Πολυτεχνείο: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης-Δρακόντεια μέτρα-Τι έγινε και το 1944 (video)

Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, κορυφώνονται το Σάββατο οι εκδηλώσεις για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας προσέρχονται από το πρωί της Παρασκευής στο Πολυτεχνείο για να αποτίσουν φόρο τιμής, με αφορμή την 45η επέτειο από την εξέγερση του ’73. Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το ίδρυμα και σε ολόκληρη την περιοχή. Το πρωί επικράτησε ένταση όταν ομάδα συγκεντρωμένων προπηλάκισε την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Θοδωρή Δρίτσα, υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και από την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Πάνο Σκουρλέτη. Αφού εμποδίστηκε να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου η αντιπροσωπεία κατέθεσε τελικά στεφάνι στον περίβολο.

«Είναι αυτονόητο ότι το Πολυτεχνείο δεν μπορεί να έχει κλειστές πόρτες σε όσους θέλουν να το τιμήσουν. Κλειστές πόρτες δείχνουν κλειστά αυτιά και κλειστούς ορίζοντες», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος από το βήμα της Ολομέλειας στον προπηλακισμό στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν το πρωί στο Πολυτεχνείο για να καταθέσουν στεφάνι.

Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν μεταξύ άλλων οι Κώστας Γαβρόγλου, Παναγιώτης Ρήγας, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Τόσκας και Αννέτα Καββαδία.

Στο χώρο του Πολυτεχνείου έφτασαν μέλη της ΚΝΕ για περιφρούρηση πριν καταθέσει στεφάνι ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Τα θέματα αυτά είναι σοβαρά» και πρέπει να αντιμετωπίζονται με δημοκρατικές διαδικασίες», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, με αφορμή την ένταση που επικράτησε στο χώρο του Πολυτεχνείου. Εξάλλου, ο υπουγός Παιδείας, επεσήμανε:”Πρέπει να αναλογιζόμαστε όλοι την ευθύνη που έχουμε ακόμη και για τις μικρότερες εκπτώσεις σε θέματα δημοκρατίας”.

Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε: “Βαδίζουμε στο δρόμο του Πολυτεχνείου ενάντια σε κάθε είδους φασισμό και ρατσισμό”, ενώ τόνισε ότι “η κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα πριν από 45 χρόνια αγώνα, έχει διαχρονικά μηνύματα, πολλοί περισσότερο όταν στην εποχή μας εμφανίζονται νοσταλγοί της δικτατορίας κι έχουν το θράσος ακόμα και μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο να μιλάνε με κολακευτικά λόγια για τον δικτάτορα Παπαδόπουλο”.

Ο Θοδωρής Δρίτσας, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Βουλή των Ελλήνων, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, κατέθεσε το στεφάνι της στον περίβολο του Πολυτεχνείου. Οι αγώνες για τη Δημοκρατία, οι αγώνες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ένωσαν δυνάμεις πολύ διαφορετικές σε ένα στόχο που έφερε αποτέλεσμα. Οι καιροί επιτάσσουν και στις σημερινές συνθήκες, στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, ο λαός και ο τόπος μας, το μήνυμα του Πολυτεχνείου να είναι μήνυμα αγωνιστικής προωθητικής διεκδίκησης και όχι διχασμού».

Πρ. Παυλόπουλος: Μήνυμα για το Πολυτεχνείο με αναφορές στον επικίνδυνο λαϊκισμό

Για “τα επικίνδυνα μορφώματα λαϊκισμού που απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ειδεχθείς εχθροί της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, κάνει λόγο στο μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Η Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι πρωτίστως Επέτειος μνήμης των Αγωνιστών και, ιδίως, εκείνων που έπεσαν υπέρ της Δημοκρατίας. Είναι όμως και εμβληματική ημέρα περίσκεψης ως προς την διαχρονική αξία της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας καθώς και ως προς την ανάγκη της καθημερινής και άνευ όρων υπεράσπισής τους», αναφέρει ο κ. Παυλόπουλος.

«Η εξέγερση του Νοέμβρη δεν έχει ιδιοκτήτες»

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει: «Σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του παρεμποδίστηκε από το να καταθέσει στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου από αυτόκλητους ιδιοκτήτες του εορτασμού. Παρεμποδίστηκαν στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα και αγωνιστές της Αριστεράς από μια ακραία μειοψηφία που προσπάθησε να καπηλευτεί τον εορτασμό. Η εξέγερση του Νοέμβρη δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στον ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία, εμπνέει και ζει στους αγώνες του σήμερα ενάντια στον φασισμό, στους αγώνες για τη διαρκή διεύρυνση της δημοκρατίας».

Σε άλλη ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι “Σαρανταπέντε χρόνια μετά, θυμόμαστε και τιμούμε την εξέγερση του Νοέμβρη, ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα. Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, γιατί το παράδειγμα του ξεσηκωμού εκείνου είναι ζωντανό ακόμα και σήμερα, και θα παραμένει για πάντα ζωντανό. Ο αγώνας για την Ελευθερία, για την ενδυνάμωση της Δημοκρατίας, για την προάσπιση των κοινωνικών, πολιτικών, εργασιακών δικαιωμάτων δεν σταματά ποτέ”.

“Ο καλύτερος φόρος τιμής για την υπεράσπιση των αγώνων των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου, των νεκρών, των εξόριστων, των φυλακισμένων και βασανισμένων, είναι να πιάσουμε το νήμα και να αγωνιστούμε για μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους, για Ελευθερία, Δημοκρατία, κοινωνική Δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά στις επετειακές εκδηλώσεις και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη”, καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

“Το Πολυτεχνείο συμβολίζει τον αγώνα για ελευθερία. Όσοι τραμπουκίζουν κι εμποδίζουν εκπροσώπους πολιτικών οργανώσεων να καταθέσουν στεφάνια στο όνομα της υπεράσπισης κάποιων δικών τους ιδεών, αρνούνται το ίδιο το νόημα της εξέγερσης”, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΟΤΑΜΙ.

«Οι αγώνες για τη δημοκρατία δεν πρέπει ποτέ να γίνουν ένα ιστορικό παρελθόν» δήλωσε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης για την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. «Η επέτειος του Πολυτεχνείου θυμίζει σε όλους μας πως η Δημοκρατία δεν ήταν και δεν είναι πάντα δεδομένη» ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης.

«Η επέτειος του ξεσηκωμού των νέων στο Πολυτεχνείο είναι μια ευκαιρία να σκεφθούμε όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες το τι λάθη κάναμε και φθάσαμε στην πτώχευση, στη κρίση, στην ουσιαστική απώλεια ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας» σημειώνει στο μήνυμά του, για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Επίσης, η Ένωση Κεντρώων καταδικάζει την επίθεση που δέχτηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Στο μεταξύ, επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, με θέμα την κατάσταση γενικευμένης ανομίας που κυριαρχεί στα Πανεπιστήμια, κατέθεσε χθες στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατάληψη στο κτίριο Αβέρωφ

Η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973, με ανακοίνωσή της, καταδίκασε την κατάληψη στο κτίριο Αβέρωφ και κάλεσε τους αντιεξουσιαστές να αποχωρήσουν από το κτίριο.“Ο φυσικός χώρος εορτασμού του Πολυτεχνείου είναι ο ιστορικός χώρος του ΕΜΠ, στον οποίο έλαβαν χώρα τα γεγονότα του ’73, και γίνεται με μαζική λαϊκή συμμετοχή στην τριήμερη διάρκειά του”, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

“Η Επιτροπή Εορτασμού θεωρεί βασική προϋπόθεση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού και της νεολαίας στους χώρους του ΕΜΠ. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι οι ενέργειες και πρακτικές που λαμβάνουν χώρα στο κτίριο Αβέρωφ είναι καταδικαστέες και ζητά την άμεση αποχώρηση των ομάδων που παραμένουν στο κτίριο και προβαίνουν σε αυτές”.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος, ισχύουν από χθες έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες και το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, κατά την ημέρα της πορείας, οπότε θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Επίσης, τροποποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στα δρομολόγια και στις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ), σύμφωνα με απόφασης που ήραν οι «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.».

Τα μέτρα ασφαλείας
Οι τριήμερες εκδηλώσεις, κορυφώνονται αύριο με την καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Επί ποδός 5.000 αστυνομικοί, ενώ σε ισχύ τέθηκαν τα μέτρα της Τροχαίας γύρω από το Πολυτεχνείο. Στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνονται αύριο 3 πορείες, οι δύο στις 5 το απόγευμα και η τρίτη στις 6 στην Καμάρα. Από αύριο στις 2 θα αποκλειστεί όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παρουσία πολύ μεγάλης αστυνομικής δύναμης σε όλο το κέντρο.

Παράλληλα, πάνω από το κέντρο της Αθήνας θα πετούν συνεχώς μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), καθώς και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ.

Το άγνωστο Πολυτεχνείο του 1944

Λίγοι γνωρίζουν ότι η αιματηρή εξέγερση στο Πολυτεχνείο το 1973 δεν ήταν η μοναδική. Το Δεκέμβριο του 44, λίγο μετά την απελευθέρωση της Αθήνας, μια ομάδα αριστερών φοιτητών καταλαμβάνουν το Πολυτεχνείο με στόχο να επιτεθούν στη Γενική Ασφάλεια που βρισκόταν ακριβώς απέναντι. Βρετανοί κομάντος αναλαμβάνουν δράση και ένα άρμα μάχης ανοίγει πυρ και γκρεμίζει την πύλη. Το θέμα επιμελήθηκε ο Γιάννης Φασουλάς.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος