Πώς λειτουργεί και τι περιλαμβάνει η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας – Τι είπαν οι Κ. Χατζηδάκης και Κ. Πιερρακάκης (video)

Array

Τη νέα ψηφιακή κάρτα αναπηρίας θα μπορέσουν να αποκτήσουν χιλιάδες δικαιούχοι. Η κάρτα έχει ήδη ενταχθεί στο wallet, και έρχεται να διευκολύνει τους κατόχους της, διότι η αναπηρία θα πιστοποιείται ψηφιακά, κι έτσι θα διευκολύνονται τα άτομα στις συναλλαγές τους σε δημόσιες υπηρεσίες, Τράπεζες και μέσα μαζικής μεταφοράς.

«H λογική της κάρτας αναπηρίας είναι ότι θα μπορείς να αποδεικνύεις ότι είσαι ανάπηρος και μέσα θα είναι ενσωματωμένα σταδιακά όλα τα επιμέρους ωφελήματα» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κώστας Χατζηδάκης.

Ξεχωριστό προφίλ για κάθε χρήστη

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας θα διαφοροποιείται ανάλογα με το προφίλ του κάθε χρήστη. Αίτημα για χορήγηση της ψηφιακής κάρτας αναπηρίας μπορούν να υποβάλλουν στο karta.epan.gov.gr άτομα με τουλάχιστον 50% αναπηρία που έχουν καταχωρηθεί στο Ψηφιακό Μητρώο (Ατόμων με Αναπηρία). Έτσι, διευκολύνεται η καθημερινότητα 500.000 ατόμων με αναπηρία καθώς πλέον στις καθημερινές τους συναλλαγές θα αρκεί η επίδειξη της κάρτας προκειμένου να έχουν παροχές που αντιστοιχούν στο ποσοστο αναπηρίας τους.

Πώς λειτουργεί και τι περιλαμβάνει η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας – Τι είπαν οι Κ. Χατζηδάκης και Κ. Πιερρακάκης (video)
Oι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, Επικράτειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και η υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την παρουσίαση της ψηφιακής Κάρτας, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Η νέα ψηφιακή κάρτα αναπηρίας ισχύει για όλες τις υπηρεσίες και πιστοποιεί με ψηφιακό τρόπο την αναπηρική ιδιότητα βάζοντας τέλος στην υποχρέωση επίδειξης διαφορετικών κάθε φορά εγγράφων και πιστοποιητικών. Ο κάτοχος θα μπορεί να την έχει και στο κινητό του μέσω του Gov.gr Wallet όπου ήδη έχουν ενταχθεί δίπλωμα οδήγησης και αστυνομική ταυτότητα.

Η κάρτα δεν θα αναγράφει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ωστόσο το χρώμα της θα είναι διαφορετικό για κάθε ένα από τα τρία κλιμάκια αναπηρίας (50%-66%, 67%-79% και σε 80% και άνω) όπου κατατάσσεται ο πολίτης ο οποίος δικαιούται και τις αντίστοιχες παροχές.

Όπως τόνισε η Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, «ήδη έχουν εκδοθεί 3.500 χιλιάδες καρτες αναπηρίας. Στόχος είναι να φτάσουν τις 500.000 όσοι είναι και οι ανάπηροι στην χώρα μας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, αυτό είναι το τρίτο ταυτοποιητικό έγγραφο που εντάσσεται στην εφαρμογή Wallet, με στόχο να ενταχθούν εκεί όλα τα ταυτοποιητικά έγγραφα.

Η κάρτα αναπηρίας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας, στο οποίο καταγράφονται τα άτομα με αναπηρία που είναι δικαιούχοι παροχών.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου | ΕΡΤ

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος