Ριζικές αλλαγές στην Παιδεία από τον Σεπτέμβριο και σε βάθος τριετίας (video)

Τον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, με αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και σε ορίζοντα τριετίας παρουσίασε το πρωί ο πρωθυπουργός. Βασικοί άξονες είναι, η ενίσχυση του δημόσιου σχολείου, με την επέκταση του ολοήμερου στα δημοτικά ολης της χώρας απο τον Σεπτέμβριο και η αναβάθμιση των δυο τελευταίων ταξεων του Λυκείου, ωστε σταδιακά να καταργηθούν οι εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τον κύκλο των συναντήσεων του με τους υπουργός άνοιξε ο Πρωθυπουργός με την επίσκεψή του στο Υπουργείο Παιδείας, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής. Σε ότι αφορά την πρωτοβάθμια ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την επέκταση του ολοήμερου προγράμματος σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας.

Αλλαγές στην Παιδεία
-Επέκταση Ολοήμερου προγράμματος σε όλα τα σχολεία (μονοθέσια, διθέσια, τριθέσια)
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «πλέον από τον Σεπτέμβρη εντάσσονται 830 σχολικές μονάδες πάνω απο 10.000 μαθητές σε κάθε γωνιά της χώρας μας στο πιο ορεινό χωριό στο πιο απομακρυσμένο νησί ο θεσμός του Ολοήμερου Δημοτικού σχολείου».

-Μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα ώστε εντός της επόμενης διετίας να μην υπερβαίνουν τους 22 μαθητές ανα τάξη ενώ βασικός πυλώνας των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων είναι και η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Επιπλέον ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από την ερχόμενη σχολική χρονιά την επέκταση των σχολικών γευμάτων. Του χρόνου θα σιτίζονται 30.000 μαθητές, είπε ο πρωθυπουργός.

Η αναβάθμιση των δυο τελευταίων τάξεων του Λυκείου με λιγότερα μαθήματα αλλά περισσότερες ώρες θα οδηγήσουν στην κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο Καλοκαίρι έτσι ώστε οι μαθητές που την επόμενη σχολική χρονιά θα φοιτούν στην Α΄Λυκείου να γνωρίζουν το νέο σύστημα εισαγωγής το 2020. Ο πρωθυπουργός είπε ότι «το εθνικό απολυτήριο θα ορίζει την κατανομή των εισακτέων στις σχολές της τριτοβάθμιας ……»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης πως θα αναγνωριστούν τα 5ετή προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημίων ως Μεταπτυχιακά ενώ πρόθεση της Κυβέρνησης αποτελεί η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Ο πρωθυπουργός τόνισε και την ενίσχυση της ειδικής αγωγής με τη δημιουργία νέων δομών για το νέο έτος. Σημείωσε ότι «ανοίξαμε το τρέχον έτος 23 νεα ειδικά σχολεία και την επόμενη χρονιά άλλα 11 νέα ειδικά σχολεία. …. 8500 ήταν οι αναπληρωτές φέτος της ειδικής αγωγής του χρόνου 10. 700».

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την επίλυση του προβλήματος στελέχωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού σε βάθος τριετίας καθώς και για την ενίσχυση του προϋπολογισμού των πανεπιστήμιων με 65 εκ. ευρώ από το 2018.

Έντονες πάντως ήταν οι αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, το ΠΟΤΑΜΙ και την Ένωση Κεντρώων για τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Αλ. Τσίπρας: Ολοήμερα όλα τα δημοτικά από τον Σεπτέμβριο (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος