Πολιτική κόντρα για τη διάταξη σχετικά με το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων

Πολιτική κόντρα έχει προκαλέσει η διάταξη στην τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε συνολικά από την ψηφοφορία. Έντονες αντιδράσεις και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στυγνή ομολογία ενοχής της κυβέρνησης για την τραγική διαχείριση της πανδημίας χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας την απόφαση για το ακαταδίωκτο της επιτροπής των λοιμωξιολόγων με ανάρτησή του στο Facebook. Εκτίμησε ότι προσβάλλει τους επιστήμονες και διαλύει την όποια εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας έχει απομείνει απέναντι στην επιστημονική κοινότητα.

«Η ασυλία» επισήμανε ο κ. Τσίπρας «δεν αφορά τους επιστήμονες, αφού ο ρόλος τους είναι γνωμοδοτικός, αλλά τα κυβερνητικά στελέχη και τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που απαρτίζουν τις επιτροπές, που μαζί με υπουργούς συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, ασκώντας ισχυρές πιέσεις προς την κατεύθυνση προειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων».

«Αυτό που φοβάται η κυβέρνηση», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι την πιθανότητα κάποιος εκ των επιστημόνων να κληθεί να καταθέσει την αλήθεια για τις πιέσεις και για την πατρότητα κάποιων κρίσιμων αποφάσεων».

«Το ύφος της δήλωσης του κ. Τσίπρα έρχεται να επιβεβαιώσει την ανάγκη προστασίας του επιστημονικού προσωπικού που από την πρώτη στιγμή το κόμμα του έβαλε στο στόχαστρο, επιχειρώντας την αποδόμηση και την στοχοποίηση προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους» απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Ο κ. Τσίπρας τρέφεται από την πανδημία. Και όσο αντιλαμβάνεται ότι κάθε μέρα που περνά φτάνουμε πιο κοντά στο τέλος της πρωτοφανούς κρίσης τόσο πατάει γκάζι αντί για φρένο στον πολιτικό του κατήφορο» τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η επίμαχη τροπολογία αποσκοπεί να καλύψει κυβερνητικές ευθύνες, καθώς εκτός από τις επιτροπές όπου συμμετέχουν επιστήμονες, στη ρύθμιση συμπεριλαμβάνονται και επιτροπές στις οποίες συμμετέχει πολιτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με διάταξη της τροπολογίας, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν, ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση.

Η κυβερνητική πλειοψηφία υποστηρίζει ότι η ρύθμιση είναι αναγκαία, καθώς σε τμήματα της κοινωνίας επικρατεί κλίμα δίωξης όσων υπερασπίζονται τη λήψη μέτρων κατά της πανδημίας και τους εμβολιασμούς.

«Η διάταξη προστατεύει τους επιστήμονες από τον κανιβαλισμό και από fake news. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να βρίσκονται σε μια επιτροπή που να ξέρουν ότι δεν μπορεί κανείς να τους μηνύσει», υποστήριξε ο Θάνος Πλεύρης από τη Νέα Δημοκρατία.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να μην καλούνται τα μέλη της επιτροπής ως μάρτυρες ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση στα πρακτικά των λοιμωξιολόγων, αντέτεινε ο Νάσος Ηλιόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Έχετε φροντίσει να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην επιστημονική κοινότητα», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

«Αν θέλεις να προστατέψεις μία επιστημονική επιτροπή δεν φέρνεις εκπρόθεσμη τροπολογία μαζί με άλλα 100 θέματα, σαν να θέλεις κάτι να κρύψεις», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

«Η επιτροπή εισηγείται. Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την επιστήμη» τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ.

«Αδιανόητο να να νομοθετεί η κυβέρνηση ασυλία όχι μόνο ιατρών αλλά και πολιτικών προσώπων» σχολίασε η Ελληνική Λύση.

Το ΜέΡΑ25 έθεσε το ερώτημα «Μήπως ο κ. Μητσοτάκης θέλει να θωρακίσει την Κυβέρνησή του από ενδεχόμενες καταθέσεις των μελών των επιτροπών σε άλλες υποθέσεις που μπορεί να ανακύψουν;».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος