ΠτΔ στη συνάντηση με Ν. Αναστασιάδη: Η Ελλάδα θα στηρίζει πάντοτε τα δίκαια του Κυπριακού Ελληνισμού

Μήνυμα ότι «η Ελλάδα θα στηρίζει πάντοτε τα δίκαια του Κυπριακού Ελληνισμού και πάντα θα είναι στο πλευρό του, στον αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση του νησιού», έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υποδεχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για τις επετειακές εκδηλώσεις με την ευκαιρία των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Η κα. Σακελλαροπούλου, απευθυνόμενη στον Κύπριο Πρόεδρο, υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του στους εορτασμούς είναι μια ιδανική ευκαιρία για να τιμήσουμε και τη συμβολή του Κυπριακού Ελληνισμού στον αγώνα αυτό και να θυμηθούμε τον ανιδιοτελή πατριωτισμό του.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για μια δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «δυστυχώς έχουμε δει και ίσως δούμε και στο μέλλον να συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις» και τόνισε ότι ενόψει της άτυπης πενταμελούς διάσκεψης, θα πρέπει να επικρατήσει η λογική και η λύση που θα αναζητηθεί να είναι ακριβώς πάνω στο ενωσιακό κεκτημένο και στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και να μην έχουμε και πάλι την έγερση παράλογων τουρκικών αξιώσεων.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε θερμά για την πραγματικά τιμητική πρόσκληση και εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι «θα συνεορτάσουμε μαζί τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, που έδωσε την ευκαιρία να δημιουργηθεί το ελληνικό κράτος, να είναι ένα σύγχρονο καθ΄ όλα ευρωπαϊκό ευνομούμενο κράτος πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και προόδου. Και κατ΄ αυτόν τον τρόπο να μοιρασθούμε μαζί, αυτό που δεν παραλείψαμε να πράξουμε ως καθήκον, σαν Έλληνες ζώντας στο 1821 στην Κύπρο».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι «πέραν των 1.000 εθελοντών, που συμμετείχαν στην επανάσταση του ΄21 πληρώσαμε βαρύ τίμημα από πλευράς ηγητόρων της κυπριακής κοινωνίας, με τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και σωρεία άλλων απαγχονισμών ή τιμωρητικών μέτρων από πλευράς της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Όπως ανέφερε, από τον ίδιο αγώνα εμπνεόμαστε σήμερα, 46 χρόνια μετά την τουρκική κατοχή, για να βρούμε δικαίωση. «Μια δικαίωση που θα αποκαθιστά την ειρήνη στην Κύπρο, τα ανθρώπινα δικαιώματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Και είναι προς αυτήν την κατεύθυνση που προσβλέπουμε με την άτυπη πενταμερή που συγκαλείται, όπως καλά γνωρίζετε, τον Απρίλιο στις 27 με 29 του μήνα» τόνισε.

Όσον αφορά στη διάσκεψη για το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα προσέλθουμε σ΄ αυτήν, έτοιμοι πάντα με καλή βούληση και θέληση, αποφασιστικότητα να συμβάλλουμε στο να δημιουργηθούν οι απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στον Γενικό Γραμματέα να συγκαλέσει μια Σύνοδο για την Κύπρο, που θα οδηγήσει μέσα από διαπραγματεύσεις στην εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης προς όφελος του συνόλου των κατοίκων.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα επιδείξει ανάλογο πνεύμα και θα εγκαταλείψει τις νοεφανείς ιδέες που θέλουν την δημιουργία δύο κρατών. Όπως είπε, στόχος αποτελεί, η λύση να είναι μέσα στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος και θα συνεχίσει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε: «Πιστεύω πως με την κατάργηση των εγγυήσεων, αλλά και την συνειδητοποίηση ότι η Κύπρος θα έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την ίδια ώρα θα προστατεύονται και θα νιώθουν ασφαλείς οι συμπατριώτες μου, οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι θα έχουν να ευνοηθούν από την λύση, όπως βεβαίως και οι Ελληνοκύπριοι. Την ίδια ώρα, με μια λύση του Κυπριακού θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας, Ευρώπης- Τουρκίας, Ελλάδας-Τουρκίας, πιστεύω, κάτι πολύ σημαντικό» πρόσθεσε ο Κύπριος Πρόεδρος».

Στη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο συμμετείχαν η Άντρη Αναστασιάδη και ο Παύλος Κοτσώνης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος