Σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης για το μήνυμα Μητσοτάκη με τις εξαγγελίες των μέτρων (video)

Για «μέτρα – ψίχουλα» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ -σε συναντήσεις με θεσμικούς φορείς- εξέφρασε την ανησυχία του για αλυσιδωτές εκρηκτικές ανατιμήσεις στα προϊόντα.

«Πρώτη φορά βλέπω ΠΘ να εξαγγέλλει μέτρα στήριξης μιλώντας για ψίχουλα. Βέβαια όταν ο ίδιος -και χωρίς κρίση ακρίβειας- είχε αποκαλέσει ψίχουλα τα κοινωνικά μερίσματα (800εκ) και τη 13η σύνταξη που έκοψε (2,7δις μέχρι σήμερα), λογικό είναι. Έχει τουλάχιστον αυτογνωσία…» ανέφερε στο σχετικό του tweet ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο κ. Τσίπρας, στις συναντήσεις με την Ομοσπονδία Αρτοποιών και την Ενωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης, εκφράζοντας ανησυχία ότι θα συνεχιστούν αλυσιδωτές εκρηκτικες ανατιμήσεις στα προϊόντα και ότι μαζί με το ρεύμα θα υπάρξουν αυξήσεις και στο νερο, αν η κυβέρνηση δεν λάβει άμεσα μέτρα ουσίας και όχι ημίμετρα.

Ο σχετικός διάλογος που διημείφθη:

  • Τσίπρας: Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι;
  • Προεδρος Αρτοποιών: Αν συνεχίσουμε.
  • Τσίπρας: Το ψωμί ψωμάκι και το νερό νεράκι.

Κάνοντας λόγο για «τρομακτική αισχροκέρδεια στην αγορα ενέργειας» ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για άμεσο έλεγχο στην ενέργεια και πλαφόν στην τιμή της, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης όπως το ψωμί.

Πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής και μείωση ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, ζητεί μεταξύ άλλων το Κίνημα Αλλαγής.

«Αποτελεί τουλάχιστον κοροϊδία ο πρωθυπουργός να μιλάει για μέτρα ανακούφισης, την ώρα που οι παράγοντες και οι αιτίες που ευθύνονται για την ενεργειακή φτώχεια, τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια “ζουν και βασιλεύουν”. Κανένα μέτρο που εντάσσεται σ’ αυτήν τη στρατηγική δεν πρόκειται να αναπληρώσει ούτε ένα μικρό μέρος των μεγάλων ανατιμήσεων, που είναι αποτέλεσμα της ευρωενωσιακής πολιτικής απελευθέρωσης της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και των ενεργειακών ανταγωνισμών, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και που πληρώνουν οι λαοί πολύ ακριβά. Αν ο δρόμος παραμένει ανηφορικός για τον λαό, αυτό συμβαίνει, γιατί πυξίδα της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων, αποτελούν οι λεγόμενες “αντοχές της οικονομίας”, δηλαδή η υπεράσπιση των κερδών των λίγων» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για το διάγγελμα του Κ. Μητσοτάκη».

«Το ελάχιστο, αυτήν τη στιγμή, για να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, είναι η κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων σε καύσιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, οι αυξήσεις στους μισθούς, ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και ανέργους. Η πραγματική λύση βρίσκεται στον αγώνα για να αξιοποιηθεί σχεδιασμένα το σύνολο των ενεργειακών πηγών της χώρας (λιγνίτης, υδρογονάνθρακες, γεωθερμία, ΑΠΕ κ.λπ.) προς όφελος των λαϊκών αναγκών, για να πάψει η ενέργεια να αποτελεί “εμπόρευμα”», προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει: «Υ.Γ. Δε χρειάζεται ο πρωθυπουργός να μας υπενθυμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι με το μέρος του ευρωΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου, μας το υπενθυμίζει η κλιμακούμενη, αλλά και επικίνδυνη για τον λαό ελληνική εμπλοκή».

«Τα μέτρα της Κυβέρνησης έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση και πάντως δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Κοινωνικό κράτος σημαίνει ολοκληρωμένες και όχι αποσπασματικές πολιτικές στήριξης όσων έχουν πραγματική ανάγκη» αναφέρει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

«Έχουμε τρομακτικές αυξήσεις στα καύσιμα. Το επισιτιστικό πρόβλημα έρχεται… τέλος είναι το μαλακό σιτάρι από Ρωσία, δε θα έχουμε ψωμί, δημητριακά, λιπάσματα…. θα έχουμε το ψωμί στα 5 ευρώ, το αντιλαμβάνεστε;» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει καθημερινά το ταλέντο του να κάνει ακριβώς το αντίθετο εκείνου που επιβάλει το κοινωνικό συμφέρον», υπογραμμίζει το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα νέα μέτρα στήριξης.

«Όταν η ακρίβεια χτυπά τα βασικά αγαθά ένα χρόνο πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι μη προνομιούχοι έχουν ανάγκη για μόνιμες αυξήσεις των πενιχρών τους εισοδημάτων. Και τι κάνει ο κ. Μητσοτάκης; Ανακοινώνει έκτακτο επίδομα, δηλαδή φιλοδώρημα», σχολιάζει και προσθέτει: «Όταν το πορτοφόλι όσων ζουν με τον κατώτατο μισθό ή από κοινωνικά επιδόματα ροκανίζεται καιρό τώρα από τον πληθωρισμό, οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων. Και τι κάνει ο κ. Μητσοτάκης; Ανακοινώνει ότι όταν αποφασίσει η πολυχρονεμένη αφεντιά του θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό όσο αυτός κρίνει!».

«Όταν το ηλεκτρικό ρεύμα είναι 50% πάνω του μέσου κόστους φέρνοντας σε απόγνωση μικρομεσαίους και νοικοκυριά, απαιτείται κατάργηση του ψευτο-Χρηματιστήριου Ενέργειας και άμεση επιβολή μέγιστης τιμής και ελάχιστης παραγωγής ρεύματος ξεχωριστά για κάθε εργοστάσιο παραγωγής (ανάλογα με το κόστος του και τις δυνατότητές του). Και τι κάνει ο κ. Μητσοτάκης; Ανακοινώνει μερική επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος – δηλαδή, δανείζεται το κράτος από την τρόικα (μιας και το ταμείο είναι μείον) για να επιδοτεί τους ολιγάρχες παραγωγούς», συνεχίζει το ΜέΡΑ25 και αναφέρει :

«Ξέρουμε ότι το ταλέντο σας να κάνετε το αντίθετο εκείνου που συμφέρει την κοινωνία είναι εκείνο που σας κάνει τόσο αρεστό στην ολιγαρχία. Όπως μόνο μέσα στους τελευταίους 18 μήνες μοιράσατε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε Fraport, Aegean, Energean, Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος έτσι και τώρα, πίσω από το 1 δισ. που διαθέτετε, δήθεν, για να προστατευθούν οι ευάλωτοι από την ακρίβεια, κρύβεται η ίδια φιλοδοξία να διατηρήσετε ανέπαφη την δυνατότητα των ολιγαρχών να κάνουν την κρίση ευκαιρία».

«Σας παρακολουθούμε κ. Μητσοτάκη. Όσο και να προσπαθείτε να φιμώσετε τη φωνή μας, η φωνή μας θα ανοίγει τα μάτια των πολιτών σε αυτά που κάνετε», καταλήγει.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος