Σκρέκας για Power Pass: Στόχος να καταβληθούν τα χρήματα σε μια δόση

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους για το Power Pass, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στη εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ.

Όπως τόνισε ότι η επιστροφή των χρημάτων θα γίνει σταδιακά αλλά ο στόχος είναι να πιστωθεί όλο το ποσό μαζί στον κάθε δικαιούχο.

Η αποκλιμάκωση στους λογαριασμούς ρεύματος θα ενταθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα που καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής και αυξάνονται οι επιδοτήσεις στο σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης του νοικοκυριού, εξήγησε ο κ. Σκρέκας.

Παράλληλα ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι αν αυξηθούν κι άλλο οι τιμές στην ενέργεια λόγω της διακοπής για εργασίες συντήρησης στον Nord Stream 1 και εν τέλει «κλείσει» η στρόφιγγα, θα αυξηθεί και η επιδότηση από το κράτος.

Ο κ. Σκρέκας παρέθεσε και τις τέσσερις παρεμβάσεις για να μειωθεί το ρίσκο να «ξεμείνει» η χώρα μας από φυσικό αέριο:

  • Αυξάνεται λειτουργία λιγνιτικών εργοστασίων
  • Λειτουργία 5 εργοστασίων αερίου με ντίζελ εφόσον χρειαστεί
  • Αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία
  • Διπλασιασμός της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας

«Με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθούμε ακόμα και στην έκτακτη ανάγκη ενώ μειώνουμε συνέχεια την εξάρτηση μας από το ρωσικό αέριο. Η Ελλάδα σύμφωνα με ανάλυση της Κομισιόν αντιμετωπίζει το μικρότερο ρίσκο για την επάρκεια», τόνισε ο υπουργός.

Όσον αφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας δήλωσε ότι ΡΑΕ θα ολοκληρώσει τους λεπτομερειακούς ελέγχους και πολύ σύντομα θα δοθούν τα νούμερα.

Οι διασταυρώσεις των στοιχείων θα συνεχιστούν και μετά την πίστωση των ποσών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, τότε το ποσό είναι απαιτητό και μάλιστα σε ύψος διπλάσιο από εκείνο της ενίσχυσης.

Για παράδειγμα αν κάποιος λάβει ενίσχυση 300 ευρώ και έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία τότε θα κληθεί να πληρώσει 600 ευρώ.

Πού και πώς γίνεται η αίτηση

Η αίτηση υποβάλλεται στο vouchers.gov.gr.

H λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή. Αναλυτικά:

1. Εισέρχεστε στην πλατφόρμα με τους κωδικούς σας στο Taxisnet και επιβεβαιώνετε ότι τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, έτος γέννησης) που εμφανίζονται είναι σωστά.

2. Επιλέγετε αν επιθυμείτε να υποβάλετε αίτηση για εσάς ή για προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς σας.

3. Στην οθόνη εμφανίζονται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας ανά μήνα (διεύθυνση και αριθμός παροχής). Τα στοιχεία αυτά μπορείτε:

– είτε να τα επιβεβαιώσετε,

– είτε να τα τροποποιήσετε μέσω της πλατφόρμας «Δήλωση Κύριας Κατοικίας για Power Pass» η οποία έχει υλοποιηθεί από την ΑΑΔΕ. (περισσότερες λεπτομέρειες στη σχετική ερώτηση).

4. Στην ίδια σελίδα εμφανίζονται και τα πεδία ώστε να συμπληρώσετε το e-mail σας, το IBAN και το όνομα του τραπεζικού ιδρύματος όπου τηρείται ο τραπεζικός σας λογαριασμός.

5. Πατώντας «Υποβολή», ολοκληρώνετε τη διαδικασία κατάθεσης της αίτησης.

Ποιος μπορεί να κάνει την αίτηση για το Power Pass;

Η αίτηση για το Power Pass μπορεί να υποβληθεί από κάθε πρόσωπο που δηλώνει ότι ένας αριθμός παροχής αντιστοιχεί στην κύρια κατοικία του. Έτσι, όλη η διαδικασία μπορεί να γίνει από έναν/μία εκ των συζύγων, χωρίς να χρειάζεται κοινή ή διπλή αίτηση και από τα δύο πρόσωπα. Για δηλώσεις που αφορούν στην πρώτη κατοικία εξαρτώμενων μελών (περισσότερες λεπτομέρειες στη σχετική ερώτηση), η διαδικασία πρέπει να γίνει από το πρόσωπο που αναφέρεται ως κηδεμόνας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος