ΠτΔ: Η αδιέξοδη λιτότητα έχει τραυματίσει βαριά την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης

Ολοσέλιδη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου φιλοξενεί σήμερα η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, με αναλυτικές αναφορές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, την θετική πορεία της χώρας μας και τις σχέσεις με την Ιταλία. Σήμερα το απόγευμα ο κύριος Παυλόπουλος πρόκειται να μεταβεί στην Φλωρεντία, όπου αύριο θα πάρει μέρος στην ετήσια συνάντηση για το μέλλον της Ευρώπης, την οποία και οργανώνει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της ιταλικής αυτής πόλης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο σκληρός πυρήνας της, η Ευρωζώνη, πρέπει να πάρουν, το συντομότερο δυνατό, τ’απαραίτητα μέτρα για ν’αντιμετωπίσουν δύο, κυρίως, προκλήσεις. Πρώτον, την στήριξη του Κοινωνικού Κράτους, για να θωρακισθεί η κοινωνική συνοχή και να καταπολεμηθούν τα μορφώματα λαϊκισμού που αναπτύσσονται σε πολλά κράτη-μέλη, απειλώντας το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα με διάλυση. Δεύτερον, το παγκόσμιο δημόσιο χρέος, το οποίο ήδη επιδρά δραματικά στο δημόσιο χρέος των κρατών-μελών, με απτό παράδειγμα την Ιταλία. Ως προς την πρώτη πρόκληση, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αυστηρή και αδιέξοδη λιτότητα έχει τραυματίσει βαριά την κοινωνική συνοχή και πρέπει να περισταλλεί δραστικά. Aναθεωρώντας και τις πολιτικές που στηρίζονται στην αποθέωση των πλεονασμάτων και στην δαιμονοποίηση του ελλείμματος».

“Επιχειρούμε να φτάσουμε σε μια πολιτική των περιορισμένων και ελεγχόμενων ελλειμμάτων, αποκλειστικώς για την τόνωση της ρευστότητας και της ζήτησης, όπως κάνουν π.χ. οι ΗΠΑ». «Πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξοπλισθεί με τ’ ανάλογα μέσα που έχει κάθε πραγματική Κεντρική Τράπεζα, για ν’αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του χρέους. Στα μέσα αυτά περιλαμβάνεται, δίχως αμφιβολία, και μια μορφή ευρωομολόγου», εξηγεί στην ιταλική εφημερίδα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

“Η Αλληλεγγύη συνιστά θεμελιώδη γενική αρχή της Ευρωπαϊκής Έννομης Τάξης και απαντάται ρητώς σχεδόν σε όλους τους τομείς της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σαφείς αναφορές, σε πάνω από 15 άρθρα. Eνώ στον οικονομικό τομέα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εποπτεύουν αυστηρά τα κράτη-μέλη ως προς την τήρηση των υποχρεώσεών τους, δεν συμβαίνει το ίδιο με ορισμένους από τους άλλους τομείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μείζον μεταναστευτικό και, κυρίως, προσφυγικό ζήτημα, όπου, δυστυχώς, τ’αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέχονται ορισμένα κράτη-μέλη να παραβιάζουν απροκαλύπτως την αρχή της Αλληλεγγύης, δίχως κυρώσεις. Τούτο τραυματίζει τόσο την Ευρωπαϊκή Έννομη Τάξη όσο και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, βασικός πυλώνας του οποίου είναι ο Ανθρωπισμός», επισημαίνει παράλληλα, ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Σχετικά με την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για στενότερη συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, ο Πρόεδρος τονίζει: «Οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, με την εμπειρία τους – πικρή, πολλές φορές, είναι η αλήθεια ιδίως για τους οικονομικώς ασθενέστερους – αλλά και με το εφόδιο της αυθεντικής ευρωπαϊκής τους συνείδησης, καθώς και την έμπρακτη συμβολή τους, μπορούν να προσφέρουν σε συνεργασία με το Γαλλογερμανικό δίπολο.

Στην συνέντευξή του προς την εφημερίδα της Ρώμης καθιστά σαφές, όμως, ότι «καθένας σήμερα γνωρίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι οι τεράστιες θυσίες του Ελληνικού Λαού οφείλονται και σε λάθη εκείνων που σχεδίασαν και επόπτευσαν την εφαρμογή των διαδοχικών Μνημονίων από το 2010 και επέκεινα». Κατά συνέπεια, υπογραμμίζει ο Προκόπης Παυλόπουλος, «για να διορθώσουν αυτά τα λάθη, οφείλουν να στηρίξουν εμπράκτως την Ελλάδα – πάντα βέβαια με τήρηση των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου – στην πορεία της προς την έξοδο από την κρίση».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος