Ρ. Μενέντεζ στην ΕΡΤ: Η συλλογική μας δύναμη εγγύηση ειρήνης για τους λαούς (video)

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής στον διαχρονικό συμπαραστάτη της Ελλάδας, το Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας των ΗΠΑ, στη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια, εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας που προάγει τη δημοκρατία και την ευημερία στην περιοχή.

Η Ελληνική Πολιτεία τίμησε σε υψηλότατο επίπεδο τον Αμερικανό Γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, για την συνεχή, άοκνη συμβολή του στην προώθηση των εθνικών ζητημάτων Ελλάδας και της Κύπρου.

Στην δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα ο Ρ. Μενέντεζ έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία του απένειμε το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός Γερουσιαστής είχε συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στην συνέχεια μετέβη και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου είχε συνάντηση με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Ο υπουργός Εθν. Άμυνας απένειμε στον υψηλό προσκεκλημένο το παράσημο του Αστέρα Αξίας και Τιμής.

Για την συνεχή προσφορά του στην ανάδειξη των δικαίων Ελλάδας και Κύπρου η Κατερίνα Σακελλαροπούλου απονέμει στον Γερουσιαστή Μενέντεζ τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Σας τιμάμε σήμερα, ως ελάχιστο δείγμα της ευγνωμοσύνης του Ελληνικού λαού για τις ουσιαστικές προσπάθειές σας, επί σειρά ετών, για την συνεχή εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ και για την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας».

«Έχω λάβει πολλά μετάλλια, αλλά αυτό είναι το πλέον πολύτιμο», σχολίασε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τα συλλυπητήριά της προς τον Αμερικανό Γερουσιαστή για τους Αμερικανούς στρατιώτες και τους Αφγανούς πολίτες θύματα της αποτρόπαιας βομβιστικής επίθεσης στην Καμπούλ.

«Δεν λησμονούμε φίλους και εχθρούς – θα αποδοθεί όταν πρέπει δικαιοσύνη», είπε ο Γερουσιαστής, αναφερόμενος στη βομβιστική επίθεση στο Αφγανιστάν).

Λίγο αργότερα ο Ρ. Μενέντεζ παρελάμβανε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας την διαμνημόνευση του Αστέρα Αξίας και Τιμής. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο αμυντικής συνεργασίας που προωθείται στην Αμερικανική βουλή, λέγοντας: «Το νομοσχέδιο αυτό, προάγει την αμυντική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, υποστηρίζοντας τον Ελληνικό στρατιωτικό εκσυγχρονισμό, διευκολύνοντας την μεταφορά Αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ελλάδα, προωθώντας πολυμερείς σχέσεις μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ, και των ΗΠΑ, προάγοντας την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Γερουσιαστής ανέφερε ότι: «Συνεχίζουμε να χτίζουμε σε αυτή τη σχέση και αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι το τι σημαίνει για τους λαούς μας. Έχετε ειρήνη μέσω της ισχύος και στο τέλος της ημέρας είναι η συλλογική μας δύναμη η οποία εγγυάται την ειρήνη για τους λαούς στην περιοχή».

Ο παραβατικός-επιθετικός ρόλος της Τουρκίας κυριάρχησε νωρίτερα στην συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον με τον Αμερικανό γερουσιαστή. Στο επίκεντρο και οι διμερείς στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ.

Όπως τόνισε ο Νίκος Δένδιας: «Η Τουρκία έχει εκδώσει, κατά παράβαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου, casus belli αν ασκήσουμε την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια».

Τις Ελληνικές θέσεις συμμερίσθηκε ο Αμερικανός Γερουσιαστής, στην ομιλία του στο Μουσείο της Ακρόπολης, λέγοντας: «Περιμένω ότι οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν την Τουρκία υπεύθυνη για αυτή τη συμπεριφορά όταν λαμβάνει χώρα και ότι θα σταθούν στο πλευρό των ιστορικών μας εταίρων και συμμάχων».

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου, δήλωσε: «Η Ιστορία της Ελλάδας είναι γεμάτη από πέτρες που δεν κούνησαν, όπως έγραψε ο Ελύτης».

Στην σκιά του Ιερού βράχου, ο υψηλός προσκεκλημένος εγκαινίασε τις εργασίες του Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», μία εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ στην ΕΡΤ

Πριν ολοκληρώσει την επίσκεψή του στη χώρα μας, ο γερουσιαστής Μενέντεζ παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ και στην Εμμανουέλα Αργείτη. Μίλησε για τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν αλλά και για τη στάση της Τουρκίας στο θέμα του Κυπριακού.

Ερώτηση: Γερουσιαστά, θα ήθελα το σχόλιο σας, αν οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν επηρεάζουντη συνεργασία μας στην Ανατολική Μεσόγειο στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Απάντηση: Από την οπτική μου, ο Νόμος για την Ανατολική Μεσόγειο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της σχέσης μας με την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ. Προηγήθηκε των πρόσφατων εξελίξεων και θα αντέξει πέρα από τις πρόσφατες εξελίξεις. Και σε ό, τι με αφορά, τα ατυχή περιστατικά, η τραγωδία που είδαμε σήμερα στο Αφγανιστάν δεν αλλάζει τίποτα σε αυτήν την εξίσωση, δεν αλλάζει την οπτική μου και πιστεύω ούτε των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τη σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, όπως και αν προσπαθήσει να επωφεληθεί η Τουρκία. Δεν νομίζω ότι θα λειτουργήσει.

Ερώτηση: Είναι πρόθυμη η Αμερική να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία για το Κυπριακό, ειδικά μετά την προκλητική συμπεριφορά της στα Βαρόσια;

Απάντηση: Λοιπόν, είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι ο υπουργός Εξωτερικών έκανε μια ηχηρή δημόσια δήλωση, όταν ο Ερντογάν πήγε στην Κύπρο. Κατέστησε σαφές ότι τα Βαρόσια πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πάντα πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι αν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι είχαν τη δυνατότητα να καθορίσουν το μέλλον τους χωρίς την επιρροή του Ερντογάν, θα έβρισκαν ένα μονοπάτι, για να ζήσουν, όπως ζούσαν για πολλά χρόνια. Και έτσι πιστεύουμε ότι ο δρόμος είναι μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία όπως έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό και θα μπορούσε να επιτευχθεί, εάν ο Ερντογάν άφηνε μόνους τους Τουρκοκύπριους να διαπραγματευτούν καλόπιστα με τους Ελληνοκύπριους. Αυτή είναι λοιπόν η φιλοδοξία μου και γ’ αυτό θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και ελπίζουμε να δούμε.

Ερώτηση: Και τώρα τι θα ακολουθήσει μετά την επίθεση στην Καμπούλ;

Απάντηση: Προφανώς είναι σε εξέλιξη το πιο σημαντικό έργο, να απομακρυνθούν οι Αμερικανοί που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι με ασφάλεια. Και εκτιμούμε τις τρίτες χώρες που έχουν υποδεχτεί Αφγανούς. Στην πατρίδα μου, στο Νιού Τζέρσεϋ, έρχονται ήδη Αφγανοί σε μια από τις στρατιωτικές μας βάσεις στο Νιού Τζέρσεϋ. Είναι λοιπόν μια στιγμή για την παγκόσμια κοινότητα να πει ότι αγκαλιάζουμε πραγματικά αυτούς που φεύγουν αναζητώντας την ελευθερία.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Συνέντευξη: Εμμανουέλα Αργείτη

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις

Παρασημοφόρηση του Ρ. Μενέντεζ από την Κ. Σακελλαροπούλου – Θερμό κλίμα και στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Μενέντεζ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος