Σ. Πεντάροφσκι: Πρόθυμοι να υλοποιήσουμε και το τελευταίο γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών (video)

Τη δυναμική που διαμορφώνεται στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας επιβεβαίωσαν από κοινού ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη πολιτειακού άρχοντα, 2,5 χρόνια μετά την έναρξη υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών. Νωρίτερα, ο Στέβο Πεντάροφσκι μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής του και ακολούθησε συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. H “πλήρης και συνεπής υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών“, ήταν κοινή επισήμανση τόσο του πρωθυπουργού όσο και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία και υπογράμμισε ότι παρά τα θετικά βήματα, υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες. Με το λατινικό ρητό “οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται” απάντησε ο Στέβο Πενταρόφσκι.

Πρόκειται για μια επίσημη επίσκεψη, που γίνεται ύστερα από τριάντα χρόνια μεταξύ των δύο χωρών και δυόμιση χρόνια από την έναρξη υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οπότε αποκτά ιδιαίτερο βάρος και συμβολικό αλλά και ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Σ. Πεντάροφσκι: Πρόθυμοι να υλοποιήσουμε και το τελευταίο γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών (video)

(POOL ΑΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)

Η κα Σακελλαροπούλου επανέλαβε τη θέση της χώρας, ότι η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στη διεύρυνση των διμερών σχέσεων, αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Προϋπόθεση όμως των δύο αυτών στόχων, όπως επεσήμανε, είναι η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. “Υπάρχουν εκκρεμότητες, παρότι έχουν γίνει πολλά βήματα, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν, εάν θέλουμε να αξιοποιηθούν σε όλο τους το εύρος οι δυνατότητες διεύρυνσης των διμερών σχέσεων επ΄ωφελεία και των δύο χωρών” τόνισε η κα Σακελλαροπούλου.

Από την πλευρά του ο κ. Πεντάροφσκι είπε ότι “οι Συμφωνίες πρέπει να τηρούνται“, ότι δεσμεύεται πως θα πραγματοποιηθεί και το τελευταίο γράμμα αυτής της Συμφωνίας.

“Έχουν γίνει πολλά βήματα, ίσως τα πιο δύσκολα” είπε ο κ. Πεντάροφσκι και μένουν επίσης να αντιμετωπιστούν ζητήματα.” Υπογράμμισε ότι αυτή η Συμφωνία ήταν εκείνη που βοήθησε τη χώρα του να ενταχτεί στο ΝΑΤΟ και προσβλέπει στη βοήθεια της Ελλάδας για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για μια Συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, αλλά για μια συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, η οποία το 2018 έβαλε το νομικό πλαίσιο και της διεύρυνσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Ρεπορτάζ: Χρύσα Ρουμελιώτη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος