Πολιτική αντιπαράθεση για τη συν. Τύπου Γεραπετρίτη – Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη

Έντονη αντιπαράθεση πυροδότησε η συνέντευξη τύπου του Γιώργου Γεραπετρίτη και των όσων υποστήριξε για την ανάληψη ευθύνης από την πλευρά της κυβέρνησης, για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ελάσσονα αντιπολίτευση.

Την Πέμπτη συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με αποκλειστικό αντικείμενο την αποκατάσταση και ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων.  

Θεσμικές παρεμβάσεις για την τάχιστη ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου ανακοινώνονται αύριο στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει με αποκλειστικό θέμα το δυστύχημα στα Τέμπη. Δεν υπάρχει καμία διάθεση συμψηφισμών από την κυβέρνηση, επανέλαβε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας:

«Η ευθύνη η οποία αναλογεί στην παρούσα κυβέρνηση έχει αναληφθεί, οφείλω και πάλι να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων και απέναντι σε όλους τους πολίτες για το ότι δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε αυτό το απίστευτο δυστύχημα. Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε συμψηφισμούς είμαστε υπόλογοι απέναντι στην κοινωνία. Δεν πρόκειται να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο λάθος».

Ο ύστατος σεβασμός στους ανθρώπους που χάσαμε είναι ο σεβασμός στην αλήθεια τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορεί τον κ. Γεραπετρίτη για διαστρέβλωση της πραγματικότητας. «Είναι μέρα πένθους και απαίτηση για σεβασμό σε αυτούς που χάθηκαν…αληθεια και δικαιοσύνη… τα ερώτημα είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν σήμερα» υπογραμμίζει η γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη.

«Στην πολιτική αυτό που έχει αξία είναι οι πράξεις δεν έχουν οι συγνώμες. Και εδώ υπάρχει μια κυβέρνηση που σε λίγες εβδομάδες, αν δεν είχαμε το τραγικό περιστατικό σε τέσσερις πέντε εβδομάδες από σήμερα που μιλάμε, θα ολοκλήρωνε την κυβερνητική της θητεία» τονίζει ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

«Πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα. 12.55.55 ένοχη είναι κυβέρνηση σας. 12.57.07 ότι και να κάνετε εσείς της κυβέρνησης για να μετατοπίσετε όλες τις υπαρκτές ευθύνες σε ένα σταθμάρχη, που μπορεί να ήταν και ρουσφέτι ,η αλήθεια δεν θα καλυφθεί» αναφέρει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Το βασικό είναι να υπάρχει συντεταγμένη κοινοβουλευτική διαδικασία. Υπάρχουν εξεταστικές επιτροπές, να γίνει μια επιλογή στη βάση, όχι ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε τη συγκάλυψη, βασικά, των ευθυνών τους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η συγκάλυψη» τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Την ίδια ώρα, εκτός συζήτησης στο κυβερνητικό επιτελείο, παραμένει ο εκλογικός σχεδιασμός.

«Οι προτεραιότητες αυτή την ώρα είναι αλλού και όχι στην ανακίνηση ή στην ανακοίνωση πολιτικών ζητημάτων.  Στην ώρα τους ο Πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί ξεκάθαρα για όλα αυτά» τονίζεο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης προκαλεί ωστόσο το θέμα της συμμετοχής ή όχι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ του παραιτηθέντα υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

«Όταν στα ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ ειναι δύο καταδικασμένοι υπουργοί, ο Καραμανλης που καταστράφηκε, είπε “αναλαμβάνω την ευθύνη”» σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Η θέση της παράταξης ποια είναι;; ότι θα τον κρίνουν οι ψηφοφόροι;;.. Ή είναι μία υποκριτική παραίτηση αυτή που ως φαίνεται έτσι είναι ή είναι μία παραίτηση που συνδέεται με την ανάληψη μιας στοιχειώδους ευθύνης που συνδέεται με το δυστύχημα» ανέφερε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου.

Στην Αθήνα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Στην Αθήνα μετέβησαν σήμερα Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες οι οποίοι συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό με θέμα την τεχνική υποστήριξη για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ασφάλειας των ελληνικών σιδηροδρόμων.

«Η Ελλάδα, στο πλαίσιο της απόλυτα διαφανούς διερεύνησης της τραγωδίας στα Τέμπη, θα αξιοποιήσει πλήρως την εμπειρογνωμοσύνη και την εμπειρία των ευρωπαϊκών υπηρεσιών» τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνδράμει όπου χρειαστεί εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, κάνοντας λόγο για συνδρομή της Κομισιόν όπου χρειαστεί μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.

Τα μέλη της ευρωπαϊκής αποστολής παρουσίασαν στον Πρωθυπουργό προτάσεις και για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για επενδύσεις στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος