Προκλητικές δηλώσεις για την Κύπρο από τον Τούρκο αντιπρόεδρο Οκτάι – Τι απαντά η Αθήνα

Ισχυρό μήνυμα αποτροπής στέλνει η Αθήνα σε όσους αμφισβητούν την κυριαρχία της, με αφορμή και τις πρόσφατες αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες, που προκάλεσαν νέες ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας από τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε «απονενοημένο διάβημα» οποιαδήποτε σκέψη άλλης χώρας για επιθετική κίνηση.

Ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ο οποίος αποκάλεσε την Κύπρο τουρκικό έδαφος.

«Μιλάμε για ένα νησί που είναι δικό μας από το 1571. Σήμερα προσπαθούν να μας πουν διαφορετικά πράγματα, για αυτό θα ήθελα να τους το υπενθυμίσω» είπε ο Φ. Οκτάι.

Με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, διπλωματικές πηγές είπαν στην ΕΡΤ ότι η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στο δρόμο της νομιμότητας, τονίζοντας ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

«Αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα και με συνέπεια τις συνεχείς προκλήσεις. Δεν πτοούμαστε από ενέργειες που ξεφεύγουν κάθε λογικής», υπογράμμισαν οι διπλωματικές πηγές.

Στον απόηχο της ανανέωσης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας και λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή της συμμαχίας με τη Γαλλία, η Ελλάδα θωρακίζεται εμπράκτως, τόσο διπλωματικά, όσο και στρατιωτικά, στο ρευστό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου.

«Αν μια χώρα σχεδιάσει το «απονενοημένο διάβημα» να μας επιτεθεί θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι στην Ελλάδα σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα. Άλλες χώρες είναι διατεθειμένες να πληρώσουν για να σταθμεύσουν αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος τους» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Καθημερινή της Κυριακής.

Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής της ως καγκελαρίου στην Τουρκία, η Άνγκελα Μέρκελ υποδεικνύει στην Άγκυρα τον δρόμο της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα.

«Συζητήσαμε και τα θέματα για τις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας. Η κυβέρνηση της Γερμανίας επέμενε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δυο χωρών» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Προκλητική επίθεση στην Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Υπάρχουν 5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, υπάρχουν από το Ιράκ, υπάρχουν 300.000 από το Αφγανιστάν. Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε πίσω τους πρόσφυγες όπως κάνει η Ελλάδα. Δεν μπορούμε να το κάνουμε» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική προκλητικότητα βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του ενδελεχώς για την απειλή πολέμου (casus belli) που η Τουρκία επαναφέρει στο προσκήνιο όλο και συχνότερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει την τροποποίηση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, την οποία χαρακτηρίζει ετεροβαρή.

«Η περιβόητη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» των συμφερόντων των ελληνικών οικονομικών ομίλων προκαλεί τεράστιους κινδύνους για το λαό μας» σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος.

«Η Ελλάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, εκχωρεί ελληνικό έδαφος σε ξένο στράτευμα εις το διηνεκές» σχολίασε η Ελληνική Λύση.

«Ουσιαστικά εκχωρούμε τα πάντα χωρίς κανέναν όρο και τι κάνουμε; Δίνουμε την Αλεξανδρούπολη ως κέντρο των επιχειρήσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον της Ρωσίας» υπογράμμισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον ANT1.

Τέσσερα Ελληνικά F-16 βρίσκονται στην έρημο του Νεγκέβ του Ισραήλ για να λάβουν μέρος στην πολυεθνική άσκηση «Blue Flag».

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος