Πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή την επιδότηση καυσίμων και ορίζοντα τις εκλογές (video)

Ο νέος κύκλος επιδότησης στα καύσιμα, ανοίγει νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης, αφού η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για “προεκλογικές παροχές”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει εκ νέου την πρόθεσή του να εξαντλήσει την τετραετία – σημείωσε ωστόσο ότι η χώρα πρέπει να αποφύγει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο “μεγάλης έντασης”, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τον καλεί να ανακοινώσει άμεσα ημερομηνία εκλογών.

Την πρόθεσή του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο capital, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η χώρα δεν χρειάζεται μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μία έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής καταστροφικό και πρόταξε την ανάγκη για σταθερή κυβέρνηση, φέρνοντας ως παράδειγμα το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών: «Επιμένω στην ανάγκη στη δεύτερη κάλπη -στην πρώτη κάλπη φαντάζομαι ότι θα είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο- να προκύψει μια κυβέρνηση η οποία να εγγυάται σταθερότητα και αποτελεσματικότητα. Μιλάω για την αυτοδύναμη Ελλάδα και για μία κυβέρνηση η οποία μπορεί να είναι, τυπικά, μια κυβέρνηση πλειοψηφίας, της Νέας Δημοκρατίας, έχω αποδείξει όμως ότι δεν έχω καμία δυσκολία να αξιοποιήσω στελεχιακό δυναμικό και από άλλους χώρους».

Σε εκλογική ετοιμότητα έθεσε τον κομματικό μηχανισμό, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κος Μητσοτάκης μπροστά στα συσσωρευμένα αδιέξοδα που δημιούργησε, από ότι φαίνεται αποφάσισε να δραπετεύσει με εκλογές. Καλοδεχούμενη η απόφασή του. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει με μια κυβέρνηση της Δεξιάς. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που δεν αναζητείται δικαιολογία σε κάποιο εθνικό θέμα, αλλά στο πολιτικό κλίμα και ιδιαίτερα στην αντιπολίτευση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει άμεσα ημερομηνία εκλογών, λέγοντας: «Αν πραγματικά επιθυμεί κλίμα πολιτικού πολιτισμού και συνεννόησης:

1) Να ανακοινώσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο
2) Να ορίσει από τώρα υπηρεσιακό υπουργό εσωτερικών προκειμένου να πάει ομαλά η χώρα στη πορεία προς τις εκλογές.
3) Να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε: «Ο κ. Τσίπρας ζήτησε σήμερα, και για τους επόμενους τρεις μήνες, υπηρεσιακή κυβέρνηση! Πρόκειται για την επιτομή του πολιτικού παραλογισμού. Όχι μόνο γιατί παραβλέπει την εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση και τους τρέχοντες πολιτικούς συσχετισμούς, αλλά, κυρίως, γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τη χώρα σε μια παρατεταμένη επικίνδυνη αστάθεια».

Προεκλογική στρατηγική καταλογίζουν στην κυβέρνηση τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας και την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης για τα καύσιμα.

«Ζούμε την απόλυτη παραδοξότητα: Ο Πρωθυπουργός τη μια στιγμή «ορκίζεται» στην εξάντληση της τετραετίας και την επομένη επισείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, περίπου ως «απειλή» ρίχνοντας, το φταίξιμο στην αντιπολίτευση», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζιος.

«Χρειάζεται να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση. Ουσιαστικά αυτή την παρέμβαση του λαού προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση, γι’ αυτό και καταφεύγει σε συστάσεις για μια “προεκλογική περίοδο χωρίς εντάσεις κι αντιπαραθέσεις”, που τελικά θα εξαντλείται στις γνωστές “κοκορομαχίες” ανάμεσα στα αστικά κόμματα, που μοιράζονται την ίδια στρατηγική», επισημαίνει το ΚΚΕ.

«Και τι κάνει ο πρωθυπουργός, που βλέπει και τις εκλογές να έρχονται; Δίνει λέει fuel pass τρίμηνο! Δηλαδή Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Δηλαδή δίνει προεκλογικό επίδομα!», σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Το διακύβευμα της επόμενης μέρας με το 5ο μνημόνιο προ των πυλών και την διαχείριση των όποιων κρίσεων να επιβαρύνει πάντα τους ίδιους αφορά πλέον ολόκληρη την κοινωνία», αναφέρει το ΜέΡΑ 25.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος