Προανακριτική: “Παράνομη” χαρακτήρισε την Επιτροπή ο Δ. Τζανακόπουλος (video)

Στην προανακριτική της Βουλής για την υπόθεση Novartis καταθέτει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Στην αρχή της κατάθεσής του χαρακτήρισε “παράνομη” την Επιτροπή, δήλωσε ότι λειτουργεί αντικοινοβουλευτικά και όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η παρουσία του δεν νομιμοποιεί αυτές τις διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε επίσης ότι η επιτροπή συκοφαντεί δικαστικούς λειτουργούς για να καλύψει το σκάνδαλο Novartis.

Ο Δ. Τζανακόπουλος δεν κάθησε εκεί που συνήθως κάθονται οι μάρτυρες για εξέταση, αλλά στην πλευρά που κάθονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν του έκαναν ερωτήσεις, γιατί όπως είπαν είναι μέλος της επιτροπής και όχι μάρτυρας.

Αμέσως μετά στις ερωτήσεις από την πλειοψηφία, ενδιαφέρον προκάλεσε η απάντηση που έδωσε ο Δ. Τζανακόπουλος για την επίσκεψη του στον Άρειο Πάγο στις 5 Φεβρουαρίου του 2018. Όπως είπε, πήγε στον Άρειο Πάγο με εντολή του τότε πρωθυπουργού Α. Τσίπρα για να μάθει αν υπάρχει φάκελος που θα διαβιβαστεί στον υπουργό Δικαιοσύνης. “Αυτό ήταν μόνο για ενημέρωση της κυβέρνησης. Η συνάντηση κράτησε 5 λεπτά και η ενημέρωση ήταν διαδικαστική”, σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Πηγές από την πλειοψηφία αναφέρουν ότι από μόνη της αυτή η επίσκεψη στον Άρειο Πάγο δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

«Γιατί έπρεπε να ενημερωθείτε εσείς;», ρώτησε τον κ. Τζανακόπουλο, ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης. «Το άρθρο 86 δεν αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται να έχει ενημέρωση», φέρεται να απάντησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και προσέθεσε: «την ύπαρξη του φακέλου μάθαμε. Τίποτε άλλο».

«Γιατί δεν μπορούσε να γίνει τηλεφωνικώς η ενημέρωση της κυβέρνησης;», ρωτήθηκε ο κ. Τζανακόπουλος. «Δεν μιλώ στο τηλέφωνο με ανώτατους δικαστικούς», απάντησε και επέμεινε: «δεν ενημερώθηκα για μια ανοιχτή υπόθεση αλλά για την ύπαρξη ή μη φάκελου».

Δεν έλειψαν και οι αψιμαχίες: Ο κ.Τζανακόπουλος όταν ρωτήθηκε από τον Βασίλη Κεγκέρογλου είπε ότι είναι μακρύ χέρι του Σαμαρά.με τον βουλευτή του Κιν.Αλλαγής να του ανταπαντά «Εσείς έχετε κάνει αιμομιξία με τους ΑΝΕΛ».

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της προανακριτικής Γιάννης Μπούγας κατέθεσε στην Βουλή το αίτημα για Διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημ.Παπαγγελόπουλο, ενώ ζητήθηκε δίμηνη παράταση των εργασιών της επιτροπής.

Λίγο μετά την εξέτασή του από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε τη διαδικασία.

«Μετά και τη σημερινή διαδικασία κατάθεσης στην προανακριτική επιτροπή-παρωδία, αποδείχθηκε, πέραν πάσης αμφισβήτησης, ότι η εξαίρεση, τόσο η δική μου όσο και του Παύλου Πολάκη, ήταν μια επιλογή πολιτικής σκοπιμότητας που, εκτός των άλλων, παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα και τους στοιχειώδεις κοινοβουλευτικούς, δημοκρατικούς κανόνες».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Δ. Μποτώνης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ