Ρεσιτάλ αδιαλλαξίας Ερντογάν – Οι “κόκκινες” γραμμές Αθήνας & Λευκωσίας (video)

Στον απόηχο του αδιεξόδου της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό, και ενώ σήμερα η τουρκική λίρα επιστρέφει σε ραγδαία πτώση, ο Ερντογάν, συνεχίζοντας την τακτική της αδιαλλαξίας που οδήγησε στο ναυάγιο της Γενεύης, ανεβάζει τους τόνους, αποκαλώντας “ψεύτες” τους Ελληνοκύπριους. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει την πάγια θέση του για λύση με διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία και καλεί αμφότερες τις πλευρές να δείξουν ευελιξία στις προσεχείς διαβουλεύσεις.

Με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού να βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά και ενώ έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα διάσκεψη, η τουρκική πλευρά παρότι βαρύνεται με το άδοξο τέλος των συνομιλιών στη Γενεύη, δια στόματος Ταγίπ Ερντογάν δυναμιτίζει το κλίμα.

“Είναι ψεύτες, δεν είναι ειλικρινείς. Και τώρα κάνουν τα ίδια. Πρόσφατα όπως ξέρετε υπήρξαν κάποιες συζητήσεις μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών μας, Δένδια -Τσαβούσογλου. Και πάλι ήρθαν και είπαν διαφορετικά πράγματα” ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο ενιαίος διπλωματικός δίαυλος Αθήνας και Λευκωσίας την ίδια στιγμή εκπέμπει το μήνυμα ότι η Άγκυρα με την πρόταση της για λύση δυο κρατών αλλά και την άρνηση της στον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, έχει απομονωθεί από τον διεθνή παράγοντα.

“Μένει να φανεί εάν η Τουρκία θα επιμείνει στην τρέχουσα αδιαλλαξία της την οποία καταδικάζουν οι πάντες ή θα αναδιπλωθεί στον απώτερο στόχο της, εξίσου απαράδεκτο με την παρούσα θέση της, που είναι η πρόταση για συνομοσπονδία” σχολίασε ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης.

Οι “κόκκινες” γραμμές για το πλαίσιο των συζητήσεων το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια της εντολής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, έχουν χαραχθεί με εμφατικό τρόπο. Ταυτόχρονα έχει ξεκαθαριστεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι η παρουσία της στο επόμενο τραπέζι έχει ως απαράβατο όρο την αποφυγή των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική διπλωματία με ακόμη μια παρέμβασή της διαμηνύει την υποστήριξη της και στην νέα πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ενώ υπενθυμίζει ότι προκρίνει τη λύση της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας.

“Ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα επιδείξουν ανοιχτό, ευέλικτο και συμβιβαστικό πνεύμα που είναι απαραίτητο για να βρεθεί κοινό έδαφος” ανέφερε το υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Τα προσεχή εικοσιτετράωρα η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Τζέν Χολ Λουτ θα ανοίξει τον κύκλο των πρώτων επαφών και των κατ’ ιδίαν συναντήσεων με τα δυο μέρη.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στο δελτίο ειδήσεων ειδήσεων στο τι προσδοκούν οι δυνάμεις που εμπλέκονται ανέφερε ότι “η λέξη προσδοκία μετά τη Γενεύη είναι αρκετά φορτισμένη και συνιστά επί της ουσίας ένα γεωμετρικό θαύμα, καθώς ο Αντόνιο Γκουτέρες καλείται εκ νέου να τετραγωνίσει τον κύκλο, με δεδομέμενες κυρίως τις θέσεις της Τουρκίας και την αδιάλλακτη στάση της όπως έχει καταγραφεί στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης”.

“Μια ενδεχόμενη αλλαγή του πηδαλίου δεν θεωρείται πιθανή από την πλευρά της Τουρκίας καθώς εκείνο που αποτελεί κυρίαρχη ανάλυση είναι ότι θα παραμείνει σε αυτή την αμετακίνητη θέση για να τη χρησιμοποίησει ως χαρτί στο παζάρι που θα κάνει σε πολλά και διαφορετικά διεθνή φόρα” ανέφερε ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ θυμίζοντας παράλληλα ότι τον Ιούνιο επίκεινται οι Σύνοδοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Για τη  Λευκωσία σημείωσε ότι αναγνωρίζει κάποια θετικά σημάδια στη στάση του Αντ. Γκουτέρες και κυρίως τον ‘πάγο’ που έβαλε στη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση δυο κρατών

Πηγή: ΕΡΤ, Επιμέλεια: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Σχετικό Ρεπορτάζ: ΥΠΕΞ Γερμανίας: «Ασυμβίβαστη» με τις παραμέτρους του ΟΗΕ η πρόταση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος