Μarfin: Το Σάββατο η τελετή μνήμης-Πρόσκληση Μητσοτάκη-Οι αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών (video)

Μια ημέρα μετά τη δέκατη τραγική επέτειο από τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Marfin επί της οδού Σταδίου που κόστισε τη ζωή σε τρείς εργαζομένους, ανάμεσα στους οποίους και μια έγκυος, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στους αρχηγούς των κομμάτων να παραστούν από κοινού στα αποκαλυπτήρια ειδικής πλακέτας που θα τοποθετηθεί στο χώρο. Αποδεκτή έγινε η πρόκληση από την Φώφη Γεννηματά, όχι σε κυβερνητικές και διακομματικές φιέστες απαντά το ΚΚΕ.

Η τελετή μνήμης θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 9 Μαίου, στις 12 το μεσημέρι και την είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής χθες λέγοντας ότι «τις επόμενες ημέρες, η Πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Μία ειδική πλακέτα στο κτίριο της φωτιάς και του μίσους θα πολεμά τη λήθη. Θα μας καλεί σε ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση. Και θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της μέρας με δύο λέξεις: Ποτέ πια!».

Την επίσημη πρόσκληση στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων μετέφερε τηλεφωνικά ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Παρούσα η Φώφη Γεννηματά

«Τιμούμε τα θύματα και ζητάμε δικαιοσύνη 10 χρόνια μετά, διότι ακριβώς θα πρέπει να θυμόμαστε πάντοτε τι δημιουργεί το μίσος, ο διχασμός, η ρητορική η οποία διχάζει τους Έλληνες σε πολύ δύσκολες καταστάσεις», «όταν κάποιοι καβαλώντας το κύμα του αντιμνημονίου προχώρησαν σε ενέργειες τις οποίες όλοι θυμόμαστε» ανέφερε ο Παύλος Χρηστίδης, με αφορμή την επέτειο από τον εμπρησμό του κτιρίου Marfin, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο εκπροσώπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής ανακοίνωσε μάλιστα ότι η Φώφη Γεννηματά θα παραστεί το Σάββατο στη τελετή τιμής στη μνήμη των τεσσάρων θυμάτων «διότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να συμβάλλει στην εθνική ενότητα και όχι τον διχασμό».

Το ΚΚΕ καταθέτει ξεχωριστά στεφάνι

«Το ΚΚΕ τιμά τη μνήμη των θυμάτων και θα καταθέσει στεφάνι εκεί όπου θα στηθεί η πλακέτα μνήμης στις 10.30 π.μ., στις 9 Μαΐου 2020. Νωρίτερα στις 10.00 το πρωί θα τιμήσει την 75η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα» υπογραμμίζει η ανακοίνωση του κόμματος.

Εντοπισμό και τιμωρία των φυσικών αυτουργών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

“Τον εντοπισμό και την τιμωρία των φυσικών αυτουργών” για τα θύματα της Marfin ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και υπογραμμίζει πως “δέκα χρόνια μετά την τραγωδία, στο τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται με επιλογή του κ. Μητσοτάκη οι ίδιοι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν τότε την υπόθεση χωρίς να εντοπίσουν και να οδηγήσουν τους ενόχους στη Δικαιοσύνη”.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως “κανείς δεν μπορεί να ξεχνά ότι η Δικαιοσύνη καταδίκασε τρία ανώτατα στελέχη της τράπεζας γιατί κλείδωσαν τους εργαζόμενους αναγκάζοντάς τους να δουλέψουν υπό την απειλή απόλυσης και απεφάνθη πως “ο θάνατος των υπαλλήλων της Marfin θα είχε αποφευχθεί εάν το συγκεκριμένο κατάστημα της οδού Σταδίου δεν είχε τεράστια προβλήματα ασφαλείας”.

“Η ανθρώπινη ζωή και ο πόνος των ανθρώπων που μένουν πίσω δεν μπορούν να υπηρετούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες, ούτε να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και συκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων, τόσο τότε όσο και σήμερα”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει ανακοινώνοντας πως “θα αποτίσει φόρο τιμής με την κατάθεση στεφάνου στο σημείο που θα στηθεί η πλακέτα μνήμης στις 9:30 το πρωί του Σαββάτου”.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος