Υπάρχει βελτίωση, κάποια αισθητή μείωση στις προσφυγικές ροές σε σχέση βέβαια με αυτό που είχαμε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, σημείωσε η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβη Βολουδάκη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βασίλη Αδαμόπουλου στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο», γεγονός που είχε να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες που δεν ήταν ευνοϊκές αυτές τις μέρες, παραδέχθηκε στη συνέχεια.
Αυτές οι ροές οι πολύ αυξημένες οδήγησαν, επισήμανε στην ψήφιση της τροπολογίας για την μη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου αυτών που έρχονται από τα παράλια της Βόρειας Αφρικής προς την Κρήτη.
Ως προς το αν υπάρχει πρόθεση δημιουργίας μόνιμης δομής στην Κρήτη, η κ. Βολουδάκη διευκρίνισε τα εξής.
«Αυτό το οποίο ανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ήταν η δημιουργία μιας μόνιμης δομής στην Κρήτη, όχι όμως μόνιμης παραμονής. Δηλαδή ναι μεν θα υπάρχει μια μόνιμη κλειστή δομή, αλλά αυτοί οι οποίοι έρχονται, θα μένουν κάποιες μέρες, θα ταυτοποιούνται, θα γίνεται και ο πρώτος υγειονομικός έλεγχος και μετά θα μεταφέρονται σε αντίστοιχες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως γίνεται και με όλα τα νησιά και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δηλαδή γίνεται κάτι αντίστοιχο. Άρα λοιπόν, αυτό δεν θα σήμαινε ότι θα έμπαιναν οι άνθρωποι αυτοί μέσα και θα κάθονταν χρόνια, σε καμία περίπτωση αυτό. Τώρα αυτό για να γίνει, πρώτον χρειάζεται κάποιο χρόνο. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αύριο. Και δεύτερον δεν θέλουμε να γίνει και κάτι το οποίο να έρθει σε πλήρη αντίθεση με τις τοπικές κοινωνίες. Να μην υπάρχει κανένας διάλογος, να μην υπάρχει καμία συνεννόηση», ενώ επανέλαβε ότι για το επόμενο τρίμηνο δεν μπορούν να κάνουν και καμία αίτηση ασύλου.
«Αυτό λοιπόν, επειδή είναι ένα σενάριο που δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, χρειάζεται έναν προγραμματισμό και ένα σχεδιασμό. Γι’ αυτό τον λόγο, έπειτα από συνεννόηση με τους δημάρχους Χανίων, Ρεθύμνης και Ηρακλείου και τον Αντιπεριφερειάρχη, είπαμε ότι θα συνεχιστεί αυτό που υπάρχει και μέχρι σήμερα γι’ αυτό το διάστημα, τρεις χώροι δηλαδή προσωρινής παραμονής. Στα Χανιά δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι, έχουμε ήδη ένα τέτοιο χώρο. Στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο οι χώροι που υπάρχουν είναι ακατάλληλοι, είτε γιατί είναι πολύ μικροί είτε γιατί είναι στο κέντρο, στο λιμάνι της πόλης, στο Ρέθυμνο, είτε γιατί στο Ηράκλειο έχει γίνει διαγωνισμός και έχει περάσει στην ιδιοκτησία ιδιώτη ο χώρος που γίνεται αυτή η πρώτη ταυτοποίηση.
Οπότε στα Χανιά μένει ως έχει. Το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο θα προτείνουν δυο νέους χώρους ώστε αυτή η πρώτη ταυτοποίηση να γίνεται εκεί» συμπλήρωσε η κ. Βολουδάκη.
Ως προς τα αντιπολιτευτικά πυρά προς την κυβέρνηση για ακροδεξιά πρακτική σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, η κ. Βολουδάκη υπογράμμισε «η προστασία των συνόρων μας και της εθνικής μας κυριαρχίας δεν είναι ούτε ακροδεξιά πολιτική, ούτε μπορεί να μπει στο τραπέζι καμμιάς μικροκομματικής συζήτησης».
«Εδώ, το προηγούμενο διάστημα είχαμε στη χώρα μας μια υβριδική εισβολή. Είχαμε νούμερα αντίστοιχα με αυτά που είχαμε στο παρελθόν στον Έβρο, όπου και εκεί έγινε κάτι αντίστοιχο. Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να προστατεύσουμε τη χώρα μας και να προστατεύσουμε τα σύνορά μας. Θέλω εδώ να πω ότι αυτό το οποίο εφαρμόσαμε δεν ήταν κάτι που εφαρμόσαμε για πρώτη φορά εμείς. Έχει εφαρμοστεί και από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο παρελθόν που αντιμετώπισαν παρόμοια φαινόμενα. Και δεύτερον, είχαμε πάρει και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό είχε γίνει δηλαδή ύστερα από κάποια συνεννόηση. Δεν το κάναμε αυθαίρετα. Άρα λοιπόν, εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό που έπρεπε να κάνουμε, αυτό κάναμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Ξέρετε, ήταν χθες στο Συμβούλιο Υπουργών ο υπουργός Μετανάστευσης κύριος Πλεύρης, όπου παρουσίασε το καινούργιο σχέδιο νόμου που βγήκε στη διαβούλευση και αφορά στην παράνομη μετανάστευση και στις επιστροφές, το οποίο έγινε δεκτό από σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν στο Συμβούλιο και ζήτησαν από εμάς να τους προτείνουμε και αντίστοιχες πρακτικές. Το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα πολύ μεγάλο, το οποίο ήρθε για να μείνει και χρειάζεται αντιμετώπιση. Επειδή έχουμε λοιπόν έκτακτες συνθήκες πρέπει να παίρνουμε και έκτακτες αποφάσεις και πάνω από όλα να βάζουμε την πατρίδα μας, το εθνικό μας συμφέρον» συμπλήρωσε.
Ως προς τις δηλώσεις του κ. Πλεύρη που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις σχετικά με τα γεύματα που λαμβάνουν οι μετανάστες στις δομές ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επανεξεταστεί, η κ. Βολουδάκη, ανέφερε πως υπάρχει μία σύμβαση που αφορά τη σίτιση των μεταναστών, όπως γίνεται στις δομές η οποία λήγει, τελειώνει η περίοδος για την οποία ισχύει.
«Θα πρέπει να δούμε από την αρχή κάποια πράγματα. Δηλαδή θα βγει μία καινούργια σύμβαση που θα αφορά την αμέσως επόμενη χρονική περίοδο. Μέσα λοιπόν σε αυτή τη συζήτηση είπε ο υπουργός ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν κάποια πράγματα. Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα γίνεται αυτό που πρέπει, δεν θα λαμβάνουν οι άνθρωποι αυτήν την απαραίτητη σίτιση. Από εκεί και πέρα όμως, θα πρέπει να έχουμε κάποια στενά κριτήρια δημοσιονομικά, οικονομικά. Πάντοτε σε αυτά καμία χώρα και κανένας δεν μπορεί να λειτουργήσει και αυθαίρετα. Υπάρχουν και οδηγίες που προκύπτουν είτε από τις συνθήκες είτε από τις κατευθύνσεις που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άρα σε αυτό το πλαίσιο ανοίγει μια καινούργια συζήτηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κινηθούμε στα πλαίσια τα αυστηρά νομικά αλλά και ηθικά, ως προκύπτουν και από τους διεθνείς κανόνες αλλά και από αυτό που πρέπει εμείς να κάνουμε στη χώρα μας» συμπλήρωσε η κ. Βολουδάκη.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος