“Παράθυρο” για απολύσεις ανεμβολίαστων υγειονομικών – Κριτική της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της πανδημίας

Όσοι ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, έχουν περιθώριο τριών μηνών, για να αποφασίσουν αν θα κάνουν το εμβόλιο ή, όπως τόνισε ο υπουργός Yγείας Θάνος Πλεύρης, θα θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΕΣΥ. Σφοδρή ήταν η επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποπομπής από το ΕΣΥ υγειονομικών που θα παραμείνουν ανεμβολίαστοι μετά τις 31 Μαρτίου άφησε ο Υπουργός Υγείας, με αφορμή την τροπολογία που παρατείνει την αναστολή εργασίας εκείνων που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

«Δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία όσοι γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό δεν έχουν εμβολιαστεί», σημείωσε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: «Θέλω να είμαστε ξεκάθαροι σε κάτι και το λέμε από τώρα. Προφανέστατα η πανδημία δείχνει ότι μπορεί αυτό το μέτρο να καταστεί συνολικά υποχρεωτικό (…) ότι το μέτρο θα παραμείνει και δεν θα παραμείνει μόνο για αυτό το τρίμηνο που υπάρχει, είναι υπ’ εξέταση, είναι ένα μέτρο το οποίο θα παραμείνει και συνεπώς όσοι θα θέλουν να βρίσκονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καλούνται αυτό το τρίμηνο που έρχεται να πάρουν μία απόφαση».

Δριμεία κριτική της αντιπολίτευσης στη διαχείριση της πανδημίας

Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην πανδημία, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά εκ νέου προσλήψεις γιατρών και λήψη μέτρων, σε τηλεδιάσκεψη με επιστήμονες και επιδημιολόγους.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας “Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, το μόνο που δεν είναι σοβαρό δυστυχώς είναι η κυβέρνηση. Σε όλη την Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός για τις γιορτές ενόψει της μετάλλαξης «Ο», αλλά δυστυχώς στη χώρα μας συνεχίζονται από τη μία η αδράνεια από την άλλη οι εγκληματικές παλινωδίες που διαλύουν και τα τελευταία ψήγματα εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος και την κυβέρνηση”.

“Να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε σειρά επαγγελμάτων” ζήτησε ο Μιχάλης Κατρίνης επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ.

“Αν κάτι πιέζει το ΕΣΥ μετά από δυο χρόνια πανδημίας δεν είναι ο ιός, ούτε η έλλειψη ατομικής ευθύνης αλλά η πολιτική υποστελέχωσης” σημείωσε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής ΚΚΕ

“Επενδύει στο διχασμό κι οδηγεί στην κατάρρευση του κοινωνικού ιστού” επέκρινε την κυβέρνηση η Μαρία Αθανασίου, βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

“Καθώς οι μεταλλάξεις έρχονται η κυβέρνηση θεσπίζει διατάξεις προσωρινού χαρακτήρα” σχολίασε η Μαρία Απατζίδη, βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Ο υπουργός Υγείας κατέθεσε τροπολογία που προβλέπει την αστική και ποινική προστασία των γιατρών έναντι αβάσιμων μηνύσεων κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους σε ασθενείς που πάσχουν από την Covid-19.

Διαθέσιμη στο Covid free wallet του κινητού μας, πιθανότατα και την ερχόμενη εβδομάδα, η αστυνομική ταυτότητα

Και την αστυνομική μας ταυτότητα θα μπορούμε να αποθηκεύουμε στο κινητό μας προκειμένου να την επιδεικνύουμε, όπως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Όταν μπαίνουμε σε κάποιο κατάστημα, ή εστιατόριο/ μπαρ, σε κλειστό χώρο γενικότερα, μας ζητούνται δύο πράγματα: πιστοποιητικό εμβολιασμού και ταυτότητα.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού εδώ και κάποιον καιρό μπορούμε να το αποθηκεύουμε στο wallet του κινητού μας, στον ειδικό χώρο όπου κρατάμε αποθηκευμένα τραπεζικές κάρτες, loyalty cards από καταστήματα όπου ψωνίζουμε συχνά, κλπ.

Διαθέσιμη θα είναι σε λίγες ημέρες και η αστυνομική ταυτότητα, όπου θα αποθηκεύονται ορισμένα στοιχεία τους προκειμένου να γίνει ευκολότερα ο έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Αυτό δήλωσε λίγο νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Για να αποθηκευτεί ένα έγγραφο στο wallet ο πολίτης μπορεί είτε να σκανάρει το QR code στην εφαρμογή, είτε να το μεταφορτώσει ως αρχείο pdf. Αμέσως μετά εμφανίζεται η επιλογή «Αποθήκευση στο wallet».

Με παρόμοιο τρόπο θα γίνεται και η αποθήκευση της ταυτότητας.

Να επισημάνουμε ότι στην εφαρμογή θα περνάει η φωτογραφία της ταυτότητας, το ονοματεπώνυμο και κάποιες βασικές πληροφορίες, που συσχετίζονται με το πιστοποιητικό -όχι όλες οι πληροφορίες της ταυτότητας!

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, πιθανότατα και την ερχόμενη εβδομάδα να είναι έτοιμη η εφαρμογή.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος