Σ. Ζαχαράκη στο ΕΡΤNews: Στήριξη των ευάλωτων από τα έσοδα και της 3ης φορολόγησης υπερκερδών – Επιδόματα 300 εκατ. μηνιαίως

Για τον νέο οδικό χάρτη, για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, μίλησε στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “Σαββατοκύριακο από τις 6” η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ενώ, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή « Σαββατοκύριακο από τις 6», τόνισε ότι είναι η τρίτη φορά που η κυβέρνηση κατευθύνει στη στήριξη των πλέον ευάλωτων, τα έσοδα που προκύπτουν από τη φορολόγηση υπερκερδών.

«Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στηρίζει κάθε μήνα, εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και ευάλωτους συμπολίτες μας με μια σειρά από επιδόματα και παροχές, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ»  τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός, αναφορικά με την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων που θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση κυρίως των συνταξιούχων οι οποίοι λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από την προβλεπόμενη αύξηση των συντάξεων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «κάθε μήνα το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας διαθέτει ποσό 300 εκατ. ευρώ μέσω του ΟΠΕΚΑ για: 

  • το επίδομα παιδιού Α21,
  • το επίδομα ενοικίου και στέγασης,
  • το αυξημένο από 1ης 1ου 24 Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα,
  • το επίδομα σε ανασφάλιστους υπερήλικες

Η  υπουργός, αναφέρθηκε στη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης και ειδικά στα προγράμματα που υλοποιεί το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, όπως το «Σπίτι μου» και  το «Ανακαινίζω- Νοικιάζω».

Ενδοοικογενειακή βία: 13 νέες διατάξεις προς ψήφιση

Η κα Ζαχαράκη στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της πρόληψης, στέλνοντας μήνυμα στα νέα παιδιά, που τώρα αρχίζουν και μπαίνουν στη σχέσεις. “Πρέπει να υπάρχει υγεία στις σχέσεις κι αυτό ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία και αυτό έχει να κάνει και με αυτά που μαθαίνουν στα παιδιά στο σχολείο, τον αλληλοσεβασμό και όλα αυτά που διδάσκονται πλέον στα εργαστήρια δεξιοτήτων. Όλη αυτή η εκμάθηση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για το ζήτημα και του εκφοβισμού και βέβαια και το δίκτυο το οποίο έχουμε εδώ και πολύ καιρό οργανώσει με τη δωρεάν συμβουλευτική, νομική συνδρομή, εργασιακή απασχόληση, αλλά κυρίως ψυχοκοινωνική στήριξη μιας γυναίκας με τους ξενώνες, οι οποίοι υπάρχουν 20 στην Ελλάδα και πάρα πολλοί ακόμα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που περιμένουν όποια γυναίκα με το παιδί της χρειαστεί να διαμείνει και για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται. Τώρα, με την πρόσφατη προσθήκη και των safe house“.

Για τις γυναίκες που φοβούνται να κάνουν το βήμα, η κα Ζαχαράκη εξήγησε: “Μπορείς να καταγγείλεις στο 15900, θα σε καθοδηγήσουν με πλήρη ανωνυμία και πλήρη εφαρμογή πρωτοκόλλων. Μπορείς να πας στο αστυνομικό τμήμα να το καταγγείλεις και βέβαια μπορείς να πας στο συμβουλευτικό κέντρο για την ψυχολόγο, την κοινωνική λειτουργό, τον νομικό που είναι δωρεάν. Αν χρειαστεί θα πας σε safe house για την ενδιάμεση περίοδο μέχρι να που να κάνεις τις εξετάσεις σου, να μπεις στο ξενώνα όπου μπορείς να πάρεις και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και βέβαια θα μπορέσεις να διεκδικήσεις μετά και δουλειά. Υπάρχει ειδικό πρόγραμμα με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης έτσι ώστε να απασχολούνται γυναίκες οι οποίες διαβιούν σε ξενώνα και πρόσφατα κάναμε και μία συμφωνία με μεγάλες επιχειρήσεις έτσι ώστε να προσλαμβάνουν γυναίκες οι οποίες βγαίνουν από ξενώνες“.

Η υπουργός σημείωσε παράλληλα ότι υπάρχει και το πρόγραμμα “Στέγαση – Εργασία” που μπορεί να δώσει για δύο χρόνια δωρεάν ενοίκιο σε μία γυναίκα που βγαίνει από τον ξενώνα και αν νιώθει έτοιμη και βρεθεί και δουλειά, πληρώνονται και τα έξοδα και για το κομμάτι της επιδότησης εργασίας για ένα χρόνο.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτό το μονοπάτι ασφάλειας, αυτοπεποίθησης και αυτονομίας που μία γυναίκα θα χρειαστεί για τα επόμενα χρονικά διαστήματα” είπε η κα Ζαχαράκη και πρόσθεσε: “Είναι σημαντικό ότι έχουμε τα ψηφιακά εργαλεία όπως το panic button που πλέον έχει διευρυνθεί σε όλη την Ελλάδα, έχει πανελλαδική εφαρμογή. Είναι σημαντικό ότι έχει πατηθεί 349 φορές άρα έχουμε αποτροπή γεγονότων 349 φορές“.

Η υπουργός τόνισε ότι έχουν γίνει 1.350 κλήσεις στο 15900 από άτομα όλων των ηλικιών, κυρίως όμως από γυναίκες 25 έως 45 ετών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος