Σαφές μήνυμα στήριξης των ΗΠΑ στην Ελλάδα (video)

Σαφές μήνυμα στήριξης στην Αθήνα έρχεται από την Ουάσιγκτον λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να παίζει το «χαρτί» του προστάτη των απανταχού μουσουλμάνων, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη δημοτικότητά του στο εσωτερικό της χώρας.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις κρίσιμες συναντήσεις Μητσοτάκη- Ερντογάν και Ερντογάν- Μπάιντεν στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Σε αυτήν την καίρια χρονική συγκυρία μήνυμα στήριξης μετά την Κύπρο και προς την Αθήνα στέλνει η Ουάσινγκτον, μέσω του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.

“Γνωρίζω πόσο δεσμευμένος είναι (ο πρόεδρος Μπάιντεν) στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις κι όχι μόνο ο ίδιος αλλά και όλη η ομάδα. Υπάρχει μια αξιοσημείωτη ευθυγράμμιση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν, του προέδρου Μπάιντεν, της αντιπροέδρου Χάρις, του σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας Σάλιβαν” είπε ο κ. Πάιατ.

“Το κράτος της Τουρκίας συνεχίζει τις συστηματικές παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ένα ζήτημα σημαντικό για 2,3 δισεκατομμύρια Χριστιανούς σε ολόκληρο τον κόσμο”, αναφέρουν βουλευτές των ΗΠΑ προς την επιτροπή θρησκευτικών ελευθεριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε από το Κόσοβο την προσήλωση της Αθήνας στη στρατηγική ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνοντας εμμέσως την Άγκυρα ως παράγοντα αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια.

“Δεν πρέπει να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να υπονομεύσουν την εύθραυστη σταθερότητα της περιοχής μας, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής ή προσπαθώντας να εδραιώσουν την ισχύ τους αναφερόμενες σε πολιτισμικές, ιστορικές ή θρησκευτικές συγγένειες”.

Στις τουρκικές προκλήσεις περί συζητήσεων άνευ όρων απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας ότι οι διμερείς επαφές με την Άγκυρα αφορούν μόνο τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

“Το πλαίσιο είναι σαφές, είναι οριοθετημένο σε ότι αφορά τη διαφορά για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο” τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η Αριστοτελία Πελώνη.

Κι ενώ η Αθήνα συνεχίζει να εκφράζει τη δυσφορία της για τη μη πρόσκλησή της στην επερχόμενη διάσκεψη για τη Λιβύη, ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα απαντά ότι το Βερολίνο δεν είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση του τραπεζιού, παραπέμποντας στα Ηνωμένα Έθνη.

“Σκοπός αυτής της διάσκεψης είναι να φέρει στο τραπέζι τις χώρες οι οποίες έχουν ή θα μπορούσαν να έχουν στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη” σημείωσε ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν επιμένει να εμφανίζεται ως προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής Γενί Σαφάκ η Τουρκία υλοποιεί συμφωνία ασφάλειας και συνεργασίας με την Παλαιστίνη.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επιθεώρησε με τα κιάλια της Frontex την κοιλάδα του Έβρου που ενώνει την Ελλάδα με την Τουρκία. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν συμμετείχε σε περιπολία στο μήκος του ποταμού Έβρου, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στη Θράκη.

“Είναι ένα σύνορο ευρωπαϊκό, ένα σύνορο το οποίο θα φυλάσσεται. Αλλά και ένα σύνορο το οποίο θα συμβολίζει τις ευρωπαϊκές αξίες” είπε ο αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επισκέπτεται τις επόμενες μέρες ο Νίκος Δένδιας.

Νέες προκλήσεις Ερντογάν με αναφορές στην Αγία Σοφία

Εμμένει στην εμπρηστική ρητορική ο Ταγίπ Ερντογάν σε κάθε ευκαιρία. Στην τελετή εγκαινίων του νέου τζαμιού στην πόλη Ζονγκουλντάκ, κεντρικό σημείο της ομιλίας του ήταν για ακόμα μία φορά η μετατροπή της Αγιά-Σοφιάς σε τζαμί, ενώ δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει εθνικιστικές κορόνες.

Το δεύτερο τζαμί μέσα σε μία εβδομάδα εγκαινίασε ο Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά στην πόλη Ζόνγκουλντάκ, σημαντικό λιμάνι στην Μαύρη Θάλασσα. Και πάλι, βασικό σημείο αναφοράς, έγινε προκλητικά η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

“Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας, της κληρονομιάς της κατάκτησης για λατρεία είναι σημαντικό και ουσιαστικό” είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Και εκεί απήγγειλε και πάλι ποίημα για το οποίο το 1998 είχε καταδικαστεί σε ένα χρόνο φυλακή, κατηγορούμενος για υπόθαλψη θρησκευτικού μίσους.

“Οι μιναρέδες σαν ξιφολόγχες, οι τρούλοι σαν κράνη, τα τζαμιά μας σαν στρατώνες, οι πιστοί μας σαν στρατιώτες,… αυτόν τον ιερό στρατό, περιμένει η θρησκεία μου…”.

Για τα έργα αυτά η αντιπολίτευση αντιδρά, λόγω των οικονομικών προβλημάτων του λαού. Το άλλο τζαμί, της Τσάμλιτζα, φαραωνικών διαστάσεων, στην Κωνσταντινούπολη κόστισε πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια λίρες. Φωνή υψώνει και ο Αλι Μπαμπατζάν, με αφορμή τα μεγαλόπνοα έργα του Ερντογάν.

“Αφήστε το πείσμα σας για την διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, που το βλέπετε ξεκάθαρα με σκοπό το κέρδος. Οι επιστήμονες εκφράζουν συνεχώς τις ανησυχίες τους, φωνάζουν. Σκεφτείτε λογικά” είπε.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, εξήρε τις επιτυχίες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με αφορμή την στρατιωτική άσκηση “Θαλασσόλυκος 2021”.

“Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι πηγή υπερηφάνειας για το έθνος μας με την οργανωτική δομή, την θεσμική κουλτούρα και τις αμέτρητες νίκες για περισσότερα από 2.200 χρόνια”.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι Τούρκοι έχουν μακραίωνη Ιστορία στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Στο μεταξύ για “σημαντικό” κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα έκανε λόγο σήμερα το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος λέγοντας ότι “ανακαλύψαμε 135 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου”.

Ο γρίφος της συνάντησης Μπάιντεν – Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 21:00 ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης οι ελιγμοί της Τουρκίας για τους ρωσικούς πυραύλους, απορρίφθηκαν από την Ουάσιγκτον και διαψεύσθηκαν και από την ρωσική πλευρά η οποία ειπε ότι δεν υπάρχει θεμα απέλασης των Ρώσων ειδικών από την Τουρκία .Ετσι ο κ. Ερντογαν έχει μείνει με τους S400 στην… πλάτη. Και αυτό τον κάνει πιο ευάλωτο στην διαπραγμάτευση με τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Όπως πρόσθεσε: “Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές τις ημέρες έχει επιλέξει η Ουάσιγκτον να στείλει μηνύματα είτε με επιστολές, είτε με τηλεφωνήματα, είτε με ασκήσεις και άλλες δραστηριότητες, σε Κύπρο και Αθήνα επιμένοντας και τονίζοντάς τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων με τις δυο χώρες.

Ο κ.Μπάιντεν την επόμενη εβδομαδα με την παρουσία του στη Γηραιά ήπειρο θελει να σηματοδοτήσει μια μεγαλη στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική,να επαναβεβαιώσει τη δέσμευση της Αμερικής στην διατλαντική συνεργασία και στη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης και στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και των νέων προκλήσεων όπως οι κυβερνοεπιθέσεις, τις οποίες αποδίδει στη Ρωσία και στην Κίνα.

Δεν είναι εύκολο να δεχθεί εξαιρέσεις και να αποδεχθεί αυτή την συμβίωση και συμπόρευση Ερντογάν -Πουτιν. Και είναι κι άλλα ακόμη. Οι Αμερικάνοι επιστρέφοντας στην ανατολική Μεσόγειο θέλουν ήρεμα νερά και όχι απρόβλεπτες καταστάσεις . Αυτό θα πρέπει να το λάβει υπόψη του και ο κ. Ερντογαν.

Απειλές για εισβολή βαθιά στο ιρακινό Κουρδισταν, η άρνηση αποχώρησης από τη Λιβύη , ο διωγμός των Κούρδων στη Βορειοδυτική Συρία, η στήριξη της Χαμάς, οι απειλές εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας, απλώς δεν μπορούν να γίνουν δεκτές.

Και αυτό το περιβάλλον που διαμορφώνεται έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς μέσα σε αυτό θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Κάλλη Λέκκα, Λήδα Παπαδοπούλου – Διπλωματική Ανάλυση: Νίκος Μελέτης.

Σχετικό Άρθρο: Τρίτη κρούση από ΗΠΑ προς Κύπρο — Τηλεφωνική συνομιλία Χριστοδουλίδη – Νούλαντ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος