Προχωρά η επέκταση του φράχτη στον Έβρο: Στο σημείο σήμερα ο πρωθυπουργός – “Φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό


Την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου επισκέπτεται σήμερα Παρασκευή 31 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης το πρωί θα επισκεφθεί την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί. Το απόγευμα θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής – επέκτασης 35 χλμ του φράχτη κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Έβρου.

Το ζήτημα έχει πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση, μετά και την τροπολογία που κατέθεσε στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αντιπρόεδρος του σώματος Δημήτρης Παπαδημούλης για να σταματήσει η χρηματοδότηση φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
«Ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί, με ή χωρίς ευρωπαϊκά χρήματα», επισήμανε ο πρωθυπουργός καθώς επιμένει στη σημασία να σταλεί σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, για αυτό και σε μια κίνηση συμβολική έχει επιλέξει να είναι ο ίδιος και υποψήφιος στο νομό Έβρου.

«Η Ελλάδα της Μόριας επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο» , είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ οι κοινωνίες υπέφεραν ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ένιπτε τας χείρας αφήνοντας απροστάτευτο προσωπικό του Λιμενικού. Σχετικά με την τροπολογία Παπαδημούλη, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «πρόθεση της αντιπολίτευσης στο μεταναστευτικό είναι να επανέλθει η χώρα στην κατάσταση χάους επί των ημερών τους».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε την αποπομπή του κ. Παπαδημούλη και σημείωσε ότι αποτελεί ξεκάθαρη απόφαση του Πρωθυπουργού να ολοκληρωθεί η κατασκευή του φράχτη. Υπενθύμισε ότι ήδη έχουν κατασκευασθεί 37,5 χλμ και σήμερα θα υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή επί πλέον 35 χλμ, με κόστος 100 εκατ. ευρώ, τα οποία έχει προβλεφθεί να καλυφθούν από τον τακτικό Προϋπολογισμό της χώρας μας. Το 2022, είπε, απετράπη η παράνομη είσοδος 265.000 μεταναστών στον Έβρο.

«Πρόκειται για την επίσημη θέση του ευρωκοινοβουλίου, σταματηστε τα fake news» απαντά η αξιωματική αντιπολίτευση. «Η δήθεν “τροπολογία Παπαδημούλη” είναι πια η επίσημη θέση του Ευρωκοινοβουλίου και την ψήφισε και το μισό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η τροπολογία εγκρίθηκε με πλειοψηφία και περιλαμβάνεται στην έκθεση για τις κατευθυντήριες γραμμές για τον Προϋπολογισμό του 2024.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε πως απέναντι στον κ. Μητσοτάκη δεν στάθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπως θέλει να παρουσιάσει, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη που συζητά αλλαγή πλεύσης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού με μια νέα συμφωνία  επανεγκαταστάσεων και μετεγκαταστάσεων με δίκαιο και αναλογικό διαμοιρασμό των βαρών στα κράτη μέλη της ΕΕ, με κοινές πολιτικές για το άσυλο, την υποδοχή και τις επιστροφές. 

Προχωρά η επέκταση του φράχτη στον Έβρο: Στο σημείο σήμερα ο πρωθυπουργός – “Φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό


Το σχέδιο επέκτασης του φράχτη στον Έβρο

Α’ Φάση: 35 χλμ (Κεντρικός Έβρος) – Χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους – προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ – χρονοδιάγραμμα : 12 Μήνες
  
Β’ Φάση: Συνολικό μήκος 140 χλμ – Χρονοδιάγραμμα: εντός 2-3 ετών (συντονισμένη προσπάθεια για εξασφάλιση χρηματοδότησης και από την Ε.Ε.)
 
Τι περιλαμβάνει το έργο επέκτασης του φράχτη
 
● νέο τεχνητό εμπόδιο, ύψους 5 μέτρων και  βάθους 6 μέτρων
● κατασκευή 7 αντιβαλιστικών παρατηρητηρίων
● διαμόρφωση οδών επιτήρησης και συντήρησης των εμποδίων
● την κατασκευή θυροφραγμάτων
● κατασκευή νέου κτιρίου 300 τμ για τον εξοπλισμό φύλαξης συνόρων και 
● βελτίωση υφιστάμενων κτιριακών και λοιπών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του έργου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος