Πρόταση δυσπιστίας: Δεύτερη ημέρα αντιπαράθεσης στη Βουλή (video)

Συνεχίστηκε το Σάββατο 24/10 για δεύτερη μέρα στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών για τον πτωχευτικό νόμο, που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και ονομαστική ψηφοφορία.

Κατά την αντιπαράθεση, η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση δυσπιστίας, και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ υποκρισία και προσπάθεια να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στις αγωνίες της κοινωνίας, κατηγορώντας τον ότι επί διακυβέρνησής του έβαλε ταφόπλακα στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση αντέτεινε ότι ποτέ δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για νόμο έκτρωμα που νομιμοποιεί την αρπαγή της περιουσίας των Ελλήνων και οδηγεί στη πτώχευση τους πάντες. Σκληρή κριτική τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε και η ελάσσονα αντιπολίτευση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ «άσφαιρη, άκαιρη και άστοχη».

Αναφορικά με το πτωχευτικό νομοσχέδιο είπε ότι αυτό φέρνει «μια τίμια πρόταση για να τελειώσει ο εφιάλτης χρέους που βιώνουν πάρα πολλοί άνθρωποι, να απαλλαγούν και να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία που έως τώρα δεν είχαν». Απαντώντας, προσωπικά στον κ. Τσακαλώτο, που νωρίτερα είχε αναρωτηθεί «πότε κανείς αλλάζει άποψη σε αυτά που πιστεύει» είπε ότι «επί υπουργίας σας και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η χώρα δανειζόταν με επιτόκιο 4% και επί υπουργίας του κ. Χρήστου Σταϊκούρα με επιτόκιο 1%». Σημείωσε επίσης ότι περισσότερη αξία από τα «μαξιλάρια» έχει η χώρα να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός, είπε “ότι υπάρχει κρίση ταυτότητας στον ΣΥΡΙΖΑ και έλλειψη ουσιαστικών πολιτικών προτάσεων”. Η ΝΔ, είπε, δεν χαρίζει σε κανέναν το προνόμιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Έχει κάνει πλήθος παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην ανακούφιση των πιο ευάλωτων εισοδηματικών στρωμάτων, πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση χτυπάει τον πυρήνα της δημοκρατίας», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος και αναφέρθηκε στα νομοσχέδια που έφερε αυτή η κυβέρνηση στη Βουλή, με κορυφαίο το προσχέδιο του προϋπολογισμού που δείχνει, όπως είπε, «αύξηση των ανισοτήτων».

Για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, και τα όσα η σημερινή κυβέρνηση καταλογίζει στην προηγούμενη διακυβέρνηση, ο κ. Τσακαλώτος αναρωτήθηκε «γιατί οι θεσμοί είχαν τόση πρεμούρα να βάλουν την κυβέρνηση να υπογράψει την κατάργησή της, αν την είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ». Στο κλίμα αυτό, αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του ‘Αδωνι Γεωργιάδη ότι το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα καταργούνταν οριστικά μετά τις 31 Απριλίου του 2020. «Γιατί λοιπόν συνεχίζουμε μια τέτοια συζήτηση εδώ μέσα, αντί να δούμε πώς πρέπει να είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, ποια μέτρα απαιτούνται, πώς πρέπει μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο να αλλάξει η πλάστιγγα ανάμεσα στη ρευστοποίηση και την αναδιάρθρωση του χρέους;» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

«Η λογική σας είναι ο κοινωνικός δαρβινισμός. Η επιβίωση του ισχυρότερου», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Στις πλατείες, ξέρετε καλά, πως ήταν νέα παιδιά που τους είχαν υποσχεθεί ότι με την παγκοσμιοποίηση θα έχουν δουλειές νέες και καλύτερες αλλά τελικά ή δεν είχαν δουλειές ή ήταν χειρότερες από των γονιών τους. Τι λέτε σε αυτά τα παιδιά γι΄αυτό το νομοσχέδιο; Εμείς όμως απευθυνόμαστε στη νέα γενιά και λέμε ότι όλες οι υποσχέσεις του νεοφιλελευθερισμού ήταν ψεύτικες και φάνηκε στην πράξη».

«Την ώρα που η κυβέρνηση μάχεται απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό, την ώρα που η χώρα αγωνίζεται, με σύμμαχο το διεθνές δίκαιο, απέναντι στην μονομερή και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, την ώρα που με συγκεκριμένα μέτρα στηρίζεται η ελληνική οικονομία, αυτή τη στιγμή επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά ενός υπουργού που εκφράζει απόλυτα την κυβερνητική πολιτική, με επιτυχία. Είναι λοιπόν μια πρόταση άκαιρη, υποκριτική και γίνεται απλά από το ΣΥΡΙΖΑ για να δημιουργήσει εντυπώσεις», σχολίασε πό το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάσης.

Με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ στις κρίσιμες για τα εθνικά θέματα ώρες, δημιουργείται εικόνα αστάθειας αντί για εικόνα εθνικής ενότητας, τόνισε και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στη συζήτηση της πρότασης μομφής. Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο, όχι μόνο επιλύει ένα πρόβλημα δεκαετιών, αλλά δίνει και δεύτερη ευκαιρία, με κοινωνικό πρόσημο, σε κάποιους ανθρώπους που δεν θα είχαν δεύτερη ευκαιρία να ξανασταθούν στα πόδια τους και ατομικά και με τις οικογένειες τους.

«Αντιλαμβάνομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη να βελτιώσει την κομματική συσπείρωσή του, αλλά αυτό δεν επιτυγχάνεται με παλαιοκομματικούς τακτικισμούς», είπε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος.

“Η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, μένει σταθερή στη γραμμή της υπευθυνότητας, την ευρωπαϊκή γραμμή, την μόνη γραμμή η οποία μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, μένει με τα εσωκομματικά του προβλήματα”, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ενώ αναφορικά με το νέο πτωχευτικό και το νομοσχέδιο για τη δεύτερη ευκαιρία, σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως… “ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος”.

“Αντί να εκπλήσσεστε με την μομφή μας, καταλάβετε πως αυτό που φέρατε σημαίνει πως όποιος βρίσκεται σε στάση πληρωμών προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, νομικό ή φυσικό πρόσωπο, για διάστημα άνω των 6 μηνών και οι οφειλές του υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ, πρέπει να καταθέσει αίτηση πτώχευσης και θα χάσει και τα έσοδά του μετά την πτώχευση, είπε η Ολγα Γεροβασίλη και κάλεσε τη ΝΔ να βγει από την εικονική της πραγματικότητα, και να καταλάβει τις πραγματικές επιπτώσεις.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια βίαιη αναδιάρθρωση και μια νέα αναδιανομή υπέρ του τραπεζικού κεφαλαίου. Περί αυτού πρόκειται και αλίμονο αν η αξιωματική αντιπολίτευση εκώφευε ή περιοριζόταν στη σιγή και στη λήθη που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση μέσω κάποιων ελεγχόμενων ΜΜΕ», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και επέμεινε στην καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για εμπάργκο από ΜΜΕ προκειμένου να μην ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για το νομοσχέδιο που ψηφίζει η κυβέρνηση.

Προειδοποίησε επίσης ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιχείρηση ιστορικού αναθεωρητισμού για να αποκρυβούν οι ευθύνες εκείνων που οδήγησαν τη χώρα στη δεκαετή κρίση. «Εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό να είναι μόνιμα με τις μέλισσες και όχι με τους λύκους», είπε ο Νίκος Βούτσης, κάνοντας χρήση της φράσης που ακούστηκε από δικηγόρο της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

“Η ΝΔ που προπαγάνδιζε την υπεράσπιση της μεσαίας τάξης, σήμερα αρνείται να ακούσει την αγωνία και τον φόβο εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πολιτική σας, είπε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κα Ξενογιαννακοπούλου.

«Υπερψηφίζουμε την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, γιατί την συνδέουμε με τη λάθος πολιτική που ακολουθεί συνολικά η κυβέρνηση, αλλά δεν ταυτιζόμαστε και με τους “ιππότες της σωτηρίας” που έκαναν τα ίδια», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος. Καταλόγισε σκοπιμότητα στη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «ενώ διαφωνούσε με τον πτωχευτικό κώδικα και είχε την δυνατότητα να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, δεν το έκανε».

Στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, καταψηφίζουμε την πολιτική της κυβέρνησης που αποτελεί συνέχεια των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων, τόνισε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος. Όπως είπε, η στόχευση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλαπλές στοχεύσεις: να συσκοτίσει την αιτία των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα όπως είναι η υπερχρέωσή τους, να συγκαλύψει τη σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε στρατηγικές επιλογές και να χειραγωγήσει και εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα αναφερόμενη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την «δεύτερη ευκαιρία» ανέφερε πως θα ήταν καλύτερα να είχε τον τίτλο «χαριστική βολή στους οφειλέτες» και «εάν υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία, αυτή είναι για τις τράπεζες». Τόνισε όμως, ότι «πρόσφορα για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν πολλά από τα νομοσχέδια που έχει καταθέσει» όπως άλλωστε «και πέρα από τη νομοθέτηση θα ήταν εύλογη η δυσπιστία για την εφαρμοζόμενη κυβερνητική επιλογή με πάρα πολλές αφορμές».

Υψηλοί οι τόνοι της αντιπαράθεσης και την πρώτη ημέρα της συζήτησης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος