Προϋπολογισμός: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Στο επίκεντρο ελληνοτουρκικά και πανδημία (video)

Για τρίτη μέρα συνεχίστηκε την Κυριακή 13/12 σε υψηλούς τόνους η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, που θα ολοκληρωθεί την Τρίτη με ονομαστική ψηφοφορία.

Παρά την πανδημία και τους περιορισμούς που ισχύουν στη Βουλή, με μόνο 50 βουλευτές παρόντες στην αίθουσα της Ολομέλειας, η αντιπαράθεση καλά κρατεί για όλα τα θέματα που είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Ελληνοτουρκικά και Σύνοδος Κορυφής, η υγειονομική κρίση και η διαχείρισή της, οι δαπάνες για την υγεία, το άνοιγμα του τουρισμού ήταν τα βασικά πεδία αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κατά την 3η μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του προϋπολογισμού είναι ότι δεν υπάρχουν βεβαιότητες όσο διαρκεί η πανδημία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά πουθενά στον κόσμο και ότι καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει με ακρίβεια. Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο διαμηνύει ότι όσα χρήματα χρειαστεί το υπουργείο Υγείας θα τα έχει και ότι είναι πλήρης η στήριξη και τόσο προς τους εργαζόμενους, όσο και προς την αγορά. Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση ασκεί έντονη κριτική για το ύψος της ύφεσης και δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης για τις προβλέψεις της σε σχέση με την ανάπτυξη. Κάνουν λόγο για ανεφάρμοστο, μη ρεαλιστικό προϋπολογισμό, που βρίσκεται στον αέρα.

Περισσότεροι από 20 υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης έχουν ήδη λάβει το λόγο για να ξεδιπλώσουν το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της αρμοδιότητας τους, ενώ μέχρι το τέλος της κορυφαίας αυτής κοινοβουλευτικής διαδικασίας αναμένεται να έχουν πάρει το λόγο περισσότεροι από 200 βουλευτές. Αναμένεται γιατί 50 βουλευτές όπως λέει το προεδρείο κινδυνεύουν να μην προλάβουν να μιλήσουν λόγω έλλειψης χρόνου! Από το μεσημέρι της Τρίτης ξεκινούν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών με αντίστροφη φορά ως προς την κοινοβουλευτική τους δύναμη με τελευταίους να παίρνουν το λόγο ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την ονομαστική ψηφοφορία που παραδοσιακά λαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Υγειονομική κρίση, εμβόλια, οικονομική πολιτική και ελληνοτουρκικά βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Οι δαπάνες για την υγεία ιδιαίτερα λόγω της κρίσιμης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από την πανδημία, αλλά και ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος όξυναν τα πνεύματα στα έδρανα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολλάκης δήλωσε: “Εγώ δεν μπορώ, δεν ανέχομαι να πεθαίνουν 100 άνθρωποι τη μέρα, δεν το ανέχομαι. Έχετε ποντάρει όλα τα λεφτά στο εμβόλιο. Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια. Το οποιοδήποτε εμβόλιο, είτε της Pfizer με το RNA είτε τα άλλα με τους εξασθενημένους ιούς. Το μεν της Pfizer θέλει μεταφορά με -70. Πού είναι οι υποδομές αυτές; Το φόρτωσαν στον κ. Πιερρακάκη να φτιάξει την εφοδιαστική αλυσίδα γιατί δεν μπορεί να τα καταφέρει το υπουργείο Υγείας. Δεν υπάρχουν αυτές οι υποδομές”.

O A. Mυλωνάκης βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, σχολίασε: “Επιτέλους ήρθε ο κος Πολάκης, ο οποίος είναι γιατρός καταξιωμένος και δεν ανήκει στην Ελληνική Λύση, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ, να πει την πραγματικότητα”.

Ο βουλευτής ΝΔ Ιάσων Φωτήλας τόνισε πως: “Και αυτό κατάφερε η Ελλάδα. Και θα είναι μέσα στις δύο ή τρεις πρώτες χώρες της Ευρώπης που θα έχουν πρόσβαση σε αυτό το φάρμακο άμεσα, 12.000 δόσεις. Κε Πολάκη, εγώ ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την υποκριτική αλλά εσείς είστε ο πραγματικός θεατρίνος της πολιτικής”.

Ακολούθως ο Ιωάννης Γκιόκας βουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε ότι: ‘Όλοι σας πάλι, κάνετε σημαία, τι πράγμα; Την αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Και ήρθε η πανδημία και αυτό το αφήγημα το σκόρπισε στους τέσσερις ανέμους. Και επίσης αποδεικνύεται με τη στάση του ιδιωτικού τομέα ακόμα και απέναντι σε αυτή τη “μαϊμού” επίταξη της κυβέρνησης”.

Ρεπορτάζ: Εμμανουέλα Αργείτη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος