Πόσο ευνοϊκά για την Ελλάδα είναι τα συμπεράσματα για την Τουρκία (video)

Σε πρώτο πλάνο οι ευρωτουρκικές σχέσεις στη Σύνοδο Κορυφής. “Απορριπτέα η θέση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο” το μήνυμα το πρωθυπουργού. Επί τάπητος μεταναστευτικό και πανδημία.

Να κρατήσει τις ευρωπαϊκές κεραίες στραμμένες στην τουρκική συμπεριφορά επιδιώκει η ελληνική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής. Για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους Ευρωπαίους ηγέτες τις προϋποθέσεις που θέτει η Αθήνα για να χρηματοδοτηθούν προγράμματα φιλοξενίας Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών, αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα».

Με την παρέμβασή του στο γεύμα των Ευρωπαίων ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ύψωσε εκ νέου την διπλωματική ασπίδα για την επίλυση του Κυπριακού: «να επαναληφθεί, με τρόπο κατηγορηματικό, ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η πρόταση Άγκυρας και Κατεχόμενων για δυο κράτη, είναι απορριπτέα καθώς αντιβαίνει στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, στο διαπραγματευτικό αλλά και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Από την πλευρά του ο Ζοζέπ Μπορέλ, Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, αναφέρει πως: «Υπάρχει ακόμη η ανάγκη να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το θέμα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και κυρίως για το Κυπριακό».

Η Άγκελα Μέρκελ επιμένει στις γέφυρες ανάμεσα σε Άγκυρα και Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό. Την ίδια στιγμή ο Εμμανουέλ Μακρόν στοιχίζεται στις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει το Παρίσι, προτάσσοντας τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Εμ. Μακρόν Πρόεδρος της Γαλλίας, επισημαίνει: «Όσον αφορά στην Τουρκία θα ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας ώστε να ξαναρχίσουμε το διάλογο».

Η Άγκελα Μέρκελ, Καγκελάριος της Γερμανίας, δήλωσε: «Πρέπει να προωθήσουμε αυτήν τη στρατηγική συνεργασία, παρά τις σοβαρές διαφορές μας με την Τουρκία».

Τη σκυτάλη στις ρητορικές παραφωνίες της Άγκυρας πήρε ο Χουλουσί Ακάρ, λέγοντας: «Δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα και τα εδάφη κανενός αλλά είμαστε αποφασισμένοι και ευτυχώς είμαστε ικανοί να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας στην Κύπρο και στη Γαλάζια Πατρίδα μας».

Την πρόταση του για σύνδεση της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης, με την υποχρέωση της Τουρκίας να προσφύγει με την Ελλάδα στη Χάγη για την επίλυση της διμερούς διαφοράς, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, αναφέροντας πως: «Χωρίς τελωνειακή ένωση δεν θα υπάρξει Χάγη και χωρίς Χάγη δεν θα υπάρξει δίκαιη επίλυση των διαφορών μας και άρα μακροπρόθεσμη ειρήνη στην περιοχή μας».

Εξασφάλιση συγκεκριμένων δεσμεύσεων από την Τουρκία για να δοθεί ελληνική στήριξη στη θετική ατζέντα ζητά από την κυβέρνηση το ΚΙΝΑΛ, με την πρόεδρό του Φώφη Γεννηματά να επισημαίνει: «Στη λογική ενός νέου Ελσίνκι. Όπως η δέσμευση της Τουρκίας ότι θα προσχωρήσει στο δίκαιο της θάλασσας, η άρση του casus belli».

Η Αθήνα είναι ικανοποιημένη από το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων καθώς αποσαφηνίζει ότι το πλαίσιο βελτίωσης των ευρωτουρκικών σχέσεων πρέπει να γίνει με σταδιακό αλλά και αναστρέψιμο τρόπο.

Ανησυχία για τη μετάλλαξη «Δέλτα»

Όπως αναφέρει από τις Βρυξέλλες σε ανταπόκρισή της για την ΕΡΤ, η Ειρήνη Ζαρκαδούλα: Kαμπανάκι χτυπά για την μετάλλαξη δέλτα με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συζητούν ενδελεχώς τις επόμενες κινήσεις της ΕΕ. Σαφώς υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός ότι προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η εμβολιαστική εκστρατεία και όπως ανέφερε και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εκτιμάται ότι μέχρι 27 Ιουνίου το 60% των πολιτών της ΕΕ θα έχει λάβει έστω μία δόση εμβολίου. Όμως, η ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής δέλτα καθιστά επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο οι εμβολιαστικές εκστρατείας. Παράλληλα, εκφράστηκε ικανοποιήθηκε για τη γρήγορη υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού.

Μείζον και καυτό ζήτημα αναμένεται από την άλλη, η Ρωσία με τους ηγέτες ήδη να διχάζονται από το πρωί εάν είναι υπέρ ή κατά μιας συνόδου ΕΕ-Μόσχας, με χαρακτηριστική της αντίδραση του Ολλανδού πρωθυπουργού Ρούτε ο οποίος είπε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Πούτιν. Να θυμηθούμε την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών, που είχε απογειωθεί από το Άμστερνταμ , στην Ανατολική Ουκρανία και το θάνατο 283 ανθρώπων.

Αποστολή Βρυξέλλες: Δημήτρης Γκάτσιος, Γιώργος Παντελάκης

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Ανταπόκριση – Τουρκία: Αριάνα Φερεντίνου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος