Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο (video)

Ως κομβικός παράγοντας για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύεται η Ελλάδα μετά την τετραμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας που έγινε στην Αθήνα. Στο επίκεντρο βρέθηκαν ενέργεια και τουρκική προκλητικότητα.

Την προσήλωσή τους στις αρχές της ειρήνης και της ευημερίας, με πυξίδα της κοινής πορείας τους το Διεθνές Δίκαιο, επιβεβαίωσαν από την Αθήνα, Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης, Σαμέχ Σούκρι και Ζαν Υβ Λεντριάν, καταγγέλλοντας παραλλήλως τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε: «Η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και να παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να κατέχει παράνομα έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και να παραβιάζει τα δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες της. Να υποθάλπει τη μουσουλμανική αδελφότητα. Έδωσε και παράδειγμα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε: «Ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για τις παράνομες ενέργειας της Τουρκίας που εκδηλώνονται μέσα στο πλαίσιο της αναθεωρητικής και αποσταθεροποιητικής πολιτικής της Άγκυρας».

Σε συνέχεια της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου, ο υπουργός Εξωτερικών Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι υπενθύμισε τις ενεργειακές ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο, εκπέμποντας και σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα,  αφού επισήμανε ότι: «Συζητήσαμε την πλήρη αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων χωρίς την παρέμβαση άλλων πλευρών που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Όπως δήλωσε ο Ζαν Υβ Λεντριάν, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας: «Υπάρχουν τεράστιες (ενεργειακές) δυνατότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να τις εκμεταλλευθούμε ελεύθερα, ανεξάρτητα και συλλογικά».

Στα συμπεράσματα της τετραμερούς αναφέρεται: «Επιβεβαιώσαμε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο σε πλήρη συμμόρφωση με το υφιστάμενο νομικό πολυμερές πλαίσιο».

Μετά τη διμερή συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση με το Παρίσι, ο Νίκος Δένδιας άφησε σαφείς αιχμές κατά της Μαδρίτης για τις ενδεχόμενες εξοπλιστικές συμφωνίες με την Άγκυρα, λέγοντας: «Θα ευχόμασταν και άλλα κράτη της ΕΕ ν’ ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και ιδίως χώρες της ΕΕ».

Ο Ζαν Υβ Λεντριάν σχολίασε πως: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα- “κλειδί” για την άμυνα των δικών μας συμφερόντων και ταυτοχρόνως για την πραγμάτωση της εδαφικής ευρωπαϊκής κυριαρχίας».

Νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός έγινε δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει πως: «Θεωρούμε αυτό το σχήμα συνεργασίας πολύ σημαντικό. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συμμετοχή της Γαλλίας. H επίσκεψή σας λαμβάνει χώρα λίγες εβδομάδες μετά τη σύναψη της συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, η οποία αναβάθμισε τη σχέση μας σε ιστορικά υψηλό επίπεδο».

Αντιπαράθεση προκλήθηκε στη Βουλή, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη σύμβαση για το Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορίας Καλαμάτας σκανδαλώδη, λέγοντας: «Μην υπογράψετε αυτή τη σύμβαση, την επόμενη φορά που θα συζητηθεί το ζήτημα αυτό στη Βουλή, δεν θα έρθει ως επίκαιρη επερώτηση, αλλά ως θέμα διερεύνησης ευθυνών όπως ορίζει το Σύνταγμα σε περιπτώσεις απιστίας και διασπάθισης Δημοσίου χρήματος».

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε: «Αποδείξατε ότι δεν θέλετε να εφαρμοστεί η σύμβαση, όχι να τη δείτε και να πειστείτε ή να μην πειστείτε. Μην προεξοφλείτε από τώρα εισαγγελείς και εξεταστικές».

Με την πρωθυπουργό της Λιθουανίας συνομίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι η εργαλειοποίηση των μεταναστών είναι απαράδεκτη και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

Οι εξελίξεις στην Τουρκία

Για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ταγίπ Ερντογάν το 2002, δημοσκόπηση φέρνει το κόμμα του στη δεύτερη θέση.

«Αυτό το μήνα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ανέβηκε στο 25,6% και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έπεσε στο 24,2%», δήλωσε ο Κεμάλ Οζκιράζ, δημοσκόπος.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με 25,6%, και ακολουλουθούν το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ με 24,2%, το «Καλό Κόμμα» της Μεράλ Ακσενέρ με 10,1%, το φιλοκουρδικό HDP με 8,8% και το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ (ME XA ΠΕ) του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί με 6,2%.

Προσπαθώντας να αξιοποιήσει την ευνοϊκή τάση και να προσελκύσει ακόμη περισσότερους ψηφοφόρους ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει ξεκινήσει καμπάνια «αλληλοσυγχώρεσης και άφεσης αμαρτιών», περιλαμβάνοντας και το πογκρόμ εναντίον της ελληνικής μειονότητας στα Σεπτεμβριανά του 1955. Όπως δήλωσε: «Θα δώσουμε άφεση αμαρτιών ο ένας στον άλλον για εκείνες τις μειονότητες που υπέφεραν τα πάνδεινα, για τα θύματα των Σεπτεμβριανών, της νύχτας της 6ης Σεπτεμβρίου».

Πολιτικές αναταράξεις συνεχίζει να προκαλεί εντωμεταξύ η νέα μείωση των επιτοκίων στο 15% που παρέσυρε την τουρκική λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό. Με αναρτήσεις τους στο τουίτερ, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και Μεράλ Ακσενέρ καλούν τον Ερντογάν να σταματήσει να επιβάλει στην κεντρική τράπεζα την ανορθόδοξη οικονομική του αντίληψη ενώ στη Βουλή εκτυλίσσονται κωμικοτραγικές σκηνές με κυβερνητικό βουλευτή να συγκρίνει την τουρκική οικονομία με την ιαπωνική με το επιχείρημα ότι η ισοτιμία δολαρίου-λίρας είναι ίδια με αυτή δολαρίου γιεν.

«Αφού δίνετε αυτά τα ωραία παραδείγματα, το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ιαπωνίας είναι 44.000 δολάρια. Στη χώρα μας είναι 8.000 δολάρια», δήλωσε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μερτ Αλί Μπασαρί.

Όμως οι κονταρομαχίες στη Βουλή ελάχιστα ενδιαφέρουν το μέσο Τούρκο καταναλωτή που βλέπει την αγοραστική του δύναμη να μειώνεται κάθε μέρα και περισσότερο.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος
Σχόλιο: Νίκος Μελέτης
Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος