Qatargate – Σύντροφος Καϊλή: «Τα έκανα όλα για τα χρήματα» – Έρευνα και στην Ελλάδα

Array

«Τα έκανα όλα για τα χρήματα» φέρεται να ομολόγησε ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι για το σκάνδαλο Qatargate όπως αποκαλύπτουν δικαστικά έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους η βελγική εφημερίδα Le Soir και η ιταλική La Republica.

Ο Τζόρτζι ισχυρίστηκε ενώπιον του Εισαγγελέα Διαφθοράς, ότι ήταν μέλος οργάνωσης που εκμεταλλεύτηκαν τόσο το Μαρόκο όσο και το Κατάρ για να επηρεάσουν τις σχέσεις τους με την Ευρώπη.

Φέρεται επίσης να έχει επιβεβαιώσει, ότι ο Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, είναι όντως ο «εγκέφαλος», ενώ ζήτησε να αφήσουν ελεύθερη την Εύα Καϊλή, η οποία θα εμφανιστεί στο δικαστήριο στις 22 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ληφθεί η απόφαση σχετικά με το εάν θα κριθεί προφυλακιστέρα.

«Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι που είναι βοηθός στο ευρωκοινοβούλιο παραδέχεται κατ’ αρχάς την ύπαρξη μιας οργάνωσης που αποσκοπεί στην άσκηση επιρροής στην ευρωπαϊκή πολιτική, μια εξαγορά επιρροής υπέρ του Κατάρ αλλά και του Μαρόκου. Ο Τζόρτζι προσθέτει ότι άλλοι δύο ευρωβουλευτές ενδέχεται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Ο Ιταλός Κοτσολίνο που είναι ο εργοδότης του και ο Βέλγος Μαρκ Ταραμπέλα. Υποψιάζεται ότι αυτοί οι δύο έλαβαν χρηματικά ποσά σε μετρητά» αναφέρει ο δημοσιογράφος του βελγικού δικτύου RTBF Νταβίντ Μπρισάρ.

Συγκεκριμένα, ο Τζόρτζι παραδέχεται ότι ήταν ο διαχειριστής των χρημάτων του κυκλώματος με επικεφαλής τον Αντόνιο Παντσέρι και ότι κίνητρό του ήταν το κέρδος αλλά και η ηθική υποχρέωση που ένιωθε προς τον πολιτικό του μέντορά του με τον οποίο πάντως φέρεται να μοιραζόταν τα χρήματα εξ’ ημισίας.

Δηλώνει μετανιωμένος ενώ αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη ζητώντας την απελευθέρωση της Εύας Καϊλή για να μεγαλώσει το παιδί τους, λέγοντας:

«Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν ώστε η σύντροφός μου να είναι ελεύθερη και να φροντίζει την 22 μηνών κόρη μας».

Στο μεταξύ, την εκδοχή ότι η Εύα Καϊλή δε συμμετείχε στην οργάνωση και είχε άγνοια για τα μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι της υποστήριξε και ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δηλώνοντας:

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχει πολύμηνη παρακολούθηση με οπτικοακουστικό υλικό όπου φαίνεται ότι η κ. Καϊλή δε συμμετείχε σε τίποτα».

Καθώς ξεδιπλώνονται οι πτυχές της έρευνας που έχει ξεκινήσει από το 2021 με τη συνδρομή 5 κρατών, αναδεικνύεται ο καίριος ρόλος που έπαιξαν οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες στον εντοπισμό του κυκλώματος που δρούσε για λογαριασμό του Κατάρ και του Μαρόκου.

Αναδεικνύεται επίσης ο κομβικός ρόλος του  πρεσβευτή του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν που έδινε εντολές σε Παντσέρι, Τζόρτζι και Κοτσολίνο.

Κατά τη Ρεπούμπλικα απώτερος στόχος του Ραμπάτ ήταν ν’ αποφευχθούν οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δυτική Σαχάρα σε σχέση με τα μεταναστευτικά ρεύματα.

«Οι μυστικοί πράκτορες του Μαρόκου φέρονται να έχουν έρθει σε επαφή με τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην έρευνα ξεκινώντας από τον Αντόνιο Παντσέρι και το Φραντσέσκο Τζόρτζι που τώρα ομολόγησε ότι στόχος ήταν να επηρεάσουν τη στρατηγική των Βρυξελλών και του Στρασβούργου για τα ζητήματα της Δυτικής Σαχάρας και τις μεταναστευτικές ροές», αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ιταλικού δικτύου TG4.

Όσον αφορά τη δράση του Κατάρ, τα ιταλικά ΜΜΕ δείχνουν ως πρόσωπο – «κλειδί» και τον φιλο-Ιρανό πολιτικό σύμβουλο Έλνταρ Μαμέντοφ ο οποίος φέρεται να συνόδευσε, μαζί με το Τζόρτζι, την Εύα Καϊλή στην επίμαχη ψηφοφορία της Επιτροπής Λίμπε του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα την άρση υποχρέωσης βίζας για το Κατάρ.

Qatargate: Διαβάστε εδώ όλα τα σχετικά άρθρα στο ertnews.gr

Έρευνα για Καϊλή και στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα επεκτείνεται η έρευνα για την Εύα Καιλή για τα ποινικά αδικήματα της δωροληψίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ύστερα από εντολή του οικονομικού Εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκη για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο Εισαγγελέας παρήγγειλε σε δύο επίκουρους Εισαγγελείς να ζητήσουν άμεσα από τις βελγικές Αρχές αντίγραφα της δικογραφίας και πιστοποιητικό για τη δικονομική πορεία της έρευνας, ενώ η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος βάζει «στο μικροσκόπιο» την ακίνητη περιουσία της ευρωβουλευτού για να εξεταστεί εάν αποκτήθηκε με νόμιμο τρόπο.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Εύα Καιλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι αγόρασαν, έναντι περίπου 300.000 ευρώ, έκταση επτά στρεμμάτων στην Πάρο, σε περιοχή στη θέση Βουνάλια, στα όρια του οικισμού Ιστερνίου, όπου χτίζονται εξοχικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών.

Στην ΕΡΤ μίλησε ο αρχιτέκτονας μηχανικός που ανέλαβε την αναθεώρηση της άδειας, Βαζαίος Πετρόπουλος, σημειώνοντας:

«Από διώροφα σπίτια με υπόγειο και πισίνα θα γίνουν ισόγεια σπίτια με υπόγειο και πισίνα. Είχαμε κάνει τα σχέδια, έχουν κατατεθεί στην πολεοδομία αλλά η άδεια δεν έχει εκδοθεί. Όχι, δε μεσολαβούσε εταιρία. Στο όνομά της ήταν, και στο όνομα του συντρόφου της». 

Συνολικά 280 τετραγωνικά μέτρα από την έκταση είναι οικοδομήσιμα, ενώ σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα μηχανικό στόχος του ζευγαριού το οίκημα θα γινόταν παραθεριστική κατοικία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα:

«Είχαμε κάνει 3-4 συναντήσεις. Ήθελαν ένα σπίτι για εκείνους για να μένουν το καλοκαίρι που θα έρχονται, όλος ο σχεδιασμός γινόταν για να κάνει ένα σπίτι για την οικογένειά της. Πέσαμε από τα σύννεφα με την ιστορία αυτή, γιατί τουλάχιστον η Καιλή ήταν πολύ καλή, μου έκανε εντύπωση ότι μία τέτοια γυναίκα να είναι μπλεγμένη σε τέτοια πράγματα».

Αρκετούς μήνες μετά την αγορά του οικοπέδου και συγκεκριμένα στις 30 Νοεμβρίου, η Εύα Καιλή και ο σύντροφός της ίδρυσαν εταιρία real estate με έδρα το Κολωνάκι.

Όπως φαίνεται στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας, ως αρχικό κεφάλαιο η ευρωβουλευτής κατέβαλε 500 ευρώ και αντίστοιχο ποσό κατέβαλε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Η εταιρία μπαίνει «στο μικροσκόπιο» αν και όλα δείχνουν ότι το ζευγάρι δεν πρόλαβε να ξεκινήσει τη δραστηριότητά της.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης | Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Qatargate: Διαβάστε εδώ όλα τα σχετικά άρθρα στο ertnews.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος