Το μνημόνιο συνεργασίας για την προγραμματική σύμβαση ανακατασκευής της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου, μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κοιλάδα του Αχελώου παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα .
Πρόκειται για ένα μνημείο μέγιστης πολιτιστικής σημασίας που έστεκε όρθιο 434 χρόνια στον Αχελώο, στα σύνορα Άρτας – Καρδίτσας.
Είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, με 48 μέτρα άνοιγμα και 26 μέτρα ύψος. Χτίστηκε το 1515 από τον τότε επίσκοπος Λαρίσης Βησσαρίωνα τον Β΄.
Ανατινάχθηκε στη διάρκεια του εμφυλίου, ενώ την ανακατασκευή του ζητούσαν επανειλημμένα φορείς και κάτοικοι της κοιλάδας του Αχελώου.
«Σήμερα που η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι στην Ευρώπη, εμείς χτίζουμε γέφυρες υπέρ της συμφιλίωσης», είπε ο κ. Σπίρτζης, επικαλούμενος την παρουσία στο ίδιο τραπέζι των δύο περιφερειαρχών της κεντροδεξιάς Αλέξανδρου Καχριμάνη και Κώστα Αγοραστού.
“Εκτός από την αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας, θα αποκατασταθούν και τα δύο κτήρια που υπήρχαν εκατέρωθεν της γέφυρας αλλά και τα μονοπάτια» πρόσθεσε ο υπουργός Υποδομών–Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.
«Είναι καιρός να προσθέσουμε μνημεία τα οποία υπήρξαν εμβληματικά για τη ζωή των περιοχών για τις οποίες μιλάμε και βεβαίως μπορούν και πρέπει να μπουν σε έναν ευρωπαϊκό χάρτη» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.
https://twitter.com/c_spirtzis/status/1096395294600822784
Μήνυμα συμφιλίωσης έστειλε και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη , η οποία μάλιστα έκανε αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «χτίσαμε το μεγαλύτερο γεφύρι των Βαλκανίων».
Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης ανέφερε ότι η σημερινή εξέλιξη είναι ένα από τα δύο ελπιδοφόρα μηνύματα των τελευταίων ημερών. Το άλλο είναι η ψήφιση της νομοθεσίας στο ΕΚ για τα πνευματικά δικαιώματα που αποτελεί, όπως είπε, απόδειξη ότι η Ευρώπη που για πολλά την κατηγορούμε, τιμά τους δημιουργούς της.
Δηλώσεις στήριξης έστειλαν με μαγνητοσκοπημένα μηνύματα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο πρώην πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς, η επίτροπος Κορίνα Κρέτσου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής της Κοιλάδας του Αχελώου.
«Ηταν ένα άπιαστο όνειρο που σήμερα παίρνει σάρκα και οστά», είπε στην ομιλία του ο Αντώνης Κοσσυβάκης στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας ότι “όλα ξεκίνησαν το 2010 από την Διανομαρχιακή Επιτροπή Άρτας-Καρδίτσας που έβαλε τα θεμέλια της προσπάθειας, σημείωσε ότι κάναμε συντονισμένες κινήσεις στην Ευρώπη για να προωθήσουμε το θέμα ως πολιτιστική κληρονομιά και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Σπίρτζη για τη συμβολή του, λέγοντας οτι «είναι ο νέος κτήτορας του γεφυριού».
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Τάκης Σαράντης.
Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος