Σε κλίμα συναίνεσης λευκός καπνός στο ΕΣΡ – H νέα σύνθεση (video)

Με 20 ψήφους υπέρ και 4 “παρών” συγκροτήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Αναλυτικά η νέα σύνθεση του ΕΣΡ, μετά το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι η εξής:
• Πρόεδρος του Συμβουλίου ο Αθανάσιος Κουτρομάνος, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
• Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου ο Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, πρώην διευθυντής και μέλος του Ε.Σ.Ρ. (1991-1993, 2002-2005), πρώην υφυπουργός στον πρωθυπουργό (κυβερνητικός εκπρόσωπος) στην υπηρεσιακή κυβέρνηση (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2015), πρώην Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ. Δίδαξε τηλεοπτική δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
• Μέλος του Συμβουλίου η Πόπη (Καλλιόπη) Διαμαντάκου, δημοσιογράφος (από το 1986), κάτοχος πτυχίου D.E.A. του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (Paris I), Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου Αθηνών, όπου και δίδαξε στο μεταπτυχιακό τμήμα «ΜΜΕ και Ψυχολογία» (2002-2008), Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων (2014).
• Μέλος του Συμβουλίου ο Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας.
• Μέλος του Συμβουλίου ο Νίκος Κιάος, δημοσιογράφος (από το 1972), απόφοιτος Φυσικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ραδιοηλεκτρολογία, πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (1999-2001), πρώην Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ., πρώην μέλος του Δ.Σ. του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2000-2010), πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.Α.Κ.Α. (2015-2016).
• Μέλος του Συμβουλίου η Λίλιαν Μήτρου, δικηγόρος, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει επίσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
• Μέλος του Συμβουλίου η Δήμητρα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 783/12-12-2014) η οποία διανύει ήδη θητεία.
• Μέλος του Συμβουλίου ο Γεώργιος Πλειός, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία στον Τύπο και τα ΜΜΕ.
• Μέλος του Συμβουλίου ο Γεώργιος Σαριδάκης, οικονομολόγος.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, αναφέρεται:

“Η επίτευξη συναίνεσης στη διάσκεψη των προέδρων είναι μια εξαιρετικά θετική στιγμή η οποία καθυστέρησε πάνω από 10 μήνες ή μάλλον πάνω από δέκα χρόνια.
Η χώρα αποκτά μετά από πολλά χρόνια ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση.
Ο δρόμος πλέον για το διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός.
Κανείς πλέον δεν υποστηρίζει ότι δε πρέπει να γίνει αδειοδότηση.
Κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα για την πανελλαδική εμβέλεια.
Κανείς δεν υποστηρίζει οτι πρέπει να συνεχιστεί η 27χρονη ανομία και ασυδοσία.
Υπάρχει πλέον, και πολιτική βούληση, και ΕΣΡ, και νομοθετικό πλαίσιο και η κατάλληλη εμπειρία.
Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι, όλες οι δυνατότητες που αναπτύξαμε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30/8/2016 είναι στη διάθεση του νέου ΕΣΡ.
Και το ανθρώπινο δυναμικό, και η τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό, δύνανται να αξιοποιηθούν όπως και όποτε, ελπίζουμε συντομότατα, το νέο ΕΣΡ επιλέξει.
Καλή επιτυχία σε όλους”.

Την ικανοποίησή του για την επιτυχή έκβαση της έκτης Διάσκεψης των Προέδρων για την συγκρότηση του ΕΣΡ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη να ασκήσει άμεσα τον ρόλο του το ΕΣΡ, ώστε να υπάρξει ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, ενοίκιο για την χρήση των συχνοτήτων και κανόνες.

Ο Νίκος Βούτσης, ανέφερε ότι οι δημόσιες συχνότητες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με ενοίκιο, με ρύθμιση, με έλεγχο, με διαφάνεια για να υπάρξει πλουραλισμός, ευθύνη, ποιοτικό πρόγραμμα, άνοιγμα στην κοινωνία. Επίσης ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στην υποχρέωση προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων ως προϋποθέσεις αυτονόητες για τα κανάλια. «Όσο πιο τακτοποιημένο είναι το τοπίο, τόσο το καλύτερο για όλους» είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μπορούμε να πάμε πάρα πολύ καλά και μπορούμε να πάμε πάρα πολύ γρήγορα σε μια τέτοια εξέλιξη».

Στην ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την πλήρη λειτουργία του ΕΣΡ, ο πρόεδρος της Βουλής, είπε ότι πρέπει να συγκροτηθεί άμεσα και υπενθύμισε ότι θα υπάρξει προικοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής σε τεχνικό, οργανωτικό και επιστημονικό επίπεδο, με στόχο να κάνει την δουλειά της αντίστοιχης εθνικής αρχής της Γαλλίας. Έκανε, όμως, κιόλας λόγο, για πολιτική προικοδότηση, ώστε «να υπάρχει μια κατεύθυνση, ένας μπούσουλας, γιατί δεν μπορεί να ξεκινήσουν και να ανακαλύπτουν εξ υπαρχής τα πάντα».

Γι’ αυτό τον λόγο -όπως εξήγησε- θα παραδοθούν στην Ανεξάρτητη Αρχή, τα πρακτικά όλων των συζητήσεων, των προτάσεων, των σκέψεων, των τεκμηριώσεων, για να μπορούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με γνώμη και με την πολιτική ηγεσία, αλλά με πρώτον τον δικό τους ρόλο, να προχωρήσουμε στον αριθμό των αδειών, στο τίμημα και στην διαγωνιστική διαδικασία.

Ως “αποφασιστικό βήμα για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου μετά από 27 ολόκληρα χρόνια παραθεσμικής και ασύδοτης λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών” χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, την συμπλήρωση της, κατά το Σύνταγμα, αναγκαίας πλειοψηφίας για τον διορισμό των μελών του ΕΣΡ.

“Ακόμη και η ΝΔ μετά την γενική κατακραυγή – η οποία αποτυπώθηκε και σε πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης – αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να επιστρέψει στην νομιμότητα.

Έπραξε, έστω και τώρα, αυτό που όφειλε να έχει πράξει από την πρώτη στιγμή τηρώντας τη συνταγματική της υποχρέωση”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι το νέο ΕΣΡ αναλαμβάνει τώρα το “βαρύ καθήκον” να διεξαγάγει και “να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες εφαρμόζοντας το νόμο 4339/2015”.

“Η στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων σε αυτό το δύσκολο έργο είναι απαραίτητη. Η Ελλάδα αξίζει επιτέλους να βγει από τη σκοτεινή περίοδο της κυριαρχίας των διαπλεκόμενων συμφερόντων και να περάσει στην εποχή της διαφάνειας και της απαρέγκλιτης τήρησης της νομιμότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι και θα παραμείνει αρωγός του ΕΣΡ σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια”, συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το αποτέλεσμα της αποψινής Διάσκεψης των Προέδρων είπε:
«Έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια απόψε. Και οφείλω να αναγνωρίσω τον πολύ θετικό ρόλο του προέδρου της Βουλής, ο οποίος, όχι μόνον έδωσε στη ΝΔ τις θεσμικές διαβεβαιώσεις, που θέλαμε ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα επανέλθουμε στο καθεστώς των τεσσάρων αδειών, αλλά και υπέβαλε μια πρόταση συνθετική, που μπόρεσε να επιλύσει το μείζον θέμα το οποίο απασχολούσε όλους, να υπάρχουν δηλαδή εννέα ικανά άτομα που να μπορούν να διαχειριστούν τα θέματα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης».

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ταυτίστηκαν με αυτό που προτείνουμε εμείς δεκατέσσερις μήνες τώρα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

“Δώσαμε αγώνα δεκατέσσερις μήνες – πολλές φορές προπηλακιζόμενοι κι έχω πολύ αρνητικές εμπειρίες από αυτό – αλλά η τελική δικαίωση για μένα είναι μια πολύ μεγάλη ικανοποίηση και για την Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι μια μεγάλη νίκη” τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

“Σήμερα ηττήθηκε ένα μακρόχρονο καθεστώς ανομίας και ασυδοσίας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η σημερινή, έκτη προσπάθεια για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ευοδώθηκε. Σήμερα ηττήθηκε το καθεστώς ανομίας και ασυδοσίας, που κράτησε 27 χρόνια, και το οποίο οφείλει να τερματιστεί άμεσα. Ηττήθηκαν οι καναλάρχες, που οφείλουν, επιτέλους, να πληρώσουν αντίτιμο για την εκμετάλλευση του δημόσιου αγαθού των συχνοτήτων”.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνοντας: «Η ΝΔ, συμμορφώθηκε, επιτέλους, με τη συνταγματική επιταγή. Επειδή όμως οι παλινωδίες της δεν έχουν τέλος, οφείλουμε να της υπενθυμίσουμε κάποιες:
1.Η αξιωματική αντιπολίτευση αποδέχθηκε, πια, ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν παράνομα, κι ότι είναι απαραίτητη η αδειοδότησή τους.
2.Αποδέχθηκε ότι ο αριθμός των αδειών δεν μπορεί να είναι απεριόριστος.
3.Αποδέχθηκε ότι οι επόμενες κινήσεις για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου θα γίνουν με βάση τον νόμο 4339/2015.

Δεν έχουμε παρά να καλωσορίσουμε τη ΝΔ στον δρόμο της λογικής και της νομιμότητας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ert.gr, ΕΡΤ, ΑΠΕ

Σχετική είδηση: Βήματα συναίνεσης για το ΕΣΡ – Τα προτεινόμενα ονόματα (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος