Πολιτική «θύελλα» για τις παρακολουθήσεις – Την Παρασκευή η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Array

Στην αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή στη Βουλή στρέφεται το ενδιαφέρον στο θέμα των παρακολουθήσεων, με τον τόνο της αντιπαράθεσης να δίνει η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών. Η κυβέρνηση μιλά για πλήγμα στους θεσμούς, σχολιάζοντας τις διαρροές, που έγιναν, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να δημοσιοποιηθεί ο λόγος εθνικής ασφάλειας για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Πολιτική θύελλα για τις παρακολουθήσεις, λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε σκηνικό Ολομέλειας της Βουλής.

Στον απόηχο του εκρηκτικού κλίματος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τον διορισμό του Θεμιστοκλή Δεμίρη στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ, η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τις διαρροές που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Για «κορυφαίο ατόπημα θεσμικής ασέβειας» και «σχέδιο ανωμαλίας» έκανε λόγο ο κ. Οικονόμου λέγοντας ότι: «κάποιοι, που παριστάνουν τους θεματοφύλακες της Δημοκρατίας και της νομιμότητας, δεν χάνουν την ευκαιρία να πλήττουν βάναυσα τους κορυφαίους θεσμούς του Πολιτεύματός μας[…]Η κυβέρνηση, με αίσθημα ευθύνης, είναι αποφασισμένη να αντισταθεί και να ματαιώσει τα σχέδια ανωμαλίας που απεργάζονται διάφοροι[…] Όσες δυνάμεις θεωρούν ότι μπορεί να βγουν κερδισμένες από την αστάθεια σε μία ακόμη ευρωπαϊκή χώρα, ενδεχομένως ανήκουν στην κατεύθυνση αυτή».

Την ευθύνη για τις υποκλοπές την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, είναι η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικριτικό για τον πρωθυπουργό βίντεο, με αναφορές του πριν και μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

«Απειλή για το κράτος δικαίου και τη λειτουργία της Δημοκρατίας είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και το παρακράτος που έχει στήσει για να παρακολουθεί βουλευτές, ευρωβουλευτές και δημοσιογράφους. Το ερώτημα που θα απαντήσει αύριο είναι απλό: Ποιους και γιατί;» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος.

Πολιτική «θύελλα» για τις παρακολουθήσεις – Την Παρασκευή η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Από το βήμα της κοινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ανδρουλάκης εξαπέλυσε επίθεση σε πρωθυπουργό και κυβέρνηση. Παράλληλα, ζήτησε εξεταστική για συγκεκριμένες υποθέσεις.

«Καλώ τον πρωθυπουργό να πει δημόσια στον ελληνικό λαό γιατί ήμουν εθνικός κίνδυνος[…]Είναι πασιφανές, ότι ένας παρακρατικός μηχανισμός κινούμενος από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ήθελε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρία[…]Οι παραιτήσεις αυτών των δύο προσώπων σε διάστημα λίγων ωρών δε μπορούν να κρύψουν τις προσωπικές και αμετάθετες ευθύνες του πρωθυπουργού» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί τις ίδιες τακτικές που είδαμε από την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου σημείωσε.

«Αυτές οι ραγδαίες αποκαλύψεις δεν με φέρνουν πιο κοντά στον κ. Τσίπρα. Ακριβώς το αντίθετο. Αποκαλύπτουν περίτρανα πόσο μοιάζουν οι δικές σας πρακτικές κύριοι της ΝΔ με αυτές του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Υπάρχει ένα άθλιο, πλαίσιο κοινοτικών οδηγιών, νόμων των διακρατικών συμφωνιών που δίνουν τη δυνατότητα σε έναν υπάλληλο, τον διοικητή της ΕΥΠ να λέει ότι “ουδείς εξαιρείται”» ανέφερε μιλώντας στο Μέγκα το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός.

«Πρέπει κάποια στιγμή η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές ΑΔΑΕ να ενημερώσουν τα πολιτικά πρόσωπα αν επισυνδέονται με ιδιώτες κυρίως» τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στο κανάλι ALERT.

Η βεντάλια της πολιτικής σύγκρουσης κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει και με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα του Politico για τις παρακολουθήσεις. Για μερική ανασκευή του χθεσινού δημοσιεύματος έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Χθες – και όλο το προηγούμενο διάστημα – το Politico θόλωσε τη γραμμή ανάμεσα σε δύο διαφορετικές υποθέσεις: τα κακόβουλα λογισμικά και τις νόμιμες παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας. Σήμερα παρουσιάζει καθαρά τη θέση μας ότι η κυβέρνηση αρνείται κάθε εμπλοκή με τα Predator και όλα τα υπόλοιπα τα κακόβουλα λογισμικά» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Επισυνάπτοντας την ανακοίνωση του Politiko με το οποίο η ιστοσελίδα εξέφρασε τη στήριξή του στο άρθρο και την ανταποκρίτριά του, ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σφοδρή κριτική στον κ. Οικονόμου και την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι «παρακολουθήσαμε σήμερα την άθλια, άκρως υποκριτική διάλεξη που πραγματοποίησε ο κ. Οικονόμου για την ελευθερία του Τύπου […] επιχειρώντας απεγνωσμένα την υποστήριξη της κυβέρνησης που έχει διασύρει διεθνώς την Ελλάδα. Προφανές είναι για όποιον διάβασε το σημερινό Playbook του Politico ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ανασκευή».

Η απάντηση των ελληνικών αρχών για το θέμα των παρακολουθήσεων βρίσκεται υπό αξιολόγηση δήλωσε η Κομισιόν. «Η Επιτροπή έστειλε επιστολή στις ελληνικές αρχές, στις 29 Ιουλίου, σε συνέχεια προηγούμενων αναφορών σχετικά με τη χρήση spyware στην Ελλάδα[…]Ακολουθήσαμε την ίδια διαδικασία, όπως και με τα άλλα κράτη-μέλη» δήλωσε ο έκπρόσωπος της Επιτροπής-Αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης-κράτους δικαίου, Κρίστιαν Βιγκάντ.

Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών θα ξεκινήσει στις έντεκα το πρωί της Παρασκευής.

Οι άξονες των θέσεων Μητσοτάκη & Τσίπρα στη συζήτηση στη Βουλή

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη Βουλή με συγκεκριμένους βασικούς άξονες.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη

-Θα μιλήσει για το σήμερα και θα αναφερθεί στην ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης, τηρώντας το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει.

-Θα επισημάνει ότι η κυβέρνηση και οι κρατικές αρχές δεν έχουν καμία σχέση με το Predator.

-Θα αναφερθεί στις διαχρονικές παθογένειες που πρέπει να εξεταστούν και για το μέλλον. Δηλαδή, τι πρέπει να γίνει, προκειμένου να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με αντίστοιχες περιπτώσεις και οι υπηρεσίες να επιτελούν τον εθνικό τους ρόλο τηρώντας τους δημοκρατικούς κανόνες.

Πολιτική «θύελλα» για τις παρακολουθήσεις – Την Παρασκευή η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Την απόλυτη πολιτική ευθύνη για τις υποκλοπές αναμένεται να καταλογίσει ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσθέτοντας οτι με δική του ευθύνη ενορχηστρώθηκε το παρακράτος των παρακολουθήσεων. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να απευθύνει σειρά ερωτημάτων προς τον πρωθυπουργό.

-Ποιος είναι ο «εθνικός λόγος» για τον οποίο παρακολουθούσαν τον Ν. Ανδρουλάκη;

-Ποιοι άλλοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι κ.ά. παρακολουθούνταν ή παρακολουθούνται;

-Χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ή έχει «ενοικιάσει» υπηρεσίες ιδ. εταιρείας που χρησιμοποιεί το Predator;

Αναμένεται επίσης να θέσει αιχμηρά ερωτήματα και για τα μυστικά κονδύλια και τη διάθεση τους, όχι ενδεχομένως για το υπουργείο Εξωτερικών ή το Άμυνας αλλά για υπουργεία όπως το Πολιτικής Προστασίας.

Πολιτική «θύελλα» για τις παρακολουθήσεις – Την Παρασκευή η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Σφοδρή αναμένεται η κριτική και για τα ζητήματα καθημερινότητας των πολιτικών και την ακρίβεια κατηγορωντας την κυβέρνηση ότι αντί να δώσει τέλος, στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια, στο ρεύμα, επιδοτεί τους παρόχους και συναινώντας στη λεηλασία του εισοδήματος των πολιτών. Αναμένεται ο κ. Τσίπρας, να «δείξει» την παραίτηση του κ. Μητσοτάκη και την προσφυγή στη λαΪκή ετυμηγορία ως τη μόνη λύση για τη χώρα.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Γιώργος Παντελάκης

Σχετικά Άρθρα: 

Ν. Ανδρουλάκης: Παρακρατικός μηχανισμός κινούμενος από την ηγεσία της ΝΔ ήθελε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρία

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Οικονόμου συνεχίζει την αυτογελοιοποίησή του με διαρροές για δήθεν ανασκευή του Politico

Γ. Οικονόμου: Η κυβέρνηση θα ματαιώσει τα σενάρια ανωμαλίας που απεργάζονται διάφοροι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος