Προειδοποιήσεις πριν από τη «φιέστα» Ερντογάν στα Βαρώσια (video)

«Εκτός συζήτησης η λύση δύο κρατών» για το Κυπριακό, διαμηνύει η Κομισιόν προς την Άγκυρα, την ώρα που ο ηγέτης του ψευδοκράτους συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις, προετοιμάζοντας έτσι το κλίμα υποδοχής του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια.

Παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα υπέρ της νομιμότητας στο Κυπριακό πληθαίνουν και από τις δύο όχθες του Ατλαντικού, η Άγκυρα και οι κατοχικές αρχές εμμένουν στο γνωστό μοτίβο των προκλήσεων. O Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αντιτιθέμενος στη σαφή στάση της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε για δύο κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο.

«Ως πρόεδρος της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» και ως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, ένα έχω να πω στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Κύπρο ήδη υπάρχουν δύο κράτη» είπε χαρακτηριστικά.

Διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Οι δικές σας έγνοιες είναι και δικές μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η δική σας δύναμη είναι και δύναμη της ευρωπαϊκής οικογένειας» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, εκφράζοντας στον Νίκο Αναστασιάδη, την πλήρη αλληλεγγύη της ευρωπαϊκής οικογένειας προς την Κύπρο για τη δοκιμασία που περνάει λόγω των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς σε ορεινές περιοχές της Λεμεσού και της Λάρνακας.

Προειδοποιήσεις πριν από τη «φιέστα» Ερντογάν στα Βαρώσια (video)

Τη σκυτάλη καταδίκης των τουρκικών αιτιάσεων πήρε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ενεργά τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των Βαρωσίων και είμαστε πολύ ξεκάθαροι. Η λύση των δύο κρατών είναι καταδικασμένη» υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ.

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας όπως γνωρίζετε αξιολογείται και όποια κίνηση προφανώς θα έχει και αντίκτυπο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις ευρωτουρκικές» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε σύντομη συνομιλία που είχαν στο περιθώριο της διάσκεψης για την Ουκρανία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η αποκλιμάκωση πρέπει να διατηρηθεί. Την ίδια ώρα όμως ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ καλεί την Ευρώπη να… κοιτάει τη δουλειά της.

«Σε αυτούς που ανησυχούν ένα έχουμε να πούμε. Κοιτάξτε τη δουλειά σας. Αυτό το θέμα δεν είναι κάτι που σας αφορά. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ανησυχεί», σημείωσε ο Ομ. Τσελίκ.

Κι ενώ μετά τον Μ. Τσαβούσογλου είναι η σειρά του αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι να αναλάβει το ρόλο του επιβλέποντος στα έργα της «φιέστας» που ετοιμάζει ο Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια, η αμερικανίδα πρέσβις στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ δείχνει τον δρόμο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύεται να υποστηρίξει μια κυπριακή πρωτοβουλία υπό τα Ηνωμένα Έθνη για την επανένωση της Κύπρου ως διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας» υπογράμμισε η κα. Γκάρμπερ.

«Αν η Τουρκία προχωρήσει με τέτοιες πράξεις- και επαναλαμβάνω ειδικότερα σε σχέση με τα Βαρώσια – αυτό θα είναι η ταφόπλακα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Διπλωματικές πηγές απάντησαν στην ανυπόστατη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η Ελλάδα υποθάλπει τρομοκράτες:

«Τα Αμερικανικά Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών ανακοίνωσαν προ ημερών, την επιβολή κυρώσεων σε τρία άτομα και μια εταιρεία με έδρα την Τουρκία, οι οποίοι συντόνιζαν οικονομική και άλλη βοήθεια προς το Ισλαμικό κράτος. Είναι η πέμπτη φορά που επιβάλλονται κυρώσεις σε άτομα που υποστηρίζουν τους τζιχαντιστές με έδρα την Τουρκία».

Επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρωθυπουργό να τονίζει στον Σι Τζι Πινγκ την ανάγκη έμπρακτου σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, τόσο έναντι της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος