμηθεύονται με αντίτιμο -και όχι δωρεάν- οι μικρέμποροι από τις τράπεζες για να εξυπηρετούν τους πελάτες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

«Ο προϋπολογισμός δεν υπηρετεί ούτε την ανάπτυξη, ούτε την κοινωνική συνοχή, ούτε τη χρηστή διακυβέρνηση. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να περικόπτει τις αναπτυξιακές δαπάνες και να βαφτίζει αυτή την πολιτική κοινωνική δικαιοσύνη» ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος