Η διάσκεψη του Βερολίνου στο τραπέζι των ΥΠΕΞ της Ε.Ε-Εκτιμήσεις και αντιδράσεις (video)

Τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου, για τη Λιβύη συζητούν και αποτιμούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί εξωτερικών της Ε.Ε.  καθώς έγινε το πρώτο βήμα από  τους εκπροσώπους των 12 χωρών  που συμμετείχαν, ώστε να τερματιστεί ο εμφύλιος αποφασίζοντας την κατάπαυση του πυρός. 

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Βερολίνου  δεσμεύτηκαν για τον τερματισμό της στρατιωτικής στήριξης των αντίπαλων πλευρών, αλλά και για την αυστηρότερη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει όλους τους τρόπους για να στηρίξει μία επίσημη κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, εάν επιτευχθεί, αλλά οποιαδήποτε ειρηνευτική διευθέτηση θα χρειασθεί πραγματική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος ο Μπορέλ τάχθηκε υπέρ του ενδεχομένου αποστολής ειρηνευτικής στρατιωτικής αποστολής από την Ε.Ε ενώ διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει να επαναληφθεί  η ναυτική αποστολή ανοιχτά της Λιβύης, “Σοφία”. Αν και αυτά δεν έγιναν αποδεκτά από τις αντίπαλες πλευρές όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Πρόκειται μόνο για την αρχή ενός πολύ δύσκολου δρόμου, προειδοποιούν η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο γ.γ. του ΟΗΕ. Οι 16 συμμετέχοντες  συμφώνησαν ιδίως στην αρχή, ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση.

Η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι συμφωνήθηκε ένα συνολικό σχέδιο δίνοντας έμφαση ότι στην αυστηρή επιτήρηση του εμπάργκο όπλων, περιλαμβάνονται και κυρώσεις.
Επίσης, οι δύο αντίπαλες πλευρές συμφώνησαν να ορίσουν από πέντε εκπροσώπους σε μια επιτροπή, η οποία, όπως προβλέπεται από τον ΟΗΕ, θα αναλάβει την επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας, Φαγέζ αλ Σάρατζ, και ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, έχουν ήδη κοινοποιήσει τα ονόματα των εκπροσώπων τους.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ είπε πως τις επόμενες μέρες η στρατιωτική επιτροπή θα συγκληθεί στην Γενεύη και κάλεσε όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης και στην ένοπλη αντιπαράθεση. Απηύθυνε έκκληση για αποφυγή κάθε ενέργειας που προκαλεί κλιμάκωση της βίας.

Για την εφαρμογή του εμπάργκο αποφασίστηκε να συγκροτηθούν αρχές Φεβρουαρίου αρμόδιες επιτροπές, στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη τα οποία δεν συμμετείχαν στη διάσκεψη.

Η διάσκεψη του Βερολίνου στο τραπέζι των ΥΠΕΞ της Ε.Ε-Εκτιμήσεις και αντιδράσεις  (video)
EPA/OMER MESSINGER

Η ΕΕ δεσμεύεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

Η Ρώμη είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παρακολούθηση κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συζητήσουν σήμερα όσον αφορά τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Λιβύης, καθώς εργάζεται για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος, χωρίς βία και ξένη παρέμβαση, έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης του Βερολίνου.

Συγκρατημένος εμφανίστηκε  ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θεωρώντας ότι θα ήταν σημαντικότερο να οι δύο ισχυροί άνδρες  της Λιβύης  είχαν καθίσει στο ίδιο τραπέζι κατά τις συνομιλίες.

Κυβερνητικοί κύκλοι, στην Αθήνα, χαρακτήρισαν θετικό ότι η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για το θέμα της Λιβύης.
Η επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς  για πολιτική λύση θα γίνει σήμερα,  στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο μετέχει και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

Η Λευκωσία σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο χαιρετίζει την κατάληξη σε συμφωνία κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, αναμένοντας να δει τα αποτελέσματά της, σημειώνοντας παράλληλα ως αρνητικό το γεγονός ότι δεν έγινε δυνατή η πραγματοποίηση συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φάγεζ Αλ Σάρατζ και τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Σημαντική  χαρακτηρίζει η τουρκική προεδρία τη διάσκεψη στο Βερολίνο

Η διεθνής Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη είναι σημαντική επειδή εγκαθίδρυσε κατάπαυση του πυρός στη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Διχασμένος εμφανίζεται ο τουρκικός τύπος για τη διάσκεψη του Βερολίνου μερικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι ενισχύθηκε η θέση της Τουρκίας ενώ άλλοι λένε ότι αυτή η διαδικασία θα χρονίσει. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το παρασκήνιο της αναχώρησης του Ερντογάν από το Βερολίνο καθώς δεν παρακάθισε στο δείπνο μετά το πέρας τη διάσκεψης.

Περίπου 2.500 Σύροι μαχητές υποστηριζόμενοι από την Τουρκία βρίσκονται πλέον στο έδαφος της Λιβύης ενώ εκπαιδεύονται κι άλλοι ενόψει της αποστολής τους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανταποκρίσεις Γιώργος Παππάς, Αριάνα Φερεντίνου, Γιώργος Συριόπουλος 

Πηγή Πρωτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:

Διάσκεψη Βερολίνου: Συμφωνία για τήρηση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος