Ψηφίζεται σήμερα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο – Γεωργιάδης: Τριετίες με αναδρομική ισχύ θα είχαν επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

Ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για «την ενίσχυση της εργασίας», στο οποίο ενσωματώνεται η τροπολογία για το «ξεπάγωμα» των τριετιών και την δωρεάν χορήγηση φαρμάκων και εξετάσεων μέχρι 31 Μαρτίου και την συνέχιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.

Σημειώνεται πως 8-μμε την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για νομοσχέδιο- έκτρωμα που πηγαίνει πολλούς αιώνες πίσω τα εργασιακά δικαιώματα και την κυβέρνηση να υπεραμύνεται το νομοσχέδιο τονίζοντας ότι στόχος είναι να βάλει τέλος στις παθογένεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στα εργασικά δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις των πολιτών.

Στο νομοσχέδιο για «την ενίσχυση της εργασίας» ενσωματώνεται η τροπολογία για το «ξεπάγωμα» των τριετιών και η απαλλαγή από τη συμμετοχή για τη χορήγηση φαρμάκων και η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές.

Μιλώντας πριν από λίγη ώρα στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο θέμα των τριετιών και γιατί δεν μπορεί να ισχύσει η αναδρομική ισχύ του «ξεπαγώματος». Όπως είπε, κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι επιστρέφουν οι τριετίες ως μία κυβερνητική κίνηση αντιπερισπασμού στις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η απόφαση για τις τριετίες ελήφθη από τον πρωθυπουργό και τον ίδιο στα μέσα Αυγούστου.

Κόντρα Γεωργιάδη – Παφίλη για το νομοσχέδιο

«Ο λόγος ακριβώς που ψηφίζουμε το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου, είναι για να σταματήσουν να υπάρχουν τα φαινόμενα που σημειώθηκαν χθες έξω από στην Cosco που απεργεί, έκλεισαν την είσοδο των εγκαταστάσεων και δεν επέτρεψαν στους εργαζόμενους να εργαστούν», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «για την ενίσχυση της εργασίας – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 – Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας – Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός, απάντησε στην αναφορά του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Αμπατιέλου ότι «χθες η απάντηση στο νομοσχέδιο δόθηκε από τον Πειραιά και τους εργαζόμενους της Cosco, οι οποίοι όλοι απέργησαν και έμεινε κλειστή».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που έρχεται και θα ψηφιστεί αυτό το άρθρο του νομοσχεδίου για να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα να πηγαίνετε έξω από τα εργοστάσια και να κλείνετε την είσοδο, παρεμποδίζοντας τους εργαζόμενους που θέλουν να εργαστούν». Οι εργαζόμενοι της Cosco, είπε ο υπουργός «εγγράφως είχαν ενημερώσει την εταιρεία ότι ήθελαν να εργαστούν, γι’ αυτό και θα πληρωθούν» και πρόσθεσε πως «αυτό που κάνετε (σσ το ΠΑΜΕ) χθες στην Cosco είναι ο ορισμός του γιατί χρειάζεται αυτή η διάταξη. Αυτά από μεθαύριο τελείωσαν. Δεν θα κλείνετε την είσοδο δια της βίας εσείς. Τελεία και παύλα. Εάν θέλει κάποιος να απεργήσει θα απεργήσει, εάν θέλει κάποιος να δουλέψει θα δουλέψει, αλλά η τυραννία του ΚΚΕ τελείωσε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αντέτεινε στον υπουργό ότι «αλήθεια, μας λέτε ότι 1.000 εργάτες στην Cosco εμποδίστηκαν να πάνε στην δουλειά τους; Θα μας τρελάνετε; Μπόρεσαν 100 άτομα που ήταν απ’ έξω να σταματήσουν 1.000 εργαζόμενους; Τι προβοκατόρικα είναι αυτά που λέτε; Για ποιο λόγο; Εσείς είστε με την Cosco ή με τους εργάτες; Δεν είναι κακό να παραδεχτείτε ότι δεν δούλεψε η Cosco. Και δεν δούλεψε γιατί οι εργαζόμενοι εκεί έχουν πείρα» και πρόσθεσε ότι «εάν νομίζετε ότι ξεμπερδεύετε με αυτό το νόμο για την ποινικοποίηση της απεργίας, να διαβάσετε την ιστορία, διότι οι εργάτες όταν συσπειρωθούν δεν μασάνε από τέτοια».

Σε άλλο σημείο ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «ένα πράγμα δεν θα υπερασπιστώ, την επιστροφή της διαμόρφωσης του βασικού μισθού, από τους κοινωνικούς εταίρους».

Αξίζει να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το απόγευμα, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, με ονομαστική ψηφοφορία, επί της Αρχής και επί των άρθρων 9,10,22,25,26 και 31, την οποία κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει και το ΚΚΕ.

Χθες, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του σχεδίου νόμου τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σήμερα το πρωί αναμένεται να τοποθετηθεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νϊκος Ανδρουλάκης. Στο νομοσχέδιο εγράφησαν να τοποθετηθούν συνολικά 80 βουλευτές. Κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης έλαβαν τον λόγο εκτός των πολιτικών αρχηγών, του υπουργού, του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων και 66 βουλευτές.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου με τις τοποθετήσεις και των υπόλοιπων 14 βουλευτών που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο ομιλητών.

Αμέσως μετά θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που έχουν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θέσει σε ονομαστική ψηφοφορία την ψήφιση του σχεδίου νόμου επί της Αρχής καθώς και των άρθρων 9,10,22,25,26 και 31. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της Αρχής του σχεδίου νόμου.

Η χθεσινή αντιπαράθεση

Με την 24ωρη απεργία που έκαναν χθες η ΑΔΕΔΥ, σωματεία εργαζομένων και συνδικαλιστικοί φορείς, ζήτησαν την απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου.
Στη Βουλή σφοδρή ήταν η σύγκρουση του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση δηλώνει πως θα το καταψηφίσει, θεωρώντας ότι οι διατάξεις του θίγουν τον πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων.
Η κυβέρνηση σημειώνει ότι με το νομοθέτημα θα εκλείψουν παθογένειες και αβελτηρίες.
«Το πενθήμερο δεν καταργείται. Το νομοσχέδιο έχει την συναίνεση των εργαζομένων. Η απεργία απέτυχε», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και ζήτησε από τους βουλευτές της ΝΔ να το ψηφίσουν με περηφάνεια.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ αντέδρασαν έντονα, με τον βουλευτή Χρήστο Κατσώτη να χαρακτηρίζει με σκληρές εκφράσεις τον κ. Γεωργιάδη. Αντεργατικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο o επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της Αρχής και επί των άρθρων 9,10,22,25,26 και 31.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι δεν καταργούνται 8ωρο και 5νθήμερο ωστόσο η αναφορά του στη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις «αν πάτε έξω θα δείτε την μεγαλειώδη πορεία με τα μάτια σας. Η Γ.Σ.Ε.Ε δεν απεργεί σήμερα. Απεργεί όμως η ΑΔΕΔΥ. Το νομοσχέδιο έχει κάποια ρύθμιση για την ΑΔΕΔΥ; Όχι!» είπε χαρακτηριστικά και προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Νάσος Ηλιόπουλος αντέδρασε απαντώντας «καλύτερα να μην μιλάτε για απεργίες. Γιατί αν ακούγατε τους απεργούς δεν θα είχαμε 58 νεκρούς στα Τέμπη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αντικρούοντας τις αναφορές του υπουργού Εργασίας σχετικά με την συμμετοχή των εργαζομένων στην σημερινή απεργία είπε πως «ο κ. Γεωργιάδης είναι πανικόβλητος και προσπαθεί να καλύψει τη γενική λαϊκή κατακραυγή με κραυγές και ψέματα που δεν δικαιολογούνται».

Η αριστεία του κ. Μητσοτάκη είναι ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Αυτό το σχέδιο προϋποθέτει την ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων μαζί με τη συντριβή της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και την αμφισβήτηση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος. Σχολίασε ότι «για το λόγο αυτό η πρώτη κίνηση των τριών υπουργών, Βρούτση, Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, ήταν αντεργατικά νομοσχέδια με εντολή του ΣΕΒ και των ολιγοπωλίων».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος επισήμανε «Καταψηφίζουμε επι της αρχής γιατί δεν ενσωματώνετε, αλλά παραποιείτε την ευρωπαϊκή οδηγία»

Ο Γ.Γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από την συγκέντρωση των εργαζομένων στο Σύνταγμα δήλωσε « Σήμερα δίνεται μια ηχηρή απάντηση σε όλη τη χώρα από το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στην κυβέρνηση, το κράτος, τη μεγαλοεργοδοσία, τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, με αιχμή το αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα»

Ο Πρόεδρος των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας υποστήριξε «σε γενικές γραμμές είναι ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο που δεν εξυπηρετεί τους εργαζομένους»

«Πρέπει να μετακινήσουμε τον τόνο από την λέξη δουλειά και να τον πάμε και να κάνουμε την λέξη δουλία» είπε από το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός.

«Είναι νομοσχέδιο εξουθένωσης των απλών πολιτών» υπογράμμισε η Πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος