Πολιτική σύγκρουση για την επιστημονική μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα για τις ΜΕΘ

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στον απόηχο της δημοσιοποίησης της έκθεσης των Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει ζήτημα παραίτησης του πρωθυπουργού και να αναρτά σχετικό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για θράσος και κανιβαλισμό.

«Σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν συλλαμβάνονταν ο Πρωθυπουργός να ψεύδεται στη Βουλή για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, που αφορά τη ζωή δεκάδων, εκατοντάδων, χιλιάδων θα έλεγα συμπολιτών μας, είτε θα είχε βγει δημοσίως να ζητήσει συγγνώμη είτε θα είχε παραιτηθεί», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Κανιβαλίζει μια επιστημονική μελέτη προκειμένου να την φέρει στα δικά του περιορισμένα μέτρα […] Θέλει πολύ θράσος να μιλά για παραίτηση εκείνος που είναι παραιτημένος από την πραγματικότητα και την ευθύνη για ένα ζήτημα τόσο σημαντικό, όσο η πανδημία. […] Η επιστημονική μελέτη Τσιόδρα -Λύτρα δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε στον πρωθυπουργό ούτε σε κανέναν συνεργάτη στο Μέγαρο Μαξίμου πριν την δημοσίευσή της», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στη σκιά της πολιτικής αντιπαράθεσης τοποθετήθηκε για την επίμαχη μελέτη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο», επεσήμανε κ. Τσιόδρας.

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ μίλησε ο έτερος συντάκτης της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας, Θεόδωρος Λύτρας.

“Αυτό το ζούμε πάρα πολλά χρόνια, το έχουμε επισημάνει σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει και ξαφνικά τώρα βλέπω ότι λέμε πράγματα τετριμμένα και γνωστά ως κάτι τρομερό νέο”, αναφέρει η διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Αναστασία Κοτανίδου.

«Οι άνθρωποι που μένουν εκτός μονάδας είναι αυτοί που δεν μπορούν να μετακινηθούν, να μπουν σε ασθενοφόρο. Δεν υπάρχει τρόπος να συγκρίνουμε τη θνητότητα», υπογραμμίζει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

«Ο πρωθυπουργός που είχε κάνει αυτή την επαίσχυντη δήλωση αισθάνεται την ανάγκη να έρθει να απαντήσει ή θα περιμένει το Σάββατο;», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

«Πόσο υιοθετείτε τις απόψεις Τσιόδρα για υποστελέχωση στο ΕΣΥ. Αν τις υιοθετείτε, αυτό σημαίνει ότι θα είχαμε γλιτώσει ανθρώπινες ζωές», σημείωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Στο τέλος η κυβέρνηση θα μας πει ότι ο κύριος Μητσοτάκης «δεν γνωρίζει ότι κυβερνά», για να δικαιολογήσει τα εγκληματικά της λάθη», σχολίασε η Ελληνική Λύση.

«Ανεκδιήγητες οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν έχουμε θέση εκτός ΜΕΘ και έρχεται η έκθεση Λύτρα και Τσίοδρα να σας πει ότι το 87% των θανάτων θα είχε μειωθεί αν είχαμε ΜΕΘ», σημείωσε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος