Ποτάμι: Συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου-Θεοδωράκης: Δεν θα λέμε σε όλα όχι (video)

Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού με τη συμμετοχή της Κ.Ο. και ευρωβουλευτών και κυρίαρχο θέμα την επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.  Στελέχη του κόμματος χαρακτήρισαν σε θετική κατεύθυνση τη ρηματική διακοίνωση που έλαβε η Αθήνα σπό την κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Δεν θα λέμε σε όλα όχι, δεν θα γίνουμε στείρα αντιπολίτευση με κραυγές, δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης προσερχόμενος στην κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και βουλευτών του Ποταμιού με τη συμμετοχή και των ευρωβουλευτών Μιλτιάδη Κύρκου και Γιώργου Γραμματικάκη, όπου εξετάζονται όλα τα δεδομένα ώστε να καθοριστεί η στάση του κόμματος στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι «πήγαμε πολύ καλά στη Βουλή, παρά το τραύμα που προσπάθησε να μας επιφέρει μια ξαφνική αλλαγή της τελευταίας στιγμής, της μιας ψήφου. Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν και κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο. Δεν θα λέμε σε όλα όχι, δεν θα γίνουμε στείρα αντιπολίτευση με κραυγές. Θα προσπαθήσουμε ακόμη και σ΄αυτήν την καταχνιά να βρίσκουμε κάτι που θα βοηθάει τη χώρα και την πατρίδα. Όχι κατ’ ανάγκη το κόμμα κι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα».

Στην κοινή συνεδρίαση, οι τρέχουσες απόψεις είναι τρεις: Οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς προκρίνουν την ψήφιση της συμφωνίας, οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός την καταψήφισή της λόγω «της πολιτικής εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ο συνεργαζόμενος Σπύρος Λυκούδης, επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς, θεωρεί μεν θετική τη συμφωνία, θα καθορίσει δε τη στάση του λαμβάνοντας υπόψιν το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται.

Πριν από τη συνεδρίαση ο κ. Θεοδωράκης είχε σύσκεψη με του κ. Ψαριανό, Αμυρά και Μαυρωτά.

Μετά τον Σταύρο Θεοδωράκη που διαμήνυσε χθες ότι ψήφος εμπιστοσύνης και θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν συνδέονται απαραίτητα και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Μαυρωτάς συνοψίζει: “Στηρίζουμε τη Συμφωνία, αποδοκιμάζουμε τις κυβερνητικές πρακτικές.”

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιώργος Αμυράς, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας, ο καθένας θα βρίσκεται αντιμέτωπος με τη συνείδηση του.

Κύρκος στην ΕΡΤ: Πρέπει να δοθεί λύση

«Το Ποτάμι δε μπορεί να φορτωθεί οτιδήποτε κάνει η κυβέρνηση τους επόμενους οκτώ μήνες», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος και πρόσθεσε ότι ο κ. Αμυράς και ο κ. Ψαριανός δεν πρέπει να διαγραφούν, γιατί ουδέποτε το κόμμα έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Δεν συμφωνούμε με την άποψη πως όταν είσαι αντιπολίτευση δεν ψηφίζεις οτιδήποτε προτείνει η κυβέρνηση», είπε ο κ. Κύρκος και κατέληξε: «Ο κ. Μητσοτάκης θέλει εκλογές από το 2016. Θα έπρεπε να ακυρώσουμε την κοινοβουλευτική μας παρουσία από το 2016, επειδή η ΝΔ θέλει εκλογές;», ανέφερε νωρίτερα.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τους δυο βουλευτές του Ποταμιού, τον Γιώργο Αμυρά και τον Γρηγόρη Ψαριανό, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κύρκος ανέφερε, ότι και οι δυο έχουν δηλώσει, εδώ και πολλούς μήνες, ότι δεν στηρίζουν τη συμφωνία σε αντίθεση με την πλειοψηφία και του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που εκφράστηκε καθαρά και πολλές φορές από το Σταύρο Θεοδωράκη. Σε κάποια θέματα τα κόμματα δεν τηρούν κομματική πειθαρχία. Στο θέμα της ιθαγένειας, η ΝΔ έγινε τρία κομμάτια, χωρίς να διερωτηθεί κάποιος, τι συμβαίνει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού.

Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Γιώργος Γραμματικάκης

Για τη στάση που θα κρατήσει τελικά Το Ποτάμι σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης τόνισε ότι το κόμμα του πήρε καθαρή θέση υπέρ της συμφωνίας στο συνέδριο και τάχθηκε «κατά μίας επιπλέον γραμμής» σε ένα περιβάλλον γενικής σύγχυσης. Νωρίτερα, απηύθυνε έκκληση για «νηφαλιότητα», τονίζοντας ότι «κανένας δεν έχει το μονοπώλιο του πατριωτισμού». Ο γνωστός πανεπιστημιακός σε νέα δήλωση από το Στρασβούργο, υπογραμμίζει τους κινδύνους εξαιτίας «του τρόπου που αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο θέμα από τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις και από την κοινωνία.

Παράλληλα, απορρίπτει το ενδεχόμενο συνεργασίας του Ποταμιού με τη Νέα Δημοκρατία εξηγώντας ότι αυτό το ερώτημα έχει απαντηθεί στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος.

Σπύρος Λυκούδης: Δεν θα πω όχι

«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική και εγώ δεν θα την καταψηφίσω» δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος εξήγησε ότι «θα λειτουργήσει με βάση τη συνείδησή του».

Γρ. Ψαριανός: Θα γίνω εγώ ρεπατζής του Ζουράρη;

«Έχουμε μία κυβέρνηση που έχει 151 βουλευτές. Ας ψηφίσουν αυτοί την Συμφωνία των Πρεσπών. Τι τους θέλουν τους άλλους; Εάν κάποιοι από την πλειοψηφία δεν θέλουν να ψηφίσουν μια κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης, ας αποχωρήσουν κι ας πέσει η κυβέρνηση», είπε ο Γρηγόρης Ψαριανός στους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΘΕΜΑ 104,6 fm, Παραπολιτικά 90,1 fm και ΣΚΑΙ 100,3 fm όπου του ζητήθηκαν δηλώσεις για το επίμαχο θέμα της επικείμενης ψηφοφορίας στη Βουλή.

Ο βουλευτής της Β’ Αθηνών, ξεκαθαρίζοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Γιώργος Αμυράς έχουν από καιρό δηλώσει πως δεν θα ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών, αναφερόμενος στην στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι, είπε μεταξύ άλλων:«Ήλπιζα να έχουμε μια κοινή στάση στο Ποτάμι, αλλά φαίνεται πως δεν θα τα καταφέρουμε.

Βεβαίως, εάν το Ποτάμι από δω και πέρα αποφασίσει να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων με την κυβέρνηση περιτριμμάτων, εάν δηλαδή αποφασίσει να είναι αντιπολίτευση αλά καρτ, εγώ δεν θα έχω θέση σ’ αυτό το κόμμα. Θα γίνω εγώ ρεπατζής του Ζουράρη; Θα κάνει ο Σταύρος τα ρεπό του Καμένου; Η ψήφος κατά συνείδηση είναι άλλο ζήτημα.

Δανέλλης: Δεν θα μπορούσα να είμαι το μοιραίο πρόσωπο (audio)

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Σχετική είδηση:Σκεπτικισμός στο Ποτάμι-Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος