Κατατέθηκε το αίτημα προανακριτικής επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ για κακουργηματικές πράξεις στην υπόθεση των Τεμπών του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και άλλων εμπλεκομένων προσώπων. Χωριστές προτάσεις για σύσταση προανακριτικής που αφορά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ετοιμάζουν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σε πεδίο νέας πολιτικής σύγκρουσης μετατρέπεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής περί προανακριτικής για τα Τέμπη. Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτείνεται στις δύο κοινοβουλευτικές περιόδους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Έχει ως απαρχή το 2016 και αφορά συνολικά 8 πρόσωπα. Πρόκειται για τους Κώστα Καραμανλή, πρώην υπουργό μεταφορών και τους υφυπουργούς Γιάννη Κεφαλογιάννη, Γιώργο Καραγιάννη και Μιχάλη Παπαδόπουλο, καθώς και τους Χρήστο Σπίρτζη, πρώην υπουργό μεταφορών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τους υφυπουργούς Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Νίκο Μαυραγάννη και Θάνο Μωραϊτη.
Ατεκμηρίωτη και νομικά αβάσιμη χαρακτηρίζουν στη Νέα Δημοκρατία την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη.
Αποδομώντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, πηγές της ΝΔ απαντούν γιατί δεν έχει νομική βάση το κατηγορητήριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως σημειώνουν:
- Η εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ είναι μόνο διοικητική.
- Τα υπηρεσιακά στελέχη διώκονται διότι δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες προς τον υπουργό για λήψη πρόσθετων μέτρων.
- Το κατηγορητήριο κατά διευθυντών δεν μπορεί να μεταφερθεί στον Υπουργό αφού εκείνοι δεν είχαν προβεί στις απαιτούμενες εισηγήσεις.
- Η πολιτική ευθύνη για συστημικά προβλήματα δεν ταυτίζεται με ποινικές ευθύνες.
- Το διαβιβαστικό της δικαιοσύνης αφορά ρητώς μόνο τους υπουργούς και όχι τους υφυπουργούς.
Με την πρότασή του το ΠΑΣΟΚ ζητά τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών σχετικά με το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, ενώ παραπέμπει στη Βουλή και το Δικαστικό Συμβούλιο για να αποφανθούν σχετικά με την παραγραφή των αδικημάτων για τα μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγές της ΝΔ καταλογίζουν δημιουργία εντυπώσεων στο ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στον κ. Σπίρτζη.
Η κατάθεση της πρότασης για προανακριτική μεταφέρει τους πολιτικούς διαξιφισμούς στο σκηνικό του Κοινοβουλίου.
Η διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή
Μετά την κατάθεση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, την σκυτάλη παίρνει η Βουλή. Σύμφωνα με τον Κανονισμό θα υπάρξουν εφτά ημέρες καθώς μπορεί να κατατεθεί πρόταση από βουλευτές για παραπομπή του θέματος σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί για την βασιμότητα των κατηγοριών.
Μετά την παρέλευση των εφτά ημερών και μέσα σε 15 ημέρες θα πρέπει να γίνει η συνεδρίασή της Ολομέλειας και να αποφανθεί επί της πρότασης. Για να συσταθεί η προανακριτική επιτροπή θα πρέπει να υπερψηφιστεί από 151 Βουλευτές, δηλαδή από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των Βουλευτών. Η ψηφοφορία θα είναι μυστική με κάλπες ανάλογα με τον αριθμό των ερευνώμενων πρώην υπουργών. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έχουν δικαίωμα να πάρουν το λόγο όλα τα ερευνώμενα πρόσωπα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος