Πρώτη τριμερής Σερβίας, Ελλάδας, Κύπρου – Στο Βελιγράδι ο Ν. Δένδιας (video)

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον Σέρβο ομόλογό του, Νίκολα Σελάκοβιτς (Nicola Selaković). Αμέσως μετά άρχισε η πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Σερβίας. Μετά το πέρας τους θα γίνουν δηλώσεις.

Στο επίκεντρο των διμερών επαφών η στενή συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας, σε εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης που υπεγράφη στο πλαίσιο του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο έλαβε χώρα στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2019. Συζητήθηκε επίσης η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρεια των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και θα συνεχίσει να το κάνει. Προσέφερε την βοήθεια της χώρας μας για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου και αναφέρθηκε επίσης στην επιθετική τουρκική παρουσία στην περιοχή των Βαλκανίων με οικονομικά αλλά και θρησκευτικά κίνητρα. Επισήμανε πως οι κινήσεις που θα γίνουν στα βαλκάνια θα πρέπει να αποτελέσουν για όλους τους λαούς γέφυρα συνεργασίας.
Αναφερόμενος στο ταξίδι του στη Τουρκία είπε ότι θα ΄γίνει υπό προϋποθέσεις και εφ όσον σταματήσει η τουρκική παραβατικότητα.
Επ ευκαιρία της επίσκεψης του ο κ. Δένδιας συνεχάρη τους Σέρβους για το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και τους προσκάλεσε να επισκεφθούν την Ελλάδα στις διακοπές τους.
Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση στο Βελιγράδι θα δοθεί σε ένα δρόμο το όνομα του Ιωάννη Καποδίστρια που ήταν και συντοπίτης του Έλληνα υπουργού.

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας θα γίνει δεκτός, διαδοχικά, από τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς (Aleksandar Vučić), τον πρόεδρο της Βουλής, Ίβιτσα Ντάτσιτς (Ivica Dačić) και τον πατριάρχη των Σέρβων, μακαριότατο Πορφύριο Α’.

Στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Σερβίας αναμένεται να εξεταστούν οι προοπτικές ενίσχυσης της πολυμερούς συνεργασίας με έμφαση σε διάφορους τομείς, όπως είναι οι μεταφορές και η ενέργεια.

Τον Έλληνα υπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.

Βελιγράδι, Ανταπόκριση : Νίκος Πέλπας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος