Πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία (video)

Στην ολομέλεια εισάγεται την Πέμπτη η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία με τους τόνους σήμερα να ανεβαίνουν στην αρμόδια επιτροπή. Ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπερασπίστηκαν την 5ετή ανανέωση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι θα καταψηφίσει. Στο μεταξύ, την πρόθεσή του να τοποθετήσει την εικόνα της Αγιάς Σοφιάς στο τουρκικό διαβατήριο γνωστοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν. Πολιτική αντιπαράθεση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής όπου συζητήθηκε η ελληνο-αμερικανική αμυντική συμφωνία, με κύρια διακυβεύματα, τη διάρκεια ανανέωσης, αλλά και τον γενικότερο διπλωματικό προσανατολισμό της χώρας.

Η συμφωνία εξασφαλίζει την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λέγοντας: «Γιατί επιλέξαμε τα πέντε χρόνια έναντι ενός; Διότι αυτό πιστεύουμε ότι είναι το εθνικά συμφέρον. Δεν κάναμε καμία χάρη. Εμείς θέλουμε την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε το πράσινο φως για την επ’ αόριστον παραμονή των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, που καταψηφίζει τη συμφωνία: «είμαστε πιστοί και δεδομένοι, αφού είμαστε το προκεχωρημένο φυλάκιο. Με την πολιτική σας βλάπτετε σοβαρά τη χώρα, υποβαθμίζετε το διεθνές της κύρος».

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε: «Δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος, δεν είναι κακό να είσαι προβλέψιμο, αλλά αξιόπιστος. Κι αν κάτι κρίνουν οι Αμερικανοί κι όχι μόνο οι Αμερικανοί, είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ο αξιόπιστος, ο συνεπής, ο σωστός εταίρος στην περιοχή».

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην ΕΡΤ, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκαθαρίζει ότι η Ένωση οφείλει να ορθώνει τείχος έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Όπως δήλωσε η Ρομπέρτα Μετσόλα Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Όταν βλέπουμε και όπου βλέπουμε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είμαστε το θεσμικό όργανο που ανταποκρίνεται γρήγορα.+ 06:46 Όμως εννοείται ότι όταν μια χώρα δεν τηρεί το διεθνές δίκαιο και δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της τότε η Ένωση πρέπει να δράσει».

Νέες βολές κατά της Αθήνας, περί δήθεν ελληνικών προκλητικών ενεργειών, εξαπέλυσε ο Χουλουσί Ακάρ υπουργός Άμυνας της Τουρκίας: «Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική της. Αυτές αυξάνονται σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Αν η Ελλάδα εξοπλίζεται έναντι της Τουρκίας είναι λίγο, αν το κάνει για την άμυνά της είναι πολύ».

Δεξίωση γνωριμίας παράθεσε στην οικία του ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης και δήλωσε: «Δεν θα υπήρχε καλύτερη χρονική στιγμή για να υπηρετήσω ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ουδέποτε ήταν ισχυρότερες. Είμαστε η προμετωπίδα στον αγώνα ανάμεσα στις δημοκρατικές αξίες που γεννήθηκαν εδώ στην Αθήνα και στις φωνές της τυραννίας και του αυταρχισμού».

Νωρίτερα ο Τζορτζ Τσούνης επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ συναντήθηκε και με τον Νίκο Δένδια στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος