Προϋπολογισμός: Στο επίκεντρο η οπαδική βία και η Παιδεία στη συζήτηση στη Βουλή

Η οπαδική βία και η Παιδεία βρέθηκαν στο επίκεντρο των τοποθετήσεων και της πολιτικής αντιπαράθεσης, σε ήπιους ωστόσο τόνους, υπουργών και βουλευτών. Κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η κυβερνητική πλευρά έκανε λόγο για έναν αναπτυξιακό προϋπολογισμό που μειώνει τις ανισότητες και διευρύνει το διαθέσιμο εισόδημα και η άλλη πλευρά, αυτή της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό των φόρων και κοινωνικά άδικο, συνεχίζεται η δεύτερη μέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού.

Με αφορμή την οπαδική βία, ανέβηκαν οι τόνοι όταν ο αναπληρωτής υπουργός, ο κ. Γιάννης Βρούτσης, έλαβε το λόγο και προανήγγειλε νέα νομοθεσία για τις κάμερες και την ταυτοπροσωπία σε ένα σύγχρονο πλαίσιο, όπως είπε, καθώς η προηγούμενη ρύθμιση ήταν ατελής και δεν λειτούργησε ποτέ.

Άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για άδειασμα του προκατόχου του κ. Βρούτση, του κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Μίλησε για εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα, εξαγγελίες μέτρων που τελικά δεν υλοποιούνται, δεν ακουμπάνε τους ισχυρούς και έχουν επικοινωνιακή στόχευση.

Αντιπαράθεση πιο ήπια, προκάλεσε και η αναφορά του υπουργού Παιδείας στα δημόσια πανεπιστήμια, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να μιλάει για ένα ελεύθερο από τα δεσμά της γραφειοκρατίας και του κρατικού μονοπωλίου πανεπιστήμιο, προκαλώντας την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να σχολιάζει ότι η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα για τη στήριξη και την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και τον Μιχάλη Κατρίνη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, να σχολιάζει ότι πρέπει να γίνει ανοιχτός και θεσμικός διάλογος γι’ αυτά τα ζητήματα και να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει κρυφή ατζέντα, κάτι που λίγο αργότερα αρνήθηκε κατηγορηματικά ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος κάλεσε στη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί μέχρι αργά το βράδυ.

Ρεπορτάζ: Εμμανουέλα Αργείτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος