Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Υπέρ της αρχής του νέου αθλητικού νομοσχέδιου τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ κατά ψήφισαν ΝΔ, ΔΗΣΥ και ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων δήλωσε παρόν.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, χαρακτήρισε το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, τομή που βάζει τέλος στα φαινόμενα διαφθοράς, διαπλοκής και δικαστικών διενέξεων και διώξεων.

Για προσπάθεια κρατικού παρεμβατισμού και κομματικοποίησης του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού κάνουν λόγο τα κόμματα της Αντιπολίτευσης

Ο κ Βασιλειάδης  απέρριψε τις κατηγορίες αντιτείνοντας ότι αυτό που γίνεται τώρα είναι ότι επιβάλλεται στον επαγγελματικό αθλητισμό ο οικονομικός έλεγχος.

«Σεβόμαστε την ορθή έννοια του αυτοδιοίκητου, μια έννοια που την κάνουμε συνεχώς λάστιχο, αλλά ταυτόχρονα ορίζουμε το πλαίσιο για να γλιτώσουμε από τα φαινόμενα «αχυρανθρώπων» και παράνομων δοσοληψιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός αναφερόμενος στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, επισήμανε  ότι «παίρνει αρμοδιότητες και γίνεται μία ανεξάρτητη αρχή, η οποία διασφαλίζει την απαιτούμενη εξειδίκευση τη νομική, την επιστημονική και την επαγγελματική.

Υπογράμμισε ότι θεσπίζονται σαφή ασυμβίβαστά και κολλήματα, σαφές πλαίσιο σκληρό αλλά και χρηστικό που θα παρέχει τα εργαλεία ώστε να έχουμε έναν ενδελεχή και ουσιαστικό έλεγχο για να μη ζήσουμε τα φαινόμενα του παρελθόντος. Δημιουργείται ένα όργανο το οποίο θα λογοδοτεί και θα έχει την υποχρέωση να εκδίδει έκθεση πεπραγμένων. Ένα όργανο που θα εκδίδει πιστοποιητικό στις Α.Α.Ε

«Η Δ.Ο.Ε θα σας το γυρίσει πίσω το νομοσχέδιο σας δεν θα δεχθεί τον κομματισμό στον αθλητισμό. Δεν λύνει αλλά δημιουργεί προβλήματα» ανέφερε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την αντίθεση της στο θέμα της ποσόστωσης ενώ χαρακτήρισε φωτογραφική την διάταξη για την Φίλιππο Ένωση Ελλάδος. Αυτό που κάνετε είναι τεράστιο λάθος και έγκλημα. Η επιστημονική έκθεση της Βουλής σας λέει ότι υπάρχει προβληματισμός για τη διάταξη. Είναι σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και είναι μια ιστορία που θα έχει συνέχεια» κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.

Η εισηγήτρια της ΝΔ ‘Αννα Καραμανλή σημείωσε ότι : «Αναμέναμε ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που θα έθετε κανόνες διαφάνειας και αμεροληψίας αλλά άνθρακες ο θησαυρός. Περάσατε κάτω από τον πήχη. Αυτό το νομοσχέδιο είναι η ταφόπλακα του αθλητισμού», επεσήμανε από την πλευρά της

«Η χθεσινή ανακοίνωση της Ε.Ο.Ε είναι κόλαφος. Χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο λαίλαπα μιλά για ανεφάρμοστα μέτρα και προειδοποιεί για προσφυγή στη Δ.Ο.Ε. Κρατάτε τον απόλυτο και ασφυκτικό έλεγχο της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού»

Η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ Χαρά Κεφαλίδου, έκανε λόγο για προσπάθεια ελέγχου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού με τον μανδύα δήθεν της Ανεξάρτητης Αρχής.

Ακόμα μίλησε για έντονο κρατικό παρεμβατισμό  στον επαγγελματικό και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο να υπάρχει παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ΣΕΓΑΣ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο δεν δίνει ουσιαστικές, ριζικές λύσεις στη πάταξη της διαφθοράς και της ανομίας στον επαγγελματικό αθλητισμό.

ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς πρότεινε, να γίνεται η στελέχωση της ΕΕΑ με ανοικτή πρόσκληση στη Σούπερ Λίνγκ όπως και να υπάρχει χρονική προθεσμία για την εφαρμογή του νόμου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν πρέπει να μετατρέπονται σε πεδίο κομματικών επιδιώξεων οι αρχαιρεσίες των ενώσεων αθλητικών σωματείων ενώ υπογράμμισε ότι «η υποχρεωτική ποσόστωση φύλου στην εκλογική διαδικασία δεν είναι πανάκεια».

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, έκανε λόγο για προσπάθεια κομματικού και κρατικού παρεμβατισμού ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο ο ελεγχόμενος να είναι και ελεγκτής.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο δίνεται χώρος στις μειοψηφίες ενώ για πρώτη φορά μπαίνει τέλος στα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος